ΕΛΜΕ-ΚΙ: Δουλεμπόριο εκπαιδευτικών στη Κεφαλλονιά

Γεωργόπουλος Διονύσης

O κ. Δ. Γεωργόπουλος.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει το δουλεμπόριο 47 συμβασιούχων εκπαιδευτικών οι οποίοι, όπως δημοσιοποιήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ, διακινούνται στην Κεφαλονιά από το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, μέσω προγράμματος «Κοινωφελούς» Χαρακτήρα (ΚΟΧ), προκειμένου «να καλυφθούν ανάγκες των σχολείων».

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς αναμένεται να υπογράψει τις πεντάμηνες συμβάσεις και ήδη αναπτύσσει επαφές για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η ΓΣΕΕ, ουσιαστικά, νοικιάζει τους εκπαιδευτικούς στην Περιφέρεια προκειμένου να υλοποιηθεί ένα είδος προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, έξω από κάθε σχολική δομή και χωρίς καμία ευθύνη ή έλεγχο εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας.

Οι πενταμηνίτες εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί καλούνται να εργασθούν με όρους γαλέρας (625 ευρώ), παραμένοντας απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα – όπως είναι η εμπειρία από τα προγράμματα αυτά, στα οποία και θα μπορούν να ξανασυμμετάσχουν αφού περάσει μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη της πεντάμηνης σύμβασης!

Το ΙΝΕ λειτουργεί πανομοιότυπα με τις ΜΚΟ και τους ιδιώτες επιχειρηματίες, «εισβάλλει» στα σχολεία και ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη εισβολή των επιχειρηματιών. Μάλιστα θα προσπορίζεται τα έσοδα του δουλεμπορίου, παίρνοντας ποσοστό από τη χρηματοδότηση του προγράμματος, δηλαδή θα αμείβεται με το κεφάλι.

Η ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνεται ότι βάζει σταθερά πλάτη στην φιλομονοπωλιακή – αντιεκπαιδευτική πολιτική. Αποδεικνύεται εχθρός των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων. Η παράδοση, πρακτικά, της Πρόσθετης και Ενισχυτικής σε φορείς εκτός Υπουργείου Παιδείας, που λειτουργούν σε ιδιωτικοοικονομική βάση, ανοίγει το δρόμο για το σύνολο του σχολικού προγράμματος. Το Υπουργείο Παιδείας, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το ίδιο το σχολείο θα είναι αναρμόδια για το τι θα υλοποιείται μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.

Η κυβέρνηση αφήνει συνειδητά ακάλυπτα τα σχολεία από προσωπικό, τόσο στο κανονικό πρόγραμμα όσο και σε Πρόσθετη – Ενισχυτική Διδασκαλία, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τέτοιου είδους δράσεις. Η τρικομματική, αξιοποιώντας το νομοθετικό οπλοστάσιο των προηγούμενων, αλλά και την προθυμία των τοπικών διοικήσεων να συνδράμουν, υλοποιεί κομμάτι του «νέου σχολείου», που έχουν συνδιαμορφώσει με κεφάλαιο και ΕΕ.

Οι σπουδές ελαστικοποιούνται και διαφοροποιούνται, μέσα από τις διαφοροποιημένες – αυτόνομες δράσεις που αναπτύσσονται. Το νέο σχολείο οικοδομείται με εξαθλιωμένους εκπαιδευτικούς, με υπονομευμένη κάθε έννοια σταθερής μόνιμης εργασίας, με κατηγοριοποιημένους μαθητές. Τα προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα

email