EΛΜΕ-ΚΙ: Δεν ελεγχόμαστε από το ΚΚΕ

Δ.Γεωργόπουλος

Δ.Γεωργόπουλος

Στην ιστοσελίδα alfavita δημοσιεύθηκε το παρακάτω δημοσιογραφικό κείμενο ως σχόλιο – είδηση:

«Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς που ελέγχεται από το ΚΚΕ δεν ψηφίζει την πρόταση της ΟΛΜΕ, δηλώνει παρών στις προϋποθέσεις».

Το σχόλιο αφορούσε τη συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ, στην οποία αναστάλθηκε η απόφαση του κλάδου για την απεργία που είχε προτείνει η ΟΛΜΕ. Πρόταση η οποία είχε εγκριθεί από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των ΕΛΜΕ. Το σχόλιο της alfavita αναπαράχθηκε και από άλλα μέσα ενημέρωσης.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ξεκαθαρίζει τα εξής:

1. Δεν αποδεχόμαστε τη διατύπωση ότι η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς «ελέγχεται από το ΚΚΕ». Άλλωστε, για καμία άλλη ΕΛΜΕ της χώρας δεν αναφέρει η εν λόγω ιστοσελίδα ότι ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Μ-Λ ΚΚΕ κλπ. Υπάρχουν ψηφοδέλτια που στηρίζονται από τα πολιτικά κόμματα και πλειοψηφούν σχετικά ή απόλυτα σε κάθε ΔΣ. Στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης έχει απόλυτη πλειοψηφία το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ (4 έδρες), ενώ 3 έδρες διαθέτει το ψηφοδέλτιο της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ που πρόσκειται στις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Η δημοσιογραφική ομάδα της alfavita γνωρίζει καλά ότι και στην ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς και σε κάθε άλλη ΕΛΜΕ της χώρας ανώτατο όργανο είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της.

2. Η ΓΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ είχε μαζική συμμετοχή (100 άτομα στα 170 μέλη). Στη ΓΣ μπήκε καθαρά, από όλες τις δυνάμεις, ότι όποιος ψηφίσει απεργία μέσα σε καθεστώς επιστράτευσης εννοεί απεργία και όχι οτιδήποτε άλλο (π.χ. στήριξη της ΟΛΜΕ, συμβολική ψήφος, απεργία με περιβραχιόνιο και κονκάρδα κλπ). Αντίθετα, όπως αποδείχθηκε στη ΓΣ των Προέδρων, δεν έγινε το ίδιο σε όλες τις ΕΛΜΕ πανελλαδικά. Τα πολιτικά πλαίσια που κατατέθηκαν και στην Κεφαλονιά ήταν διαφορετικά (ΟΛΜΕ: όχι στο μνημόνιο και επιβεβαίωση των αιτημάτων του προηγούμενου συνεδρίου – ΠΑΜΕ: πανεργατικός – πανδημοσιοϋπαλληλικός αγώνας ενάντια στη πολιτική και εξουσία των μονοπωλίων και μετατροπή της παιδείας σε λαϊκή υπόθεση). Διαφορετικά ήταν και τα προγράμματα δράσης που κατατέθηκαν (α. ΟΛΜΕ: 24ωρη 17/5 + πενθήμερη, μέσα στις εξετάσεις, β. ΠΑΜΕ: 48ωρη 16-17 Μάη, με ΓΣ τη δεύτερη μέρα και νέα ΓΣ Προέδρων το Σάββατο 18 Μάη για εκτίμηση).

Με αυτά τα δεδομένα οι προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία (ενιαία: πολιτικά πλαίσια, αιτήματα και πρόγραμμα δράσης) έλαβαν:

ΚΑΤΑ σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση: 18 ψήφους

Πρόταση ΠΑΜΕ: 16 ψήφους

Πρόταση ΟΛΜΕ: 14 ψήφους

Λευκή Απεργία: 4 ψήφους

(Λευκά: 8 ψήφους – Οι υπόλοιποι συνάδελφοι που παραβρίσκονταν δε συμμετείχαν στην ψηφοφορία).

