Ημέρα μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής

Μικρασιατική καταστροφή

Μικρασιατική καταστροφή

Η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού του Μικρασιατικού Ελληνισμού, από το Τουρκικό κράτος του Κεμάλ Ατατούρκ.

Η ημέρα αυτή τιμήθηκε την Κυριακή 4 Οκτωβρίου και στο Αργοστόλι.

Η Δοξολογία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας. Στην εκδήλωση Μνήμης παρευρέθησαν, ο Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Κεκάτος ως εκπρόσωπος του Δήμου Κεφαλονιάς , εκπρόσωποι της Αστυνομικής, Λιμενικής και Πυροσβεστικής Αρχής, καθώς και η Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Πειραιά και Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά κ. Στέλλα Θεοφάνους – Βουτσινά.

Στο Ηρώων , στον κήπο Νάπιερ, ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.

Ο τελετάρχης κ.Κλαουδάτος, κατέθεσε το στεφάνι εκ μέρους του κ. Αντιπεριφερειάρχη, επειδή απουσίαζε.

Η κ. Στέλλα Βουτσινά έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Συμπληρώθηκαν 93 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τα Άγια Χώματα της Ιωνικής Γής, αλλά οι μνήμες παραμένουν άσβεστες.

Σήμερα τιμάμε τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς προγόνους μας, θύματα της Τούρκικης θηριωδίας ,με αποκορύφωση την πυρπόληση της Σμύρνης, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1922.

Όσοι επέζησαν, σύρθηκαν ανελέητα στο δρόμο της προσφυγιάς, μεταφέροντας μαζί τους, ό,τι δεν μπορούσε κανείς να τους στερήσει: την αστείρευτη πηγή πνεύματος και πολιτισμού και τα υψηλά τους ιδανικά.

Εγκαταστάθηκαν στη νέα Πατρίδα ,όπου αγωνίστηκαν αξιοπρεπώς για να επιβιώσουν και στη συνέχεια να μεγαλουργήσουν.

Όμως, οι Αλησμόνητες Πατρίδες παραμένουν χαραγμένες για πάντα στις καρδιές των απογόνων τους.»

email