Έκαψαν συμβολικά Βιβλίο της Γραμματικής σε σχολείο

Φωνήεντα-Σύμφωνα

Φωνήεντα-Σύμφωνα

Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι απαράβατο. Ειδικά στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα -δικαίως ή αδίκως- οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ήταν άπειρες. Υπάρχουν, όμως, “κόκκινες γραμμές”; Μπορούν φερ’ ειπείν κάποιοι να διαδηλώνουν… μέσα σε σχολείο, την ώρα του αγιασμού;

Κι όμως, έγινε και αυτό. Η είδηση κυκλοφόρησε ευρέως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και συνοδεύεται από σχετικό βίντεο.

Ομάδα πολιτών πήγε στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, και -μπροστά στα μάτια των μαθητών- ξεδιπλώνοντας μία μεγάλη ελληνική σημαία, προχώρησε στην καταστροφή του νέου βιβλίου Γραμματικής της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, διανέμοντας παράλληλα παλαιότερα βιβλία.

Η εν λόγω ομάδα ονομάζεται “Εθνικός Λαϊκός Σχηματισμός”, με την πρωταγωνίστρια του περιστατικού, τη δικηγόρο Μαρία Εξαρχουλάκου, να δηλώνει ότι η οργάνωση “ξεκίνησε τον αγώνα κατά των δοσιλόγων και των προδοτών της πατρίδας, με μία συμβολική ενέργεια”. Δηλαδή το σκίσιμο ενός βιβλίου.

Η κ. Εξαρχουλάκου σημειώνει ότι στην πράξη αυτή οδηγήθηκαν λόγω της “διαμάχης των φωνηέντων“, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο νέο βιβλίο “τα φωνήεντα είναι 5, ήτοι α,ι,ε,ο και ου!”.

Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι οι συντάκτες του εν λόγω βιβλίου έχουν δώσει διεξοδικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις (διαβάστε εδώ) και το θέμα έχει κλείσει (ακόμα και για τον Βύρωνα Πολύδωρα…).

Ο έτερος πρωταγωνιστής του περιστατικού, ο Οδυσσέας Τηλιγαδάς, ο οποίος όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο είναι ελεύθερος επαγγελματίας, δήλωσε ότι πρόκειται για “συμβολική κίνηση εναντίον του κακουργήματος κατά της ελληνικής γλώσσας”, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την “υλοποίηση της ρήσης του Κίσινγκερ: χτυπήστε αυτό το λαό στην Ιστορία του και στη γλώσσα του πρωτίστως”.

Μόνο που η εν λόγω “ρήση” δεν έχει ειπωθεί ποτέ από τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της αμερικανικής διπλωματίας,  και απλώς περιφέρεται από εθνικιστικούς και συνωμοσιολογικούς κύκλους. Πρόκειται για έναν ακόμα (νέο) εθνικό μύθο.

Παράλληλα, τα μέλη του “Εθνικού Λαϊκού Σχηματισμού” διαπληκτίστηκαν λεκτικά με γονείς και δασκάλους που αντέδρασαν στην έμπνευση τους να διαδηλώσουν -σκίζοντας βιβλία, επαναλαμβάνουμε- σε σχολικό προαύλιο, γεμάτο με μαθητές.

Κοντολογίς, στην περίπτωση της “διαμαρτυρίας” αυτής έχουμε να κάνουμε με μία ομάδα που επικαλείται συνωμοσίες και άλλα συναφή. Δικαίωμα της να πιστεύει ό,τι θέλει και να το εκφράζει ελεύθερα.

Αλλά στη βάση ποιας λογικής προχώρησε σε… ιδεολογικό ακτιβισμό μπροστά στα έκπληκτα μάτια λιλιπούτειων μαθητών που απολάμβαναν την πρώτη ημέρα τους στο σχολείο; Και δη σκίζοντας βιβλία. Μήπως πρέπει να μπουν κάποια όρια… λογικής στη διαμαρτυρία;

Δείτε το σχετικό βίντεο:

email