«Ένας Κεφαλλονίτης στους παγκόσμιους χάρτες» – Εκδήλωση στην Ν. Υόρκη

«Ένας Κεφαλλονίτης στους παγκόσμιους χάρτες» - Εκδήλωση στην Ν. Υόρκη

«Ένας Κεφαλλονίτης στους παγκόσμιους χάρτες» – Εκδήλωση στην Ν. Υόρκη

Μετά από πρόσκληση  της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων “ΟΔΥΣΣΕΥΣ” και των Συλλόγων : «Κέφαλος Ν.Υ.», «Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Ν.Υ.», «Αγιος Γεράσιμος Ν. Jersey», παρουσιάσθηκε χθες, 8 Νοεμβρίου 2014 στις 7 το απόγευμα, στο «Κεφαλονίτικο Σπίτι » στην Ν. Υόρκη το μεταφρασμένο στην αγγλική βιβλίο «Στα Στενά της Χίμαιρας» της συμπατριώτισσάς μας Ευρυδίκης Λειβαδά Ντούκα.

Παραβρέθηκαν:

Ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Γιώργος Ανδριώτης

Ο πρόεδρος του συλλόγου των Αθηναίων ΝΥ κ. Πάνος Αδαμόπουλος

Οι αντιπρόεδροι της Χιακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Άννα Κοντούλη και κ. Αμαλία Μπουρνιά.

Ο εκδότης (Pella Publishing) κ. Λέανδρος Παπαθανασίου,

Η κα Πόπη Γιαννάτου, αντπρόεδρος του Κ.Ε.Π. (Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού)

Ο Αντιπρόεδρος της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας ΝΥ κ. Αντώνης Φωκάς

Η κα Μαρία Βαγγελάτου, γενική γραμματέας της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας ΝΥ,

καθώς και πλήθος ατόμων και φορέων της ελληνικής παροικίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα στον φιλόξενο χώρο της κεντρικής αίθουσας του ιδιόκτητου κτηρίου «Κέφαλου». Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το γεγονός της παραμονής όλων μέσα στην αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης η οποία κράτησε περισσότερο από δυο ώρες.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Κέφαλος» κ. Νίκος Αλυσανδράτος ο οποίος χαιρέτισε τους καλεσμένους, συνεχάρη τη συγγραφέα και επαίνεσε την απόφαση της χρηματοδότησης της έκδοσης του βιβλίου από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ΟΔΥΣΣΕΥΣ. Τον λόγο πήρε ο Γ.Γραμματέας του ΟΔΥΣΣΕΑ κ. Κώστα Βαγγελάτος ο οποίος αναφέρθηκε στην αιτία που ώθησε την Ομοσπονδία να στηρίξει την έκδοση αυτή και στον σκοπό που δεν είναι άλλος παρά η γνώση από τις νεώτερες γενιές ομογενών –και όχι μόνο- του ελληνικού πνεύματος, καθώς επίσης και η συνέχιση δράσεων που θα κάνουν γνωστό σε όλο και περισσότερο κόσμο την μεγάλη αυτή προσωπικότητα του 16ου αι.

Στη συνέχεια μίλησε η συγγραφέας με θέμα «Ένας Κεφαλλονίτης στους παγκόσμιους χάρτες – Ο πρώτος Ευρωπαίος στον Ν.Δ. Καναδά και στην Β.Δ. Αμερική». Αναφέρθηκε αναλυτικά στη ζωή του Ιωάννη Φωκά Βαλεριάνου, γνωστού ως de Fuca και στην ανακάλυψη των ομώνυμων Στενών από  αυτόν, στις έρευνες που έχει κάνει και παράλληλα πρόβαλε πλουσιότατο οπτικό υλικό, έγγραφα, φωτογραφίες, σπάνια σχέδια και χάρτες. Ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση με κορυφαίο το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος και τον καπετ. Παναγιώτη για την απόφασή του να χρηματοδοτήσει την μετάφραση, την κ. Ουρανία Κρεμμύδα για την μετάφραση, τον «ΟΔΥΣΣΕΑ» για την εκτύπωση της πρώτης έκδοσης και τους Συλλόγους που την προσκάλεσαν να μιλήσει στην αίθουσα «Κέφαλος».           Η ιδια προσέφερε δωρεάν την πρώτη έκδοση στην Ομοσπονδία με στόχο την συγκέντρωση ποσού για να χρησιμοποιηθεί για προβολή της ιστορίας του de Fuca όπου η Ομοσπονδία κρίνει.

