Ε.Φ.Ε.Ε.Κ.Ι: Το ειδικό φορολογικό καθεστώς στην Κεφαλονιά

Ειδικό φορολογικό καθεστώς

Ειδικό φορολογικό καθεστώς

Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος   που θα ισχύει στην Κεφαλλονιά για τα επόμενα δύο χρόνια

Λόγω των καταστρεπτικών σεισμών του Ιανουαρίου 2014 το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε ορισμένες φοροαπαλλαγές στη φορολογία ακινήτων και στη φορολογία εισοδήματος .Εις ότι αφορά τα ακίνητα φέτος  όλα τα ακίνητα της Κεφαλλονιάς απαλλάχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ.

Στη φορολογία εισοδήματος τροποποιήθηκε ο Ν.4172/13 και η Κεφαλλονιά εντάχθηκε για 2 χρόνια στο μειωμένο φορολογικό καθεστώς των μικρών νησιών κάτω από 3100 κατοίκους. Πιο συγκεκριμένα εις ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ατομικές επιχειρήσεις κλπ) το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 50% έτσι ένας μισθωτός είχε    συντελεστή 22% μέχρι 25000 εισόδημα,  τώρα θα έχει 22% μέχρι 37500.

Για τα νομικά πρόσωπα δηλ. τις εταιρείες (ΑΕ,ΕΠΕ,ΙΚΕ,ΟΕ,ΕΕ κλπ) θα ισχύσει μειωμένος συντελεστής κατά 40% άρα ο συντελεστής φορολογίας θα είναι 16% επισημαίνουμε ότι η μείωση δεν αφορά όλες τις επιχειρήσεις αλλά τα νομικά πρόσωπα άρα δεν περιλαμβάνει τις ατομικές επιχειρήσεις.

Οι ανωτέρω διατάξεις ισχύουν για τα έτη 2014 και 2015 δηλ για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και τής επόμενης χρονιάς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μ.ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.ΚΟΡΣΙΑΝΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΑΡΙΑΤΣΙΛΙΜΙΔΟΥ

ΤΑΜΙΑΣ Σ.ΜΑΡΚΑΤΟΣ

ΜΕΛΟΣ Π.ΤΖΑΝΑΤΟΣ

email