Δοκιμάζεται η κυριαρχία του κράτους στην Θράκη

Θράκη

Θράκη

Τουρκόφρονες της Θράκης, σε μια άνευ προηγουμένου προκλητική ενέργεια δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο Νηπιαγωγείο και απαιτούν να εγγραφούν στο Δημοτικό, ενώ ο νόμος το απαγορεύει.

Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Σάββας Μελισσόπουλος μιλώντας στο «ThrakiToday» από το 2008 είναι υποχρεωτική η φοίτηση στα νηπιαγωγεία (…) αλλά υπήρχε μια σχετική ανοχή…». Υπήρχε δηλαδή παραβίαση του νόμου, αυτό σημαίνει «ανοχή». Προφανώς κατ’ εντολή του Υπουργείου.

Και αν την δεχθούμε αυτήν την «ανοχή» τις προηγούμενες χρονιές (στην Ελλάδα ζούμε, οι νόμοι είναι για τους αδύναμους), εφέτος τα πράγματα έχουν δυο σημαντικές διαφορές. Πρώτον ότι είναι πολλά τα παιδιά, και δεύτερον δεν αναζητούν κάποιες δικαιολογίες, αλλά απαιτούν να επικρατήσει η δική τους παράνομη θέση.

Είχε προειδοποιήσει με προκλητικό τρόπο ο τουρκόφρονας δήμαρχος Αρριανών Ροδόπης (και αντιπρόεδρος της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης»), Ιμπραήμ Σερήφ, ότι «Δεν θα ανεχτούμε ελληνόφωνα νηπιαγωγεία στη Θράκη»! Απαίτησε η διδασκαλία να γίνεται και στα τουρκικά, ενώ ούτε η Συνθήκης της Λοζάνης το προβλέπει, αλλά ούτε και η πλειονότητα των κατοίκων το επιθυμεί, αφού είναι Πομάκοι.

Ο δήμαρχος, ο οποίος ίσως ετοιμάζει τον εαυτό του για υψηλότερες θέσεις, προκάλεσε το κράτος, το οποίο δεν συγκινήθηκε.

Και οι τουρκόφρονες της Ξάνθης, ενθαρρυμένοι, δεν ενέγραψαν στα δημόσια Νηπιαγωγεία… 133 παιδιά και υπάρχει κώλυμα με την εγγραφή τους στην Α΄ τάξη των πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού είναι υποχρεωτική η πρότερη φοίτηση σε δημόσιο νηπιαγωγείο.

Πρόκειται για μεθοδεύσεις για να δοκιμάσουν την αντοχή του ελληνικού κράτους. Το οποίο φοβούμαστε ότι θα υποχωρήσει. Και με κάθε υποχώρηση, το τουρκικό Προξενείο προβάλλει με τους ανθρώπους του νέα προκλητικά αιτήματα.

Από την δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει πως οι γονείς των εν λόγω παιδιών δεν έγραψαν, ως όφειλαν τα παιδία τους σε νηπιαγωγεία, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία στην περιοχή. Ο κ. Σάββας Μελισσόπουλος, στην παραπάνω συνέντευξη εξήγησε ότι «φέτος οι γονείς των παιδιών αυτών παρουσιάζουν ως αιτιολογία της μη φοίτησης των παιδιών τους στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής το ότι δεν υπάρχουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία». Δεν αρκέσθηκαν δηλαδή σε προφάσεις.

«Εμείς έχουμε εντολή να εφαρμόσουμε τον νόμο και αυτά τα παιδιά πρέπει να φοιτήσουν κανονικά στα νηπιαγωγεία. Δεν ξέρω εάν για φέτος θα δοθεί κάποια εξαίρεση, μέχρι στιγμής δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί πριν την έναρξη των μαθημάτων», επισημαίνει ο κ. Μελισσόπουλος. Γνωρίζουμε όλοι βέβαια, ότι αν υπάρξει πάλι «ανοχή» το καθεστώς θα παγιωθεί.

Η στάση αυτή των γονέων επανέφερε στο προσκήνιο της επικαιρότητας το αίτημα κύκλων της μειονότητας για δημιουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων στην περιοχή, αίτημα το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τη συνθήκη της Λοζάνης και τις διατάξεις αυτής, ενώ και μόνο η άρνησή τους να εγγράψουν τα παιδιά τους σε κάποιο νηπιαγωγείο και η μετέπειτα απαίτησή τους να συνεχίσουν τα παιδιά τους στην Α’ τάξη του δημοτικού, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ύποπτη, καθώς επιχειρεί να πιέσει καταστάσεις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για υποκινούμενες αντιδράσεις.

email
Πηγή άρθρου: thrakitoday.gr