Στη συνέχεια οι δύο πλειοψηφούσες προτάσεις (ΚΑΤΑ και ΠΑΜΕ) τέθηκαν σε νέα ψηφοφορία, ώστε να εξασφαλιστεί το απαραίτητο για απόφαση της ΕΛΜΕ 50% + 1 και έλαβαν:

Πρόταση ΠΑΜΕ: 25 ψήφους

Πρόταση ΚΑΤΑ σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση: 19 ψήφους.

Οι εκπαιδευτικοί της Κεφαλονιάς εξέφρασαν τη θέλησή τους μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση. Είχαν δικαίωμα να πουν υπέρ η κατά στην απεργία. Επέλεξαν άλλη απεργιακή μορφή από αυτήν της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ. Δεν είναι δυνατόν η τελική τους επιλογή (πρόταση ΠΑΜΕ) να ταυτίζεται με το ΚΑΤΑ σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση άλλων ΕΛΜΕ. Ο οποιοσδήποτε Πρόεδρος ΕΛΜΕ οφείλει να μεταφέρει την απόφαση των μελών του σωματείου του και όχι τις αυθαίρετες προσωπικές του θέσεις. Βεβαίως, όταν μια ΕΛΜΕ έρχεται με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου (λόγω αδυναμίας πραγματοποίησης Συνέλευσής της) σε ΓΣ της ΟΛΜΕ τότε η παραταξιακή ευθύνη είναι άλλης βαρύτητας. Κάτι τέτοιο δε συνέβη, σε αυτή τη ΓΣ Προέδρων, με καμία ΕΛΜΕ πανελλαδικά.

3. Τα παραπάνω έγιναν σαφή από την τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΛΜΕ-ΚΙ στην Αθήνα. Η απόφαση της ΓΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, η οποία είχε αναρτηθεί και στην alfavita, κατατέθηκε στο Προεδρείο της ΟΛΜΕ για να τεθεί σε ψηφοφορία, παρότι δεν υπήρχε άλλη ΕΛΜΕ με αντίστοιχη. Αυτά όφειλε να τα παρακολουθεί, και να τα παρουσιάζει ανάλογα, όποια δημοσιογραφική ομάδα κάλυπτε με ρεπορτάζ τη ΓΣ Προέδρων.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ ήταν σε επαφή με τα στελέχη των παρατάξεων στην ΕΛΜΕ του, προκειμένου, με τη στάση και τους χειρισμούς του, να αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα της ΓΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ σε όλες τις ψηφοφορίες. Η ιστοσελίδα alfavita δεν αναφέρει, όπως θα όφειλε να κάνει, ότι επανειλημμένα έκανε διευκρινιστικές δηλώσεις, τόσο πριν την ψηφοφορία όσο και κατά τη διάρκειά της.

Κατέθεσε για τα πρακτικά το εξής κείμενο:

«Η ΕΛΜΕ-ΚΙ ψήφισε και κατέθεσε στη ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ συγκεκριμένη απεργιακή πρόταση για το σπάσιμο της επιστράτευσης, με συγκεκριμένα βήματα και όρους. Σε αυτήν εμμένουμε. Δε μπαίνουμε στη διαδικασία ψηφοφορίας για την ερμηνεία της απόφασης άλλων ΕΛΜΕ [που πλειοψήφησε η εισήγηση ΟΛΜΕ] και στη διαδικασία αυτή δηλώνουμε παρών».

Στα πρακτικά της ΓΣ των Προέδρων φαίνεται καθαρά ότι η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς ψηφίζει βάσει δήλωσης. Στην πρώτη ψηφοφορία, λοιπόν, η ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγράφηκε από το Προεδρείο ως ΚΑΤΑ στην απεργιακή πρόταση της ΟΛΜΕ, διότι ο Πρόεδρος ψήφισε την ψηφισμένη από τη συνέλευση των μελών της ΕΛΜΕ-ΚΙ απεργιακή πρόταση.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ δεν είχε να ξεκαθαρίσει αν θεωρούσε ότι υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για την 24ωρη + πενθήμερη της ΟΛΜΕ. Δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα στη ΓΣ και δεν υπήρχε τέτοια εντολή. Υπήρχε καθαρή θέση ΝΑΙ για απεργιακό σπάσιμο της επιστράτευσης με 48ωρη. Δε μπορεί να εξισώνεται η στάση της ΕΛΜΕ-ΚΙ (το παρών καταγράφεται από το Προεδρείο σαν ΛΕΥΚΟ), με τη στάση άλλων ΕΛΜΕ που έφεραν απόφαση με αστερίσκο ή που καλύφθηκαν πίσω από το λευκό για να πουν ΚΑΤΑ σε κάθε απεργιακό αγώνα.

