Προσωπική επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Αρχιμανδρίτη Π. Γεράσιμο Φωκά

Ο Πρόεδρος της Κεφαλληνιακής Αδελφότητος Αθηνών στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο Πρόεδρος της Κεφαλληνιακής Αδελφότητος Αθηνών στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Την προσωπική επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, προς τον Πρωτοσύγγελο της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας Αρχιμανδρίτη π. Γεράσιμο Φωκά, παρέδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Αθηνών κ. Αναστάσιος Βαλλιανάτος,  ο οποίος είχε μεταβεί για εθιμοτυπική επίσκεψη-προσκύνημα στο Φανάρι.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά την επίσκεψη, ζητήθηκε η ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Κεφαλληνία και τους απανταχού Κεφαλλήνες, και υπογραμμίσθηκαν οι σχέσεις που συνδέουν διαχρονικά την Κωνσταντινούπολη και την Κεφαλληνία.

Τις σχέσεις αυτές μαρτυρούν μεταξύ άλλων:

Τα τόσα, με Βυζαντινή προέλευση Κεφαλληνιακά επώνυμα, με ανάμεσά τους το επώνυμο του ίδιου  του Προστάτη της Κεφαλονιάς Αγίου Γερασίμου Νοταρά.

Η πλούσια ιστορία της Κεφαλληνιακής Παροικίας στην Κωνσταντινούλη.
Ο αποθησαυρισμός στο χωριό Ντομάτα του φερέτρου του μαρτυρικού Πατριάρχη Κων/πόλεως Αγίου Γρηγορίου του Ε΄από τον Κεφαλονίτη καπετάνιο Νικόλαο Σκλάβο, που βρήκε και ανέσυρε το σώμα του από την Προποντίδα.
Το Πατριαρχικό Αρχείο της Χάλκης που φυλάσσεται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου και μεταφέρθηκε εκεί τον 19ο αιώνα από τον Επίσκοπο Κωνσταντίνο Τυπάλδο Ιακωβάτο.
Τέλος από το ότι στην Κεφαλληνία είχε ανατεθεί εκ μέρους της Κωνσταντινουπόλεως, η διοίκηση του συνόλου της Αυτοκρατορικής Επαρχίας των Ιονίων Νήσων με το όνομα: Θέμα Κεφαλληνίας.