Η Σητεία πρωτοπορεί

Η Σητεία πρωτοπορεί

Ένα μικρό και νέο γαστρονομικό φεστιβάλ βάζει τα γυαλιά σε πολλές «έμπειρες» αντίστοιχες διοργανώσεις, στη Σητεία της Κρήτης.

Συνήθως, τα τοπικά γαστρονομικά φεστιβάλ εξαντλούνται στην παρουσίαση τοπικών προϊόντων από λίγους παραγωγούς, ενώ γύρω τριγύρω παίζουν συναυλίες, χοροί, τραγούδια και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα για την τοπική κοινωνία. Αυτά τα τοπικής κατανάλωσης πανηγύρια καμία προώθηση δεν κάνουν στους παραγωγούς ούτε βοηθούν στην εξωστρέφεια του τόπου.

Η έκπληξη που νιώσαμε ωστόσο στη Σητεία, αξίζει αναφοράς. Σε μιά πρώτη διοργάνωση, μαζί με άλλους τρεις δήμους, ο ένας εξ αυτών από την Κύπρο, κατάφεραν όχι μόνο να κάνουν δουλειά για τους παραγωγούς που συμμετείχαν, αλλά και να κατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον μας για τρεις ημέρες.

Με κάποιον «μαγικό» τρόπο, όπως θα χαρακτηριζόταν πιθανώς η σοβαρή δουλειά, συγκεντρώθηκαν στη Σητεία και δημοσιογράφοι από Γαλλία, Ολλανδία και αλλαχού, ενώ Κινέζοι και Ρώσοι αγοραστές ήρθαν σε απευθείας επαφή με παραγωγούς και συζήτησαν τις πιθανότητες συνεργασίας.

Παράλληλα, στην ημερίδα που παρακολουθήσαμε με θέμα «Η διατροφή, τα τοπικά προϊόντα και η προώθησή τους στην ελληνική και διεθνή αγορά» και την οποία – δυστυχώς – δεν τίμησαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, περάσαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ώρες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλοι οι ομιλητές, από τον πρόεδρο του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Νίκο Πετράκη και την αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώ Βρέντζου μέχρι την απεσταλμένη της περιφέρειας Χίου, Δέσποινα Καλούτη, και τον Παναγιώτη Ζάραγκα, Σύμβουλο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, έδωσαν εξαιρετικά στοιχεία για τη δυνατότητα και τις μεθόδους προώθησης την εξαγωγών τοπικών προϊόντων.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιελάμβανε, εκτός από την έκθεση των τοπικών προϊόντων και την ημερίδα, μαγειρική με τοπικά προϊόντα από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου, αλλά και δύο δείπνα, ένα με γεύσεις απόλυτα σητειακές και ένα δεύτερο με μενού… μινωικό, βασισμένο στα δημητριακά, τα λαχανικά και τα μυρωδικά τοης Κρήτης.

Η επόμενη διοργάνωση προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2013 και, αν συνεχίσει με την ίδια δυναμική, σύντομα θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση για πολλές περιοχές της χώρας

email
Πηγή άρθρου: tovima.gr