Επιστολή Φοροτεχνικών Κεφ/νίας-Ιθάκης στον Υφυπουργό Οικονομικών

Εκκαθαριστικό Εφορίας

Εκκαθαριστικό Εφορίας

Η  Ένωση Φοροτεχνικών Κεφαλονιάς & Ιθάκης κατέθεσε προτάσεις σχετικά με την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας στον Υφυπουργό Οικονομικών κ.Μαυραγάνη,με την μορφή επιστολής.

Σας παραθέτουμε την επιστολή

Προς  Υφυπουργόν Οικονομικών κ.Μαυραγάνη

Ενόψει της  κατάθεσης νομοσχεδίων στη Βουλή με αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, σας γνωστοποιούμε τις προτάσεις μας που αφορούν την δοκιμαζόμενη οικονομία των νησιών μας η οποία βιώνει επώδυνα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης

1.Mείωση συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% όπως ισχύει στα νησιά του Αιγαίου

Όπως σίγουρα γνωρίζετε όλα τα νησιά του Αιγαίου απολαμβάνουν το προνόμιο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα τους και του αυξημένου κόστους ζωής που αυτός συνεπάγεται συγκριτικά με το κόστος στην ηπειρωτική χώρα.

Για λόγους που δεν χρειάζεται να αναπτύξουμε στην παρούσα επιστολή τα νησιά του Ιονίου δεν περιλήφθηκαν στα νησιά που έχουν το δικαίωμα του μειωμένου συντελεστή ενώ είναι νησιά, ανήκουν στην Ελληνική Επικράτεια , οι κάτοικοι τους καταβάλουν καθημερινά επιπλέον χρήματα λόγω του κόστους μεταφοράς των αγαθών και πιστεύουν ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος εξασφαλίζει την ισονομία μεταξύ των πολιτών της.

2.Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Βιώνουμε καθημερινά μία άνευ προηγουμένου αφαίμαξη του εισοδήματος μας αναγκασμένοι να καταβάλλουμε έως και 2 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη ,θα πρέπει δε να ληφθεί υπ΄όψιν η μορφολογία του εδάφους και οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις όπου καθιστούν απαραίτητη  τη χρήση αυτοκινήτου για την οποιαδήποτε μετακίνηση. Δυστυχώς είναι  άμεσος ο  αντίκτυπος στην οικονομία διότι το μεγαλύτερο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας ασκείται στα αστικά κέντρα στα οποία η μετακίνηση έχει γίνει απαγορευτική λόγω του κόστους των καυσίμων .

3.Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Δυστυχώς το μέτρο αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα  για τις επιχειρήσεις εστίασης και τα ξενοδοχεία. Αποτελεί δε, χαρακτηριστικό παράδειγμα πως μία αύξηση φόρου προκαλεί μείωση στα έσοδα του κράτους  αλλά και στα έσοδα των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Θα πρέπει δε να τονισθεί η αρνητική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού με τα γειτονικά κράτη

Γνωρίζουμε και κατανοούμε κύριε υφυπουργέ το δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει, η ένωση μας είναι στην διάθεση σας ανά πάσα στιγμή προκειμένου να διαβουλευθούμε  επί των επικείμενων αλλαγών στο φορολογικό σύστημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ                 ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ  

Μιχαήλ Βασιλάτος            Σπυρίδων Μαρκάτος

     

ΤΑ ΜΕΛΗ

Διονύσιος Κορσιάνος,

Δημήτριος Σπανός

Παναγιώτης Τζανάτος

email
Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team