Ενας θρύλος του Χόλιγουντ έσβησε χθες: ο Ερνεστ Μποργκνάιν

Πέθανε ο αθόρυβος θρύλος του Χόλιγουντ Ερνεστ Μποργκνάιν

Πέθανε ο αθόρυβος θρύλος του Χόλιγουντ Ερνεστ Μποργκνάιν. Φωτογραφία: allposters.com

Ο Μποργκνάιν παρέμενε ως και τώρα ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες συνδέσμους της εποχής μας με αυτό που ονομάζουμε «παλιό Χόλιγουντ».

Ξεκίνησε την καριέρα του στο σινεμά το μακρινό 1951 και γρήγορα ξεχώρισε από την ικανότητά του να υπηρετεί ρόλους εκ διαμέτρου αντίθετους, τη μία φορά βάναυσους τύπους, όπως ο σαδιστής λοχίας «Φάτσο» Τζάντσον στο «Οσο υπάρχουν άνθρωποι» (1953), την άλλη ευγενικούς και ευαίσθητους χαρακτήρες όπως στο «Marty» που του χάρισε και το Οσκαρ.
Ακολούθησαν αμέτρητοι – κυρίως δεύτεροι, αλλά πάντα ξεχωριστοί – ρόλοι σε ταινίες όπως «Τα 12 καθάρματα» (1967), «Αγρια συμμορία» (1969), «Κονβόι» (1978) κ.ά.
Ο Μποργκνάιν υπηρετούσε και το στερεότυπο του αμερικανικού ονείρου. Πρώτης γενιάς Αμερικανός, γιος ιταλών μεταναστών, γεννήθηκε το 1917 στο Κονέκτικατ με το όνομα Ερμες Εφρον Μποργκνίνο και αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο τίμιους «εργάτες» της βιομηχανίας του θεάματος.
Δούλεψε ως τα βαθιά του γεράματα, υπηρετώντας με χαρακτηριστική άνεση και ποιότητα τους ρόλους που αναλάμβανε να παίξει.
Λίγοι θυμούνται ότι ο Μποργκνάιν ήταν «εκεί» σε ταινίες που διατρέχουν όλο το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και αγγίζουν και τον 21ο, μολονότι οι εποχές στο σινεμά άλλαζαν δραματικά. Στη δεκαετία του ’80, σε ηλικία 64 ετών έπαιξε στο «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη» πλάι στον Κερτ Ράσελ, ενώ στα 90s σε ηλικία 80 ετών έπαιξε στο φουτουριστικό «Gattaca» μαζί με τον Ηθαν Χοκ και την Ούμα Θέρμαν. Και το 2010 σε ηλικία 93 ετών είχε ένα χαρακτηριστικό πέρασμα στην περιπέτεια «Red» με τους Μπρους Γουίλις και Ελεν Μίρεν.

email
Πηγή άρθρου: tanea.gr