ΕΛΜΕ-ΚΙ: Να μην περάσει η αύξηση του εκπαιδευτικού ωραρίου

Γεωργόπουλος Διονύσης

O κ. Δ. Γεωργόπουλος.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, η οποία προωθείται σαν μέρος του πακέτου των μέτρων κυβέρνησης – τρόικας – ΣΕΒ. Το μέτρο εντάσσεται στην πολιτική μείωσης του λεγόμενου εργασιακού κόστους, στην πολιτική παύσης νέων προσλήψεων και έναρξης μαζικών απολύσεων στο δημόσιο.

Είναι στην ίδια κατεύθυνση με το κλείσιμο 1500 σχολείων, με την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα κ.ο.κ. Το εκπαιδευτικό ωράριο, όπως επιβεβαιώνει μέσα από επιστημονική μελέτη η UNESCO, ενσωματώνει την αναλογία 1:3 (ή 1:4 σύμφωνα με την τελευταία έκθεση) σε σχέση με τα «επαγγέλματα γραφείου». Ο εκπαιδευτικός, ως λειτουργός και παιδαγωγός, επιτελεί μια σύνθετη εργασία που δεν εξαντλείται μόνο στη διδασκαλία μέσα στην τάξη ούτε μόνο μέσα στο σχολικό ωράριο.

Με άλλα λόγια οι 21 εβδομαδιαίες ώρες των εκπαιδευτικών στην πράξη αναλογούν σε πραγματικές 63 το λιγότερο ώρες. Κι αυτά χωρίς να λογαριαστούν το σύνολο των εργασιών από τη φύλαξη – επιστασία μέχρι το διοικητικό έργο που έχουμε επωμιστεί. Επομένως, η αύξηση κατά 3 ώρες της εκπαιδευτικής εργασίας, υλοποιεί στον κλάδο τις 72 ώρες δουλειάς (ή τις 96 αν λάβουμε υπόψη την αναλογία 1:4). Υλοποιεί δηλαδή το 13ωρο – 6ήμερο άμεσα και μάλιστα με κοινωνικό διασυρμό των «τεμπέληδων» εκπαιδευτικών!!!!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επισημαίνει, επί πλέον, ότι η κυβερνητική κίνηση, με τη συνδρομή των ΜΜΕ που βρίσκονται στα χέρια των κεφαλαιοκρατών, συνδέεται αδιάρρηκτα με την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου. Η μετατροπή του εκπαιδευτικού σε παιδοφύλακα , διαμεσολαβητή, που, όπως επιδιώκει χρόνια η ΕΕ θα προωθεί τη γνώση – χειραγώγηση – κονσέρβα, μαζί με το εκπαιδευτικό ωράριο, συνδέονται αδιάρρηκτα με το «νέο σχολείο». Τα 600 ευρώ για τους νέους εκπαιδευτικούς θα πάνε ακόμη παρακάτω.

Θα ανέβει η δουλειά με το κομμάτι, σε σχολεία που θα αναπροσαρμόζουν χρόνο με το χρόνο το πρόγραμμά τους και θα προσλαμβάνουν ή θα απολύουν εκπαιδευτικούς. Σε σχολεία που θα έχουν εισβάλλει χορηγοί και ΜΚΟ μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και άλλων μορφών.

Ήδη και στην Κεφαλονιά εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται μέσω τέτοιων προγραμμάτων, μαζί με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ο.κ. από συλλόγους – σωματεία – εταιρίες και σε συνεργασία με την τοπική διοίκηση. Μέσα στις δράσεις τους περιλαμβάνονται ευαισθητοποιήσεις μαθητών, καθαρισμοί σχολείων κ.λ.π.. Η μόνιμη σταθερή εργασία γίνεται για τους εκπαιδευτικούς όνειρο θερινής νυκτός.

Καλούμε το λαό να αντιμετωπίσει την αύξηση του εκπαιδευτικού ωραρίου σαν μέρος του πακέτου εξαθλίωσης των εργαζομένων και διάλυσης κάθε έννοιας δικαιώματος στη μόρφωση για τους μαθητές . Να μην περάσει το 13ωρο – 6ήμερο – η κατάργηση της Κυριακής αργίας. Να μην γίνει η αρχή στην εφαρμογή του από την εκπαίδευση. Να μην περάσει η αύξηση του εκπαιδευτικού ωραρίου. Να πούμε όχι στο νέο ρόλο του εκπαιδευτικού παιδοφύλακα και ναι στη στήριξη του εκπαιδευτικού – παιδαγωγού. Να ανατρέψουμε τα σχέδια για το σχολείο της αγοράς και για τη διάλυση κάθε έννοιας μορφωτικού και εργασιακού δικαιώματος.

ΤΡΙΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ

Tα σχολεία όλης της Κεφαλονιάς κατεβαίνουμε συγκροτημένα, με κάθε μέσο, στη συγκέντρωση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, στις 10.30 το πρωί, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

ΤETAΡΤΗ 7  ΝΟΕΜΒΡΗ

10 π.μ. μπροστά στο Νοσοκομείο Αργοστολίου

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας

email