Ελληνικές Αυτοφυείς Ορχιδέες – Eνδιαφέρον σεμινάριο

"Ορχιδέες της Κεφαλονιάς"

“Ορχιδέες της Κεφαλονιάς:

Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς και ο Δρ Άρης Γεράκης, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, διοργανώνουν σεμινάριο για το ευρύ κοινό σχετικά με το γενετικό πλούτο των αυτοφυών ορχεοειδών, με απώτερο στόχο την επιμόρφωση των παραγωγών σχετικά με τις δυνατότητες καλλιέργειάς τους.

Το προγραμματισμένο σεμινάριο θα γίνει το Σάββατο 25 Απριλίου 2015 ώρα 11:00 στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Το σεμινάριο είναι ανοικτό για το κοινό, και ιδιαίτερα για τους παραγωγούς ανθέων, φυτωριούχους, μέλη συνεταιρισμών, εκπρόσωπους φορέων, κλπ.

Η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου 235 τάξα (είδη και υποείδη) αυτοφυών ορχεοειδών. Κάποια από αυτά είναι κοινά ενώ άλλα ιδιαίτερα σπάνια, όπως η βορειοαφρικανική Ανακαμπτίς η τελματώδης υποείδος εύρωστη, η οποία έχει αναφερθεί μόνο στην Κεφαλονιά και στην Κρήτη.

Τα αυτοφυή ορχεοειδή απειλούνται από ποικίλες περιβαλλοντικές πιέσεις, ενώ ταυτόχρονα η κηποκομική τους αξία παραμένει αναξιοποίητη. Ο τεχνητός πολλαπλασιασμός των αυτοφυών ορχεοειδών θα απέφερε πολλαπλά οφέλη: την προστασία και διατήρηση πολύτιμων γενετικών πόρων, τη παραγωγή ενός καινοτόμου, εξαγώγιμου ανθοκομικού προϊόντος και τη δυνατότητα αποκατάστασης διαταραγμένων οικοσυστημάτων.

Ελληνικές Αυτοφυείς Ορχιδέες - Eνδιαφέρον σεμινάριο

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Μέρος Α΄ (Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων,  Αίθουσα «Κώστας Ευαγγελάτος»)

11:00 Προσέλευση – Εγγραφές

11:15 Καλωσόρισμα από κα Εύη Ματιάτου, Επιμελήτρια Βοτανικού Κήπου Κεφαλονιάς

11:20 Έναρξη από Δρα Ιωάννη Μανουσόπουλο, Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Πάτρας

11:25 Προλόγιση από Δρα Ιωάννη Σαμαρά, Προϊστάμενο Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και Δρα Παρασκευή Βασάλα, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Φωκά-Κοσμετάτου

11:30 Παρουσίαση των Ελληνικών Αυτοφυών Ορχεοειδών, από Δρα Άρη Γεράκη ωφελούμενο του ερευνητικού αναπτυξιακού έργου ΑγροΕΤΑΚ

12:00 Παρουσίαση Εγγενούς Πολλαπλασιασμού Ελληνικών Αυτοφυών Ορχεοειδών In Vitro: Στόχοι, Αναμενόμενα Αποτελέσματα-Οφέλη και Τρόπος Αξιοποίησής τους, από Δρα Άρη Γεράκη

12:30 Μετάβαση με λεωφορείο στο Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς

Μέρος Β΄ (Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς)

13:00 Αναγνώριση αυτοφυών ορχεοειδών στο πεδίο και τεχνικές φωτογράφησης, από Δρα Άρη Γεράκη

13:30 Ελαφρύ γεύμα με κρασί προσφοράς οινοποιείου Gentilini και διεξαγωγή συζήτησης με τους παραγωγούς φυτωριούχους, μέλη συνεταιρισμών, εκπρόσωπους φορέων, κλπ.

14:30 Συμπεράσματα-Κλείσιμο Σεμιναρίου

Το έργο «Ελληνικές Αυτοφυείς Ορχιδέες: Βιοποικιλότητα και Εγγενής Πολλαπλασιασμός In Vitro» με ΚΥΠΕ 3484/169 εντάσσεται στη Πράξη «Εκπόνηση Σχεδίων Ερευνητικών & Τεχνολογικών Αναπτυξιακών Έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ)» MIS 453350, στο πλαίσιο του ΕΠ «AΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» (ΕΠΑΝΑΔ, ΕΣΠΑ 2007-2013). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2007-2014), το οποίο συντονίζεται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Πάτρας/Υπεύθυνος Παρακολούθησης Δρ Ιωάννης Μανουσόπουλος.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:

Κώστας Αντ. Πετράκης, Καθηγητής ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, 6974 251575.