Λιτάνευση της εικόνας του Αγίου και Προστάτη της Κεφαλονιάς στην Πάτρα

Άγιος Γεράσιμος

Άγιος Γεράσιμος

Την προσεχή Δευτέρα 20 Οκτωβρίου η Ορθόδοξη Χριστιανική μας εκκλησία τιμά τον Άγιο Γεράσιμο τον εν Κεφαλληνία.

Στο ομώνυμο ιερό ναό στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα όπως κάθε χρόνο, ο σύλλογος των εν Πάτραις Κεφαλλήνων διοργανώνει λαμπρές εκκλησιαστικές εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν από την παραμονή της εορτής την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014. Πιο συγκεκριμένα στις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας όπου θα προεξάρχει και θα κηρύξει τον Θείο λόγο ο αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Παπασταύρου.

Στην ιερά αγρυπνία που θα αρχίσει στις 22.00 το βράδυ της Κυριακής θα λειτουργήσει ο ιερέας του ναού του Αγίου Γερασίμου Πατρών π. Ανδρέας Πολίτης ενώ ανήμερα της εορτής την Δευτέρα το πρωί στην Θεία λειτουργία θα προεξάρχουν ο αρχιμανδρίτης π. Χριστόφορος Μυτιλήνης και ο προιστάμενος του ναού του Αγίου Γερασίμου Πατρών π. Γεώργιος Μάντζιος.

Όσο για το απόγευμα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί μετά τις 18.00 εσπερινός και παράκληση και θα ακολουθήσει η λιτανεία της εικόνας του Αγίου Γερασίμου στους γύρω δρόμους συνοδεία της Μουσικής του Δήμου Πατρέων.

Στις εκδηλώσεις ήταν να παραστεί και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης και Βοηθός Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρύσανθος Στελλάτος, ο οποίος όμως όπως κάθε χρόνο θα παραστεί και θα λειτουργήσει στην ιερά μονή του Αγίου Γερασίμου στην κοιλάδα των Ομαλών, στην Κεφαλονιά όπου λαμβάνει χώρα μεγάλη εκκλησιαστική πανήγυρη προς τιμή του Πολιούχου και Προστάτη του όμορφου νησιού του Ιονίου, παρουσία πλήθους κόσμου, ιερέων και των αρχών του νησιού.

Ο Άγιος Γεράσιμος που είχε γεννηθεί στα Τρίκαλα Κορινθίας το 1505, έφυγε έφηβος από το σπίτι του και το 1527 πήγε στην Ζάκυνθο για να συμπληρώσει τη μόρφωσή του. Αργότερα πήγε στην Ιερουσαλήμ όπου χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό με το όνομα Γεράσιμος προς τιμήν του αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου. Εκεί έμεινε δώδεκα χρόνια υπηρετώντας στο ναό της Αναστάσεως. Περιόδευσε στην Αίγυπτο και τη Συρία για να επιστρέψει το 1559 στην Κεφαλονιά όπου και ίδρυσε το μοναστήρι του, όπως αναφέρεται στην wikipedia.org.

Ο Άγιος Γεράσιμος εκοιμήθη την 15η Αυγούστου του 1579. Επειδή την ημέρα αυτή γιορτάζεται η κοίμηση της Θεοτόκου, η γιορτή και μνήμη του Άγιου Γεράσιμου καθιερώθηκε να είναι ακριβώς την επόμενη μέρα, την 16ηΑυγούστου. Ο Άγιος Γεράσιμος γιορτάζεται επίσης και στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα που αποτελεί και επίσημη αργία στο νησί της Κεφαλονιάς. Το όνομα “Γεράσιμος” είναι από τα πιο κοινά αντρικά ονόματα στο νησί, ενώ δεν είναι λίγες οι γυναίκες με το όνομα “Γερασιμούλα”.

Το ιερό σκήνωμα του Άγιου Γεράσιμου έμεινε ως εκ θαύματος ανέπαφο. Όταν στις 20 Οκτωβρίου 1581 έγινε η πρώτη ανακομιδή του λειψάνου του, ο παριστάμενος πατριαρχικός έξαρχος Γαβριήλ Σεβήρος αποφάσισε τον εκ νέου ενταφιασμό, μέχρι που την 20ή Οκτωβρίου 1582 ανακτήθηκε εκ νέου, πάλι ανέπαφο από την φθορά του χρόνου.

*Είναι ένα από τα τρία άφθορα λείψανα στο Ιόνιο πέλαγος. Τα άλλα δύο είναι του Άγιου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα και του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο.

Πηγή άρθρου: thebest.gr