Εκτός παιδικών σταθμών 53.000 παιδιά λόγω περικοπών

Παιδικοί σταθμοί

Παιδικοί σταθμοί

Εκτός παιδικών σταθμών αφήνουν από τη νέα χρονιά 53.000 παιδιά οι ελέω μνημονίου περικοπές των κοινωνικών δαπανών, τη στιγμή που εξαιτίας και των συνεπειών της κρίσης αυξάνονται αλματωδώς οι αιτήσεις νέων γονέων για την ένταξη των παιδιών τους στα σχετικά προγράμματα.

Επιβεβαιώνοντας τους φόβους συλλόγων γονέων, που με συνεχείς εκκλήσεις και επιστολές τις προηγούμενες ημέρες, διαμαρτύρονταν για τη δραστική μείωση θέσεων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για τη σχολική χρονιά 2012 – 2013, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) Νίκος Σαράντηςπαρατήρησε ότι εξαιτίας των περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών των Δήμων δημιουργείται τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα σε τουλάχιστον 50.000 οικογένειες.

«Για άλλη μια φορά μέσα σε λίγες μέρες», σημειώνει ο κ. Σαράντης, «φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία ρίχνει όλα τα βάρη στις πλάτες των συμπολιτών μας». Μάλιστα, όπως σημειώνει, «ακόμη περισσότερο εξοργιστικό είναι το ότι για το συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχει λύση, με τη διάθεση πόρων από τα λιμνάζοντα χρήματα του ΕΣΠΑ, που όμως αν και έχει προταθεί έγκαιρα από την Αυτοδιοίκηση, δεν υλοποιείται».

Μάλιστα, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις, η ΠΕΔΑ ζητεί τις επόμενες ημέρες στις συσκέψεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και το επικείμενο έκτακτο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις «για να διεκδικήσουμε επαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών και τη φιλοξενία όλων των παιδιών που έκαναν αίτηση».

Ενώσεις και σύλλογοι γονέων καταγγέλουν πάντως ότι η περικοπή των θέσεων στους σταθμούς όλης της χώρας από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» αποφασίστηκε και επιβλήθηκε χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς καμία ανακοίνωση και, όπως λένε, χωρίς καμία ευαισθησία, χωρίς καμία δικαιολογία.

email
Πηγή άρθρου: tovima.gr