Ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις από την ΕΛΜΕ-ΚΙ

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γεωργόπουλος Διονύσης.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί σε ΣΥΣΚΕΨΗ τα σωματεία του Δημόσιου Τομέα, ιδιαίτερα εκείνα που καλύπτουν υπό κατάργηση φορείς, τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε, από κοινού με το τοπικό Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και τις Λαϊκές Επιτροπές, να πάρουμε πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 Ιούνη και ώρα 7.30 μμ στο αμφιθέατρο του 2ου – 3ου Γυμνασίου.

 Επίσης

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων και εκτιμώντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε στα σχολεία του Νομού εκτιμά τα εξής:

1. Το γεγονός ότι αποτράπηκε η κατάργηση εξεταστικών κέντρων για τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ του Νομού και ότι επαναλειτούργησε φέτος το εξεταστικό κέντρο των «φυσικώς αδυνάτων» στο Αργοστόλι, έχει να κάνει με την παρέμβαση της ΕΛΜΕ-ΚΙ, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του συντονισμού μας με τους γονείς. Τίποτε δεν είναι δεδομένο για την επόμενη σχολική χρονιά και απαιτείται επαγρύπνηση και δράση από τώρα.

2. Το γεγονός ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει εξεταστικό κέντρο για τους μαθητές του ΕΠΑΛ Ιθάκης (στην Ιθάκη) και η μεταφορά των μαθητών για τη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων στην Κεφαλονιά είναι ιδιαίτερα αρνητική. Οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση για τα παιδιά αυτά οξύνονται. Ειδικότερα, φέτος, ενώ συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις είχαν δηλώσει 12 μαθητές του ΕΠΑΛ Ιθάκης (10 στην ομάδα Α – για ΤΕΙ και 2 στην ομάδα Β για ΑΕΙ – ΤΕΙ), τελικά σε αυτές πήραν μέρος μόνο 4 μαθητές συνολικά (2 από την ομάδα Α και οι 2 από την ομάδα Β). Δηλαδή στις πανελλαδικές μπόρεσε να πάρει μέρος μόνο το 20% των μαθητών της ομάδας Α. Επιπρόσθετα οι μαθητές αυτοί, όπως συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα ΕΠΑΛ και σε αντίθεση με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, δεν έχουν το δικαίωμα των επαναληπτικών εξετάσεων. Υφίστανται δηλαδή διακρίσεις σε βάρος τους. Οι μαθητές που συμμετείχαν αντιμετώπισαν προβλήματα και με τη διαμονή και στη μεταφορά τους. Κι όλ’ αυτά παρότι το ΕΠΑΛ Ιθάκης διαθέτει σύστημα λήψης vbi.

3. Οι εξελίξεις αυτές είναι ενδεικτικές για το τι θα συμβεί εάν προχωρήσουν καταργήσεις – συγχωνεύσεις, ειδικά στα περιφερειακά σχολεία. Ένας μεγάλος αριθμός μαθητών θα βρεθεί εντελώς εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ διατυπώνει το αίτημα λειτουργίας εξεταστικού κέντρου στο ΕΠΑΛ Ιθάκης για τη διενέργεια των εξετάσεων της επόμενης σχολικής χρονιάς.

email