ΕΛΜΕ-ΚΙ: Παροχή έκπτωσης στη μετακίνηση των εκπαιδευτικών

Δ.Γεωργόπουλος

Δ.Γεωργόπουλος

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επαναφέρει το αίτημα της έκπτωσης που υπήρχε μέχρι πέρσι σε ΚΤΕΛ και ακτοπλοϊκές γραμμές για τους εκπαιδευτικούς. Η στήριξη των εκπαιδευτικών, όπως ασφαλώς και άλλων κοινωνικών κατηγοριών (ανέργων, μαθητών, φοιτητών κλπ) αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Επισημαίνουμε ότι σήμερα ένα ταξίδι με ΚΤΕΛ και καράβι από Αργοστόλι για Αθήνα, με επιστροφή, στοιχίζει περίπου 80 ευρώ. Λόγω ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που μετακινούνται σε εβδομαδιαία βάση (μητέρες, συνάδελφοι με γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κλπ) πάνω από 300 ευρώ το μήνα ξοδεύονται μόνο για μεταφορά. Και υπάρχουν εκπαιδευτικοί που αμείβονται με 600 ευρώ, που σημαίνει – αν υπολογίζει κανείς και τα έξοδα για νοίκια / φαγητό – ότι επιδοτούν από την τσέπη τους τη στελέχωση των σχολείων του Νομού.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων. Υπάρχουν αποφάσεις των οργάνων της τοπικής διοίκησης που καλούν τους φορείς που εμπλέκονται με τις συγκοινωνίες να προχωρήσουν σε εκπτώσεις της τάξης του 50% (σήμερα δεν υπάρχει καθόλου έκπτωση). Το ζήτημα έχει τις δικές του διαστάσεις για την Ιθάκη αλλά και για τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται σε καθημερινή βάση από Αργοστόλι για Ληξούρι με το φέρι – μποτ, το οποίο αποτελεί στην πράξη αστική συγκοινωνία, και για το οποίο δαπανούν καθημερινά 5 ευρώ!!! Αυτό ισχύει και για άλλους δημόσιους υπάλληλους.

Η όξυνση των προβλημάτων επιτάσσει την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που έχουν υπάρξει κατά καιρούς για εισιτήρια – σίτιση και στέγαση των εκπαιδευτικών (Δήμοι, Περιφέρεια αλλά και εταιρίες). Η ΕΛΜΕ-ΚΙ έχει διατυπώσει ολοκληρωμένη θέση για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά είναι επιτακτική και η άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης. Η στήριξη των σχολείων του Νομού έχει και αυτή την παράμετρο, η οποία δεν είναι καθόλου αμελητέα. Λύση πρέπει να δρομολογηθεί και άμεσα μάλιστα.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Μαντζουράτος Δημήτρης

email