Το ΔΣ εγκρίνει τους χειρισμούς του Προέδρου της ΕΛΜΕ-ΚΙ στη ΓΣ της ΟΛΜΕ στην Αθήνα και θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί όλη η εικόνα, για να μη δημιουργούνται συγχύσεις σχετικά με τη στάση της Ένωσής μας.

Eπίσης από την ΕΛΜΕ-ΚΙ λάβαμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

Δημόσια Υγεία – Δημόσια Παιδεία : βίοι παράλληλοι

Η επίθεση της Κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού κλιμακώνεται. Στο στόχαστρο μπήκε τώρα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές και οι καθηγητές. Στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής της μείωσης στο ελάχιστο του κόστους των κοινωνικών κατακτήσεων στην Παιδεία και στην Υγεία, ψηφίζονται νόμοι για τον περιορισμό των αναγκών σε εκπαιδευτικούς. Μετά την κατάργηση εκατοντάδων σχολείων σε όλη τη χώρα, την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, τη διακοπή διορισμών εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών, την απόλυση ουσιαστικά 10.000 αναπληρωτών από την επόμενη σχολική χρονιά, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ προχωράει στην θέσπιση της αναγκαστικής μετάθεσης τους και στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου τους με στόχο τη δημιουργία υπεράριθμων, ώστε να προχωρήσει σε επόμενη φάση σε απολύσεις. Στην πιθανότητα και μόνο να αντιδράσουν στην επιχειρούμενη υποβάθμισή τους επιστρατεύονται.

. Τα «αντικειμενικά» μέσα ενημέρωσης ξαναθυμούνται τους τεμπέληδες αργόμισθους που «κάθονται 3 μήνες το χρόνο» και αγανακτούν για τον «εκβιασμό» προς τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Τα ίδια μέσα χαρακτηρίζουν αλήτες τους φοιτητές και τους μαθητές όταν απαιτούν με δυναμικούς τρόπους καλύτερο μέλλον για τη γενιά τους, στην οποία η επίσημη ανεργία φτάνει στο 64%.

Οι ομοιότητες με την κατάσταση στην Υγεία είναι τόσες πολλές που κάθε άλλο παρά τυχαίες μπορεί να χαρακτηριστούν. Ιατρικό και λοιπό προσωπικό υποαμοιβόμενο και συνεχώς μειούμενο σε αριθμό καλείται να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται μαζί με τους ανασφάλιστους, τους άνεργους αλλά και όσους αμοίβονται με το χαρτζιλίκι του βασικού μισθού ή της σύνταξης ή παλεύουν για το μεροκάματο ως αυτοαπασχολούμενοι. Πάγωμα προσλήψεων, απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες, χρωστούμενα ρεπό, ακάλυπτες βάρδιες, συγχωνεύσεις, μετακινήσεις προσωπικού και ελλείψεις ή υποβάθμιση της ποιότητας σε κάθε είδους αναλώσιμα συμπληρώνουν την εικόνα τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα μια ολόκληρη γενιά νέων επιστημόνων στέκονται στην ουρά για να στελεχώσουν τα συστήματα υγείας των χωρών της βόρειας ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στις λίστες αναμονής ειδικευόμενοι γιατροί για να αντικαταστήσουν αυτούς που δουλεύουν σήμερα στα νοσοκομεία της Κεφαλλονιάς και των οποίων οι συμβάσεις αρχίζουν σταδιακά να λήγουν.

Η κυβερνητική πολιτική γκρεμίζει τη δημόσια παιδεία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καταστρέφει και τη δημόσια υγεία.

Έχουμε επομένως και καθήκον και συμφέρον να στηρίξουμε τον αγώνα των καθηγητών, σε συντονισμό με όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία και να απαιτήσουμε την άρση του απαράδεκτου και αντιδημοκρατικού μέτρου της επιστράτευσης

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

email