ΕΛΜΕ-ΚΙ: Αποτελέσματα εκλογών & παράσταση διαμαρτυρίας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γεωργόπουλος Διονύσης.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή συνάδελφων αναπληρωτών και νέων μόνιμων εκπαιδευτικών (650 ευρώ), σύσκεψη στα γραφεία του σωματείου. Στην εισήγηση του ΔΣ παρουσιάστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο αρθρώνεται γύρω από το αίτημα «μόνιμη σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς αμοιβές, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους – μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Τονίστηκε πως οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις αποτελούν στρατηγική επιλογή κεφαλαίου – ΕΕ και είναι πιλότος για όλους. Επομένως, πρέπει όλος ο κλάδος, οι μόνιμοι, οι συμβασιούχοι και οι άνεργοι εκπαιδευτικοί να απαντήσουν ταξικά – ενωτικά στην επίθεση.

Στη συζήτηση κατατέθηκαν, επίσης, οι διεκδικητικές προτάσεις της ΕΛΜΕ για άμεσα μέτρα ανακούφισης (κάλυψη όλων των κενών, όχι ελαστικοποίηση συμβασιούχων συναδέλφων σε τρία – τέσσερα σχολεία, λειτουργία πρόσθετης – ενισχυτικής, σίτιση, στέγαση, οδοιπορικά – εκπτώσεις σε εισιτήρια – τακτικές συγκοινωνίες κλπ).

  • Οι συνάδελφοι ανάδειξαν με οξύτητα ζητήματα όπως τη λειτουργία του ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση καταστρατήγησης του ωραρίου, αφού πέρσι φαίνονταν όλοι ως «αξιολογητές των αναλυτικών προγραμμάτων» και ήταν όλοι με 23 ώρες – χωρίς μείωση λόγω ετών προϋπηρεσίας. Εξέφρασαν φόβους επανάληψης των φαινομένων αυτών, εξαιτίας της κυβερνητικής πρόθεσης να ενταχθούν όλοι οι αναπληρωτές στο ΕΣΠΑ.
  • Επιβεβαίωσαν τις μεγάλες διαστάσεις που έχει το φαινόμενο συνάδελφοι που έχουν πολλά μόρια (και διότι συχνά έχουν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα) να τοποθετούνται μακριά από τις εστίες τους και στη συνέχεια να «προκύπτουν» κενά στις περιοχές τους (;;;!!!). Αυτό συμβαίνει λόγω του τρόπου τοποθέτησης «κατά κύματα», που προκύπτει από τη διατήρηση για μεγάλο διάστημα κενών στα σχολεία (ή και το «κρύψιμό τους»).
  • Κατήγγειλαν την απουσία οδοιπορικών (λόγω θεσμικού πλαισίου και «Καλλικράτη») σε συναδέλφους που στέλνονται σε δύο και τρία σχολεία εντός Νομού, διανύοντας τεράστιες αποστάσεις, σε συνδυασμό με την απουσία τακτικών και εξυπηρετικών δρομολογίων του ΚΤΕΛ. Αυτό ισχύει πρώτιστα για τα απομακρυσμένα σχολεία (Μεσοβούνεια, Πάστρα κλπ). Το πορθμείο στη γραμμή Αργοστόλι – Ληξούρι έκανε και αύξηση στα εισιτήρια. Για να πάει κανείς στο Ληξούρι και να ’ρθει καθημερινά πληρώνει τη βδομάδα 5,2 ευρώ x 5 ημέρες κοντά 100 ευρώ το μήνα!!! Κι αυτά όταν το οδικό δίκτυο («γύρα») Αργοστόλι – Ληξούρι είναι «καρμανιόλα». Τα δε εισιτήρια Κεφαλονιά – Αθήνα με ΚΤΕΛ και καράβι αγγίζουν τα 80 ευρώ πήγαινε – έλα, και υπάρχουν συνάδελφοι με υποχρεώσεις (οικογένεια, άρρωστοι γονείς κλπ) που καταβάλλουν το ποσό των 320 ευρώ μηνιαίως. Το συγκοινωνιακό είναι δραματικό ειδικά για τους εκπαιδευτικούς της Ιθάκης.
  • Εξέφρασαν τα οικονομικά αδιέξοδα που έχουν, αφού σε αυτές τις συνθήκες τα ακριβά νοίκια, η απουσία επιδόματος θέρμανσης, η απουσία μέριμνας για τη σίτιση κάνουν το βίο – αβίωτο.

Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ αναφέρθηκε ότι παλαιότερες αποφάσεις – εξαγγελίες κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου έχουν όλα παραπεμφθεί στις καλένδες. Ενδεικτικά υπήρχε εξαγγελία της προηγούμενης Περιφερειακής διοίκησης για κάλυψη μέρους των αναγκών σε στέγαση των εκπαιδευτικών στη φοιτητική εστία που ετοιμάζεται στη Λάσση, για σίτιση (υπήρχε και σχετική δέσμευση του Υπουργείου), του Δήμου για παρέμβαση στις ακτοπλοϊκές εταιρείες ώστε να μειώσουν τα εισιτήρια κατά 50% και στο ΚΤΕΛ για επαναφορά της έκπτωσης στους εκπαιδευτικούς. Το πράγμα δεν πάει άλλο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η μόνιμη παρουσία και δράση των αναπληρωτών μέσα από το σωματείο για τη διεκδίκηση των αιτημάτων, με άμεση προοπτική τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα. Να μην περάσει ο διαχωρισμός σε κατηγορίες των συναδέλφων αλλά να δράσουμε όλοι σα μια γροθιά.

Τέλος, αποφασίστηκε

την Πέμπτη 23 Οκτώβρη και ώρα 1.30 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας

στον Αντιπεριφερειάρχη και το Δήμαρχο Κεφαλονιάς, για λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης.

Αποτελέσματα εκλογών ΔΣ ΕΛΜΕ-ΚΙ 2014

Στις εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη 22 Οκτώβρη για την ανάδειξη νέου ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής:

Εκλογές για ΔΣ ΕΛΜΕ-ΚΙ
22/10/2014
 
Ψήφισαν 186
Έγκυρα 178
Άκυρα – Λευκά 8
Έλαβαν Αριθμ. Ψήφων Ποσοστό (%) Έδρες
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ) 107 60,1 4
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (Παρεμβάσεις) 32 18 1
ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 39 21,9 2

Εκλέγονται: Από την Αγωνιστική Συσπείρωση οι Γεωργόπουλος Διονύσης (61 ψήφοι), Μαντζουράτος Δημήτρης (49), Φαρακλός Βαγγέλης (46) και Ποταμιάνου Σοφία (45). Από την Πορεία Εκπαιδευτικών οι Βάρσος Δημήτρης (20) και Χριστοφοράτος  Χριστόφορος (14). Από τη Συνεργασία εκλέγεται ο Γαλιατσάτος Νικόλας (32).

Τα αντίστοιχα περσινά αποτελέσματα ήταν:

ΔΣ ΕΛΜΕ-ΚΙ
12/11/2013
 
Ψήφισαν 169
Έγκυρα 159
Άκυρα – Λευκά 10
Έλαβαν Αριθμ. Ψήφων Ποσοστό (%) Έδρες
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ) 78 49,1 4
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (Παρεμβάσεις) 50 31,4 2
ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 31 19,5 1
email