Εκδήλωση στη Κεφαλονιά για τους εθνικούς ευεργέτες

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής

Εκδήλωση στην Κεφαλονιά για τους εθνικούς ευεργέτες – Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη.

Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, παραβρέθηκε στην εκδήλωση για τους εθνικούς ευεργέτες που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης απεύθυνε χαιρετισμό, μετά την επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας, στο Αργοστόλι.

Στη συνέχεια παραβρέθηκε στην τελετή της κατάθεσης στεφάνων στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου, όπου κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του μεγάλου ευεργέτη της νήσου Κεφαλονιάς, Παναγή Βαλλιάνου.

Ο χαιρετισμός – Ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη

Με τη σημερινή εκδήλωση τιμούμε το έργο και την προσφορά των εθνικών ευεργετών εκείνων που, σε εποχές μεγάλων στερήσεων για τον τόπο μας, δώρισαν σημαντικό μέρος ή ακόμη και ολόκληρη την περιουσία τους για να συμβάλουν στην προσπάθεια του ελληνικού έθνους να ορθοποδήσει.

Η κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων ή ακόμη και η δωρεά εξοπλισμού υπέρ των εθνικών αγώνων, βοήθησε, σε δύσκολα χρόνια τον τόπο μας, να προχωρήσει και να αναπτυχθεί. Σήμερα, που η ύπαρξη βασικών υποδομών και κοινωνικών υπηρεσιών θεωρείται αυτονόητη, πολλές φορές ξεχνούμε τη μεγάλη προσφορά των εθνικών ευεργετών. Όμως ο τόπος μας θα είχε καταφέρει πολύ λιγότερα πράγματα χωρίς αυτήν. Και σίγουρα μπορεί να καταφέρει πολύ περισσότερα, με το έργο των νεότερων γενιών εθνικών ευεργετών.

Όταν θέλουν οι Έλληνες να καυχηθούν», γράφει ο Καβάφης, «τέτοιους βγάζει το Έθνος μας, θα λένε». Και είναι, πράγματι, άξιος ο έπαινος αυτός για ανθρώπους που δίδαξαν με το δικό τους τρόπο την προσφορά στην Πατρίδα, τον Άνθρωπο, τον Πολιτισμό. Ανθρώπους με υψηλό αίσθημα φιλοπατρίας, φιλανθρωπίας, κοινωνικής αλληλεγγύης,

τιμούμε σήμερα εκείνους που ενίσχυσαν (και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς) τον τόπο μας, τη χώρα μας, τον άνθρωπο. Στα νησιά μας, άλλωστε, στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, είχαμε σωρεία παραδειγμάτων ανθρώπων που προσέφεραν σημαντικά. Η αναφορά τους απαιτεί χρόνο, ευαισθησία και προσήλωση, ώστε να είναι ολοκληρωμένη και αντιπροσωπευτική, για αυτό και σήμερα δεν θα αναφερθώ περισσότερο.

Έννοια και σκοπός ευεργεσίας

Η ευεργεσία αποτελεί έμπρακτη εκδήλωση συμπαράστασης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Πηγάζει από το αγνό αίσθημα φιλαλληλίας χωρίς υπολογισμό ή σκοπιμότητα. Κίνητρό της είναι η αγάπη προς τη γενέθλια γη, η νοσταλγία, η συμπάθεια και ο πόνος προς την πάσχουσα ομογένεια, η βαθιά πίστη σε ουσιαστικές αρχές και αξίες. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να διαθέτουν αφιλοκερδώς τις περιουσίες τους για αγαθούς σκοπούς χωρίς να τους το επιβάλλει καμία κρατική εξουσία, χωρίς να επιζητούν την εφήμερη δόξα και την τιμή χωρίς να επιζητούν να εξουσιάζουν τους ευεργετούμενους. Καθένας από τους ευεργέτες με ένα όραμα, μια ισχυρή θέληση πρωτοβουλίας, μια προσωπική ιστορία, που συμπλέκεται με όλες τις άλλες, διαμορφώνοντας τη μεγάλη, τη συνολική ιστορία του εθνικού ευεργετισμού, την ευγενέστερη έκφραση αγάπης για την Ελλάδα. Και είναι η ιστορία αυτή ατελεύτητη, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στην εποχή που η χώρα είχε αδήριτες ανάγκες. Συνεχίζεται και στη νεότερη ιστορία, με σημαντικά έργα και προσφορές. Με δράσεις που επιβεβαιώνουν τη θέληση Ελλήνων που ζουν, εργάζονται και μεγαλουργούν σε όλο τον Κόσμο, να συμβάλουν στην πρόοδο του Τόπου και την ενίσχυση του Οικουμενικού Ελληνισμού. Συνεχίζεται μέσα από Ιδρύματα, που αναπτύσσουν έντονη κοινωφελή και πολιτισμική δραστηριότητα.

Επώνυμοι και ανώνυμοι ευεργέτες και επικαιρότητα ευεργεσίας

Αν και σήμερα αποτείνουμε φόρο τιμής και φέρνουμε στη μνήμη μας, ευλαβικά, όλους εκείνους που σε χαλεπούς καιρούς για το γένος και τον τόπο, έδωσαν το δικό τους βροντερό παρόν, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του χειμαζόμενου λαού, στη διαμόρφωση του νεοελληνικού μας πολιτισμού, στην απελευθέρωση και εντέλει στην αναγέννηση της Ελλάδας, οφείλουμε ακριβώς δίπλα στους επώνυμους ευεργέτες, να αναφερθούμε, ευχαριστώντας και τιμώντας, τους χιλιάδες ανώνυμους ευεργέτες. Εκείνους που δεν μπόρεσε να καταγράψει η ιστορία, αλλά είχαν τη δική τους χρυσή διαδρομή προσφοράς.

Τώρα που η πατρίδα μας βρίσκεται σε δεινή θέση, τώρα είναι η ώρα να δράσει με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη έκταση η νέα γενιά επωνύμων και ανωνύμων σύγχρονων δωρητών και ευεργετών που έκανε την εμφάνισή της τα προηγούμενα χρόνια με τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, δίνοντας νέα αξία, νόημα και περιεχόμενο στην προσφορά, στηρίζοντας τη διαχρονική εμβληματική παρουσία των μεγάλων ευεργετών μας.

Η σημερινή εκδήλωση πρέπει να έχει σκοπό όχι μόνο να εκπληρώσει το χρέος της Πολιτείας απέναντι στους εθνικούς ευεργέτες αλλά και να εμπνεύσει τους σύγχρονους Έλληνες για την συνέχιση της μακράς παράδοσής τους στην προσφορά στον τόπο. Στο κοινωνικό επίπεδο, στην πολιτιστική δράση, στην εκπαίδευση. Στη δίνη μια κρίσης που απειλεί την εθνική μας υπόσταση και υποσκάπτει τα θεμέλια δημιουργίας εκατονταετιών, απειλώντας με διάρρηξη τον κοινωνικό μας ιστό, οφείλουμε ως σημαντικό κομμάτι της εθνικής μας στρατηγικής να αναδείξουμε έτι περαιτέρω, μέσα από το παρελθόν αλλά και το παρόν, τις αναλλοίωτες αξίες της φιλοπατρίας, του ανθρωπισμού, του πολιτισμού.

email