Μητροπολίτης Ηλείας σε ΣΥΡΙΖΑ: “Τους παραχωρούμε τα Ιδρύματα, ας τα λειτουργήσουν”

Ο Ηλείας Γερμανός

Ο Ηλείας Γερμανός

Την δική του απάντηση, στην κριτική ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας σχετικά με το κλείσιμο των δυο ιδρυμάτων της Μητρόπολης Ηλείας στην Βάρδα και το Πελόπιο, έδωσε με επιστολή του στην εφημερίδα “Πρωινή” ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός.

Σύμφωνα με το ilialive.gr, ο κ.κ. Γερμανός αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Μητρόπολη με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο κλείσιμο δυο εκ των ιδρυμάτων της χαρακτηρίζοντας το ενδιαφέρον της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας “όψιμο”.Επιπλέον, προτείνει την παραχώρηση των δυο ιδρυμάτων και την είσπραξη των εσόδων τους από τη «μεγάλη», όπως λέει, περιουσία των τροφίμων, στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας για να τα λειτουργήσει! Αναλυτικά, η επιστολή του Μητροπολίτη Ηλείας έχει ως εξής:”Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Διάβασα   στο   Φύλλο   της  ΠΡΩΙΝΗΣ   της   1-9-2012   με   τίτλο   “Χρέος   της Κυβέρνησης να δώσει λύση- Μείζον κοινωνικό πρόβλημα η αναστολή λειτουργίας των ‘Ιδρυμάτων της Μητρόπολης Ηλείας” ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, και σε απάντηση αυτού σας γνωρίζω τα εξής:

1.  Τα έσοδα και τα έξοδα των ευαγών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας κάθε χρόνο δημοσιεύονται στον Τοπικό μας Τύπο, τα έχετε και σεις δημοσιεύσει και επομένως έπρεπε να τα γνωρίζουν. Αλλά και τώρα αν θέλουν εύκολα μπορούν να τα μάθουν.

2.  Το ότι τα Ιδρύματα χρονίως πασχόντων και κατάκοιτων συνανθρώπων μας ελάμβαναν διά τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και του ΙΚΑ ημερήσιο νοσήλιο και αυτό έπρεπε να το γνωρίζουν. Διότι στους δημοσιευόμενους κατ’ έτος Απολογισμούς εσόδων και εξόδων μνημονεύεται ρητώς τούτο, όπως και στα μικρά Ημερολόγια τσέπης και στην ΑΜΠΕΛΟΝ της Μητροπόλεως μας. Σας τα αποστέλλω να τους τα δείξετε. Όμως πρέπει να ξέρουν ακόμη, ότι άφ’ ενός μεν το ημερήσιο νοσήλιο δεν φθάνει διά να καλύψει όλα τα έξοδα του περιθαλπομένου σ’ ένα Ίδρυμα, άφ’ ετέρου δε ότι στα ιδρύματα της Μητροπόλεως μας περιθάλπονται και πολλοί άλλοι συνάνθρωποι μας πού είναι ανασφάλιστοι. Ποιός καταβάλλει γι αυτούς τα έξοδα;

3.  Ή κοινωνική προσφορά των Ιδρυμάτων της Μητροπόλεώς μας, κ. Διευθυντά, δεν είναι “μύθος”, ως ισχυρίζονται οι της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα απτή πραγματικότητα, πού την βλέπουν και την αισθάνονται όλοι όσοι ζουν στην Ηλεία, άλλα και πολλοί εκτός αυτής.

Την γνωρίζουν και όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ηλείας (Πρόνοια, Νοσοκομεία, Δήμοι, Εισαγγελίες, Αστυνομίες, Επιμεληταί ανηλίκων κ.λ.π.), οι όποιες στην Μητρόπολή μας απευθύνονται διά την περίθαλψη κάποιων εγκαταλελειμμένων συνανθρώπων μας και ποτέ δέν είπαμε ΟΧΙ. Εσύ γνωρίζεις και όλοι οι Διευθυντές του Τοπικού μας Τύπου, ότι οσάκις έχει προβληθεί από σας κάποιο θλιβερό γεγονός έρημων και ανήμπορων, ανήλικων ή ενήλικων, συνανθρώπων μας, ή ταπεινότης μου έχει επέμβει διά να δώσει λύση.