Τέλος μίλησε η Ταμίας της Ομοσπονδίας κ. Αγγελική Χιόνη προτρέποντας όλους τους παρευρισκόμενους στην διάδοση της ιδιαίτερης ιστορίας του Έλληνα –Κεφαλλονίτη ναυσιπλόου με στόχο την κατασκευή αναμνηστικής πλάκας στα Στενά όπου να αναγράφεται περιληπτικά η ιστορία της ανακάλυψής τους και παράλληλα ανέλαβε την πρωτοβουλία να φέρει σε επαφή Δήμο της περιοχής των Στενών με την ιδιαίτερη πατρίδα του de Fuca, την Κεφαλλονιά με στόχο ανάπτυξη σχέσεων και αδελφοποίηση.

Κώστας Βαγγελάτος,

 Γραμματέας

«Ένας Κεφαλλονίτης στους παγκόσμιους χάρτες» - Εκδήλωση στην Ν. Υόρκη

Η Χιακή Ομοσπονδία σας προσκαλεί στην παρουσίαση

«Οι Χιώτες της Ρουμανίας και του Δούναβη» από τη συγγραφέα Ευρυδίκη Λειβαδά

Σάββατο 15 Νοεμβρίου, 6:30 μ.μ.

Πολιτιστικό Κέντρο της Χιακής Ομοσπονδίας

44-01Broadway, Astoria, New York

Θα προσφερθούν καφές και γλυκά

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο της Χιακής Ομοσπονδίας (718)204-2550 ή chianfed [at] chianfed [dot] org

Η κα. Ευρυδίκη Λειβαδά γεννήθηκε στο Αργοστόλι. Σπούδασε Πληροφορική σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο και μουσική στο Εθνικό Ωδείο. Εργάστηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε τράπεζα, από όπου παραιτήθηκε για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή. Από τα μαθητικά της χρόνια ανέπτυξε πολιτιστικές δραστηριότητες. Συμμετείχε στην ιδρυτική-εκδοτική ομάδα του πολιτιστικού περιοδικού «Πνοή», έλαβε μέρος σε τρεις ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής – το 1978 και 1979 (Παλαιό Φάληρο) και το 2001 (Αργοστόλι), ενώ παράλληλα έδινε ρεσιτάλ πιάνου σε Αθήνα και Κεφαλλονιά. Έχει συγγράψει ιστορικές μονογραφίες και μελέτες τοπικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών τα έργα: «Ντε Φούκα: ο Κεφαλλονίτης τυχοθήρας του 16ου αιώνα», και «Στα Στενά της Χίμαιρας» (εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ – Αθήνα 2007). Το έργο αυτό εντάχθηκε μεταφράσθηκε στην Αγγλική με χορηγία του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος και εξεδόθη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων ΟΔΥΣΣΕΥΣ στην Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Αρθρογραφεί σε αθηναϊκές και τοπικές εφημερίδες, στο περιοδικό «Εφοπλιστής», στην «Ιστορία» των εκδόσεων Πάπυρος. Από το 1998 εκδίδει την βραβευμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού Πολιτιστική Επετηρίδα «Οδύσσεια», διατηρεί σήμερα την διαδικτυακή της εκδοχή (www.odusseia.gr), έχει συνεργασθεί με εκπομπές – ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Τηλεόρασης και συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια.


Visit the Chian Federation’s web site at http://chianfed.org
Like the Chian Federation on Facebook
Follow the Chian Federation on Twitter: @chianfed

You received this message because you are subscribed to the Google Groups “Chian Federation News” group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email to chian-federation-news+unsubscribe [at] googlegroups [dot] com.
Visit this group at http://groups.google.com/group/chian-federation-news.
For more options, visit https://groups.google.com/d/optout.

email