ΕΛΜΕ-ΚΙ: Να μην περάσει η υπονόμευση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας

Γεωργόπουλος Διονύσης

O κ. Δ. Γεωργόπουλος.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την υπονόμευση λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας (ΚΜΨΥ) Κεφαλονιάς – Ζακύνθου – Ιθάκης. Τα κόμματα και οι κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου στηρίζουν και προωθούν την ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας. Το κράτος αποποιείται κάθε ευθύνης απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες και τους παραδίδει σε ιδιώτες, αστικές εταιρίες, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ΜΚΟ. Η ιδιωτική επιχειρηματικότητα διογκώνεται στο χώρο αυτό. Η «αυτονομία» της δράσης οδηγεί όλες τις δημόσιες δομές ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο. Οι δημόσιες δαπάνες περικόπτονται δραματικά, χιλιάδες ασθενείς και οικογένειες μένουν στον αέρα, με ορατό κίνδυνο τις ψυχιατρικές υποτροπές και νοσηλείες, όπως και τις αυξανόμενες απόπειρες αυτοκτονίας.

Οι εργαζόμενοι της ΚΜΨΥ είναι 6 μήνες απλήρωτοι, ενώ η Μονάδα αδυνατεί πλέον να καλύψει ακόμη και τα λειτουργικά της έξοδα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΚΜΨΥ και απαιτεί:

1. Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να καλυφθούν όλες οι λειτουργικές ανάγκες στην ΚΜΨΥ Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης.

2. Να ενταχτούν οι υποδομές ψυχικής υγείας στον Δημόσιο τομέα υγείας, με πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δράση σ’ αυτόν τον τομέα.

3. Να διασφαλιστεί μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλες τις ειδικότητες των εργαζόμενων στην ΚΜΨΥ και να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες προσλήψεις για να μπορέσει η μονάδα να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

4. Να καταβληθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους της μονάδας.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Τουλάτος Παύλος