4.Τά Ιδρύματα χρονίως πασχόντων της Μητροπόλεως μας, κ. Διευθυντά, λειτουργούν 35 χρόνια. Φαίνεται ότι κάποιοι τώρα, που σταμάτησαν τα δυο να λειτουργούν, κατάλαβαν την λειτουργία τους, αλλά και την μεγάλη τους κοινωνική προσφορά τόσο στους περιθαλπόμενους συνανθρώπους μας, όσον και στους εργαζομένους εις αυτά και τις οικογένειες τους. Έτσι επαληθεύθη ο παλιός λόγος περί του Μυλωνά. Ό Μυλωνάς, λέει, όσο ο μύλος του δουλεύει, παρά τον θόρυβον, κοιμάται ήσυχος. Όταν όμως σταματήσει, τότε ανησυχεί και ξυπνάει!!

5. Όσον άφορα στο όψιμο ενδιαφέρον της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας και την απαίτησή τους να σεβασθούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και την αξιοπρεπή ζωή των τροφίμων, μιλούν για «γλαύκα εις Αθήνας». Διότι αυτά ήσαν, είναι και θα είναι πρώτη δική μας προτεραιότητα και πραγματικότητα. Διά τούτο τα Ιδρύματά μας συνεχίζουν να λειτουργούν από πάσαν άποψιν άψογα. Έπρεπε όμως να τα είχαν επισκεφτεί – και τώρα δεν είναι αργά – διά να ιδούν πώς λειτουργούν, να τα συγκρίνουν με άλλα κρατικά ή ιδιωτικής πρωτοβουλίας τέτοια ιδρύματα και τότε να έλθουν να τα συζητήσουμε, όπως έκανε προ ημερών η Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη μαζί με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της Ηλείας και μου έδήλωσαν την στήριξί τους.

6.Τέλος κάνω στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας την εξής πρόταση:

Τους παραχωρούμε ΔΩΡΕΑΝ την χρήσι των δύο Ιδρυμάτων, Βάρδας και Πελοπίου, μαζί με όλον τον εξοπλισμό τους, διά να τα λειτουργήσουν αυτοί. Η Μητρόπολίς μας επί πλέον τους δίνει την εξουσιοδότηση να εισπράττουν και τα έσοδα από την ΜΕΓΑΛΗ (!) περιουσία πού τους δώρησαν οι τρόφιμοι τους, ακόμη και να την πουλήσουν διά την λειτουργία τους.

Διότι ή Μητρόπολις μας έχει πολλά, μικρά και μεγάλα Κληροδοτήματα, αλλά αυτά προέρχονται από ευγενείς εύπορους Χριστιανούς ΕΥΕΡΓΕΤΑΣ, όπως και όλη η Εκκλησιαστική περιουσία, οι όποιοι εμπιστεύονται την Εκκλησία μας και εκτιμούν το κοινωνικό της έργον, και ΟΧΙ από τους τροφίμους των Ιδρυμάτων, που συνήθως είναι οι πτωχοί και εγκαταλελειμμένοι συνάνθρωποι μας.

Κύριε Διευθυντά,

Ο πολύπαθος και πολύπειρος Λαός μας, λέει “Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρεις. Έλα και μέσα να σε ιδώ”. Από λόγια, υποσχέσεις, συνταγές και δημαγωγίες έχει πλέον χορτάσει ό Λαός μας. Έργα τώρα θέλει και φάρμακα, γιατί μόνον αυτά τον πείθουν και αληθινά τον ανακουφίζουν. Και διά την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας “Ιδού ή Ρόδος, ίδού και το πήδημα …”.

Κύριε Διευθυντά,

Την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, και όλες τις Γραμματείες των Πολιτικών Κομμάτων, η Μητρόπολις μας τους θέλει δίπλα της και όχι απέναντι, ώστε μαζί να αγωνιζόμεθα διά την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου των Ηλείων και την βοήθεια των αδυνάτων και ανήμπορων συνανθρώπων μας.

Η Μητρόπολις μας αυτά τα λίγα σήμερα μπορεί να κάνη. Ας έλθουν και αυτοί κοντά, για να κάνουμε περισσότερα».

Επί τούτοις διατελώ, Με ευχές, ευχαριστίες και εκτίμηση

Ο Ηλείας Γερμανός”

email
Πηγή άρθρου: ilialive.gr