Σήμερα η τελευταία μέρα της Ρώσικης Εβδομάδας στην Κεφαλονιά

Ρώσικη Εβδομάδα στο Ιόνιο

Ρώσικη Εβδομάδα στο Ιόνιο

Από τις 5 έως τις 15 Οκτωβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί το XII Διεθνές Κοινωνικό Φόρουμ “Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά”. Το φόρουμ διοργανώνει ο Δήμος Κεφαλλονιάς, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση “Παγκόσμια Ρωσική Λαϊκή Σύνοδος” και η Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ της Μόσχας.

Το διεθνές κοινωνικό φόρουμ “Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά” αποτελεί μείζονος σημασίας έργο στον τομέα της λαϊκής (μη κυβερνητικής) διπλωματίας, του διαλόγου μεταξύ των λαών και των πολιτισμικών ανταλλαγών. Τα θεμέλια της παράδοσης της διεξαγωγής του ετήσιου φόρουμ τέθηκαν τον Οκτώβριο του 2002, όταν στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας πραγματοποιήθηκαν με πανηγυρικό τρόπο τα εγκαίνια του μνημείου του θρυλικού ναυάρχου Θ.Θ. Ουσακώφ. Ο Ρώσος ναύαρχος διαδραμάτισε έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση των Ιονίων Νήσων και στη δημιουργία της Επτανήσου Πολιτείας.

“Η Ρωσική Εβδομάδα” αναπτύσσεται δυναμικά, αγκαλιάζοντας όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας. Φέτος, στα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθος, στα οποία ήδη διοργανώνεται το φόρουμ, προστίθενται η Λευκάδα και η Πάτρα.

Στα Ιόνια Νησιά θα πραγματοποιηθούν πανηγυρικές εκδηλώσεις: κατάθεση στεφάνων στα μνημεία του ναυάρχου Θ. Ουσακώφ και του Ι. Καποδίστρια, Θεία Λειτουργία, παρελάσεις στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων, πανηγυρικές συναυλίες, στις οποίες θα συμμετέχουν ελληνικά και ρωσικά μουσικά συγκροτήματα, γιορτή της ελληνικής και ρωσικής κουζίνας με τη συμμετοχή του γνωστού σεφ και διευθυντή του Ιδρύματος Διατήρησης της Ρωσικής Κουζίνας “Ρωσική Παραδοσιακή Κουζίνα” Μακσίμ Σίρνικοβ και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, plein air (υπαίθριο) εργαστήρι ακουαρέλας με τη συμμετοχή της Σχολής ακουαρέλας της Σ.Ν. Αντριάκα (Μόσχα), του Εικαστικού Κέντρου Κορακιάνας (Κέρκυρα) και της Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης, στρογγυλά τραπέζια με θέμα: “Ο ρόλος του θρησκευτικού τουρισμού στην ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων.”

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός στη “Ρώσικη Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά” θα αποτελέσουν τα εγκαίνια του μνημείου προς τιμήν του Αγίου Θεοδώρου, ναυάρχου Ουσακώφ στη Ζάκυνθο, στις 13.10.2013 δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου.

Στη “Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησία” θα παρευρεθεί πλοίο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Σήμερα Παρασκευή 11 Οκτώβρη

18.00 – 19.00

Πανηγυρική παρέλαση της ορχήστρας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στους δρόμους του Αργοστολίου, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ρωσοελληνικής φιλίας

20.00 – 21.30

Εορταστική συναυλία με τη συμμετοχή της ορχήστρας και του συνόλου «Τραγούδια και Χοροί» του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας

email