Δωρεά καρδιάς από κοριτσάκι μόλις οκτώ μηνών

Δωρεά οργάνων

Δωρεά οργάνων.

Ζωή σε ένα κοριτσάκι 17 μηνών στο Μιλάνο χάρισε μέσα από το θάνατό του ένα άλλο κοριτσάκι 8 μηνών από την Αθήνα. Ήταν η πρώτη δωρεά καρδιάς στην Ελλάδα από τόσο μικρό ηλικιακά δότη.

Το άτυχο βρέφος κατέληξε χθες, Τετάρτη, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία». Οι γονείς του, μέσα στο βαθύ τους πένθος, αποφάσισαν, κατόπιν παρότρυνσης των ιατρών, να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων του παιδιού τους.

Οι ιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας επικοινώνησαν άμεσα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης από τόσο μικρό ηλικιακά δότη.

Ο ΕΟΜ, σε συνεργασία με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αναζήτησε κατάλληλους μικρούς λήπτες σε όλη την Ευρώπη και τον εντόπισε τελικά στο Μιλάνο της Ιταλίας, όπου ένα βρέφος 17 μηνών χρειαζόταν επειγόντως μόσχευμα καρδιάς για να μπορέσει να επιβιώσει. Για τα υπόλοιπα όργανα, δυστυχώς, δεν βρέθηκαν συμβατοί λήπτες.

Η «γέφυρα ζωής» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία συντονίστηκε με επιτυχία από τον ΕΟΜ, σε συνεργασία με τους ιατρούς του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και την ομάδα των χειρουργών, που κατέφθασε με ιδιωτική πτήση από το Μιλάνο.

Οι παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις και ειδικότερα τα μοσχεύματα από βρέφη αποτελούν ειδική κατηγορία μεταμοσχεύσεων λόγω της σπανιότητας των τόσο μικρών μοσχευμάτων και των εξειδικευμένων χειρουργικών τεχνικών, που απαιτούν. Η ανάπτυξη των παιδιατρικών μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα αποτελεί άμεση προτεραιότητα του ΕΟΜ.

email
Πηγή άρθρου: in.gr