Ένοικοι πολυκατοικίας έφτιαξαν το δικό τους σινεμά

Σινεμά

Σινεμά

Οι δραματικά μειωμένοι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, οι συνεχώς αυξανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις, στερούν από πολλούς τη δυνατότητα να διασκεδάσουν, τουλάχιστον όπως έκαναν στο παρελθόν. Να βγουν δηλαδή, έξω από το σπίτι και να ξοδέψουν χρήματα είτε σε φαγητό, είτε σε ποτό, είτε σε θέατρο και κινηματογράφο.

Όμως, το μυαλό γεννά ακόμη ιδέες και βοηθάει αρκετές φορές την έξοδο από το αδιέξοδο που δημιουργεί η πραγματικότητα, οι άνθρωποι γίνονται επινοητικοί και βρίσκουν διαφορετικούς τρόπους για να χαρούν τη ζωή.

Σε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών στο Γαλάτσι οι ένοικοι κατάφεραν να βγάλουν το «γκρίζο» από την καθημερινότητά τους, επιλέγοντας ως μέσο τη μεγάλη οθόνη και με στόχο από τη μία να έχουν μια ποιότητα ζωής που δεν θα είναι δαπανηρή και από την άλλη να συσφίξουν τις μεταξύ τους σχέσεις, σε μία περίοδο που η ανάγκη του καθενός είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Όλα άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι. Η ιδέα ήταν του 60χρονου Γιώργου, συνταξιούχου, που ήθελε να κάνει πραγματικότητα ένα ραντεβού με τους γείτονες όπως στο παρελθόν. Τότε, που τα βράδια κάθονταν παππούδες και γιαγιάδες με τις καρέκλες τους στα πεζοδρόμια σχολιάζοντας τη μέρα που είχε περάσει και τα παιδιά έπαιζαν ελεύθερα μέχρι αργά το βράδυ στους δρόμους.

Επειδή όμως οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές, το ραντεβού στο Γαλάτσι έγινε προβολή ταινίας κάθε Τετάρτη στις 8 το βράδυ, σε έναν κοινόχρηστο χώρο του συγκροτήματος. Και φαίνεται πως ήταν κάτι που πολλοί είχαν ανάγκη, αφού η πρωτοβουλία είχε επιτυχία.

Όλοι ρύθμιζαν έτσι το πρόγραμμά τους ώστε να δίνουν το «παρών». Μικροί και μεγάλοι. Άντρες και γυναίκες. Η επιλογή της ταινίας, είτε από τον ξένο είτε από το ελληνικό κινηματογράφο, ήταν πάντα από αυτές που αποκαλούνται «για όλη την οικογένεια», ώστε να μπορούν να την απολαύσουν και οι μικρότεροι σε ηλικία ένοικοι.

Όπως δήλωσε ο 38χρονος Γιάννης πατέρας τριών παιδιών, η συνήθεια αυτή είναι οπωσδήποτε ένας οικονομικός τρόπος διασκέδασης, έφερε πιο κοντά τους ενοίκους των διαμερισμάτων, γνωρίστηκαν καλύτερα κι αυτή τη στιγμή κάνουν περισσότερη παρέα μεταξύ τους. Μάλιστα, γρήγορα οι συγκεντρώσεις δεν περιελάμβαναν μόνο την απόλαυση μιας ταινίας, αλλά και ενός καλού ποδοσφαιρικού αγώνα.

Η πολυκατοικία δεν είναι πια ένας απρόσωπος χώρος αλλά η δική τους γειτονιά. 

Η 35χρονη Τόνια χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «εξαιρετική για μικρούς και μεγάλους». Ιδιαίτερα, όπως περιγράφει, τα παιδιά περιμένουν με λαχτάρα το εβδομαδιαίο ραντεβού για να δουν τους νέους τους φίλους. Ετοιμάζουν μέχρι και ποπ κορν για να απολαμβάνουν την ώρα της ταινίας, ενώ κλείνουν και τα δικά τους ραντεβού άλλες μέρες για να παίξουν.

Μία γειτονιά ζωντανή που δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια να δέχεται τις συνέπειες μιας δύσκολης πραγματικότητας, αλλά αντέδρασε με σκοπό να την αλλάξει και τα κατάφερε.

Οι συναντήσεις αυτές δεν σταμάτησαν με την έλευση του Φθινοπώρου. Το τέλος των διακοπών και η έναρξη των υποχρεώσεων και των μαθημάτων απλά τις μετέφερε για κάθε Κυριακή στις 6 το απόγευμα κι εφόσον δεν έχει σημαντικό αγώνα εκείνη την ώρα, αλλιώς τα ραντεβού μετατίθενται μετά από… συνέλευση.

Το ίδιο θα συμβαίνει και το χειμώνα. Θα συνεχιστούν κανονικά για να κάνουν πιο ζεστά τα κρύα κυριακάτικα απογεύματα αλλά και πιο ευδιάθετους και συνεπώς, πιο δυνατούς τους ενοίκους της πολυκατοικίας για να αντιμετωπίσουν όσα συμβαίνουν, όπως επισήμανε η Τόνια.

email
Πηγή άρθρου: inews.gr