Εντοπίστε τις παραπλανητικές συσκευασίες στα προιόντα

Σούπερ Μάρκετ

Σούπερ Μάρκετ

Άραγε τα ζωικά προϊόντα που αγοράζουμε, προέρχονται από ζώα πού βίωσαν καλές συνθήκες κατά την εκτροφή τους ή έτσι θέλουν οι παραγωγοί, οι πωλητές και οι διαφημιστές να πιστεύουμε;

Παρ’ όλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για τη συσκευασία του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των άλλων ζωικών προϊόντων, αυτές δεν ακολουθούνται πάντα, με αποτέλεσμα να συναντούμε συχνάσυσκευασίες τροφίμων που δεν ανταποκρίνονται στον πραγματικό τρόπο παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντωνπου περιέχουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φωτογραφία, που ενώ απεικονίζει κότες ελεύθερες σε ένα πράσινο λιβάδι, στην πραγματικότητα τα αυγά προέρχονται από πουλιά που ζουν σε κλωβούς (έτσι σωστά φέρει το κουτί τη φράση ‘φρέσκα αυγά’, που είναι συνώνυμο των αυγών που προέρχονται από κλωβούς).

Τι είδους συσκευασίες ψάχνουμε;

Αν η συσκευασία αναφέρει ότι το προϊόν είναι βιολογικής εκτροφής ή ελευθέρας βοσκής τότε είναι δικαιολογημένη η φωτογραφία ζώων που βοσκούν έξω.

Αν δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο και απεικονίζει ζώα στην ύπαιθρο ή έστω λιβάδια χωρίς ζώα ή γενικότερα απεικονίσεις της φύσης, τότε πρόκειται για μια παραπλανητική συσκευασία, την οποία πρέπει να εντοπίσουμε και να αναφέρουμε στις αρμόδιες αρχές.

Αν χρησιμοποιεί λέξεις, όπως χωριάτικοφυσικόυψηλής ποιότηταςελεύθερο, χωρίς αυτά να ισχύουν πραγματικά, τότε είναι μια παραπλανητική συσκευασία.

Οι συσκευασίες μπορεί να περιέχουν οποιουδήποτε είδους κρέας,  γάλα, γιαούρτι, κρέμα, τυρί, αυγά ή ό, τι άλλο ζωικό προϊόν πέσει στην αντίληψή σας.

Γιατί μας ενδιαφέρει η ακρίβεια των στοιχείων στη συσκευασία;

Η μέθοδος εκτροφής ενός ζώου, όπως και ο τρόπος παραγωγής ενός ζωικού προϊόντος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ευζωία.

Όσο πιο κοντά στη φυσιολογική κατάσταση ενός ζώου είναι η μέθοδος εκτροφής του, τόσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο ευζωίας του.

Αυτό το καταλαβαίνουν οι υπεύθυνοι παραγωγοί και επωμίζονται τις συνέπειες – της πιο επίπονης εργασίας αλλά και του  αυξημένου κόστους.

Όταν ένας  παραγωγός παραπλανεί τους καταναλωτές με το να μην προσφέρει αυτό που υπόσχεται, μας καθιστά ανίκανους να επιλέξουμε το προϊόν που θέλαμε – δηλαδή εκείνο που προσέφερε στο ζώο μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ο παραγωγός (και ο πωλητής) της παραπλανητικής συσκευασίας  υποθάλπουν την προσπάθεια του ευσυνείδητου  παραγωγού, και έτσι συμβάλλουν στη δυστυχία των παραγωγικών ζώων.

Ενώ παρουσιάζουν μια εικόνα που μας οδηγεί να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ κάποιων προϊόντων που τυχαίνει να συγκρίνουμε  πριν αποφασίσουμε για την αγορά μας, είναι σε θέση (λόγω των χειρότερων συνθηκών που βίωναν τα ζώα του παραγωγού) να προσφέρουν το ένα (πιο άραγε;) σε χαμηλότερη τιμή.

Κι εμείς χωρίς να το θέλουμε βοηθάμε στο να διαιωνίζονται απάνθρωπες και εξουθενωτικές μέθοδοι εκτροφής… όπως εκείνες της εντατικής κτηνοτροφίας.

Τι ζητάμε από εσάς;

Να τραβήξτε φωτογραφίες των συσκευασιών που θεωρείτε ότι ανήκουν στην κατηγορία της «παραπλανητικής συσκευασίας» καθώς και το bar code που φέρουν.

Χρειαζόμαστε επίσης να γνωρίζουμε από ποιο super market τα αγοράσατε, την ημερομηνία που τα αγοράσατε, και την πόλη που μένετε.  Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να τα στείλετε σε εμάς στο [email protected].

Σκοπός μας είναι να πιέσουμε να εφαρμοστούν οι νόμοι της σωστής συσκευασίας και πληροφόρησης, έτσι ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ακριβώς  πώς έχει παραχθεί το προϊόν που αγοράζει στο κατάστημα, και πώς ζούσε το ζώο κατά τη διάρκεια της εκτροφής του.

Για να το κάνουμε χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας!!