Η επιστολή των Ιθακησίων στον Υπ.Πολιτισμού

Επένδυση στην Ιθάκη

Επένδυση στην Ιθάκη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,Οι υπογράφοντες θα σας είμαστε ιδιαίτερα υπόχρεοι αν ορίζατε ημερομηνία συνάντησης μαζί σας το συντομότερο δυνατόν και οπωσδήποτε πριν υπογραφεί η πρόσφατη αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για την μη συνέχιση της ανασκαφής στην προϊστορική ακρόπολη στη θέση Άγιος Αθανάσιος – Σχολή Ομήρου Ιθάκης, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Κύριε Υπουργέ, σας γνωρίζουμε ότι το ΚΑΣ κατά την συνεδρίασή του την 19/11/13, όπου με δική σας εντολή επανεξετάσθηκε το θέμα έγκρισης αδείας ανασκαφής στην Ιθάκη, αντιμετώπισε αρνητικά αφ’ ενός την εκπεφρασμένη επιθυμία σας για έγκριση της αδείας και αφ’ ετέρου τα δύο έγγραφα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προς την κ. Μενδώνη, στα οποία δήλωνε την αμέριστη στήριξη της ανασκαφής και εμπιστοσύνη του προς τους δύο έγκριτους ανασκαφείς – καθηγητές προϊστορικής αρχαιολογίας κ.κ. Αθ. Παπαδόπουλο και Λίτσα Κοντορλή – Παπαδοπούλου.

Επίσης δεν εξετίμησε ορθώς τα όσα επιστημονικώς τεκμηριωμένα υποστηρίχθηκαν από τους παριστάμενους δύο αυτούς καθηγητές και δεν έλαβε υπόψη του τα όσα ελέχθησαν από τον τ. Δήμαρχο Ιθάκης κ. Γ. Βασιλόπουλο και από τον εκπρόσωπο των κατοίκων της Ιθάκης, τον νομικό, πλοίαρχο Ε.Ν. και νυν επιχειρηματία κ. Ν. Αναγνωστάτο, σχετικά με την μεγάλη οικονομική και τουριστική σημασία του ανασκαπτόμενου χώρου, καθώς και τα γραφειοκρατικά και τεχνικά προβλήματα της ανασκαφής.

Ενδεικτικά σημεία της αρνητικής προδιάθεσης του ΚΑΣ ήσαν η αποχώρηση της προέδρου Γ.Γ., κ. Μενδώνη και του καθηγητή αρχαιολογίαςκ. Ν. Σταμπολίδη, πριν από την συζήτηση του θέματος, ενώ ο αντικαταστάτης προεδρεύων της συνεδρίασης διέκοπτε συνεχώς και πίεζε τον ομιλούντα καθηγητή κ. Παπαδόπουλο να τελειώνει, γιατί προφανώς δεν του ήταν αρεστά αυτά τα οποία έλεγε.

Άλλο μέλος του ΚΑΣ ρωτούσε για την ισχύουσα ιεραρχία στο Πανεπιστήμιο και την εγκυρότητα των εγγράφων του Πρύτανη ενώ αδιαφορούσαν για όσα εξέθετε ο κ. Παπαδόπουλος, κουβεντιάζοντας μεταξύ τους.

Κατανοώντας ότι οι δύο λόγοι που ανέφεραν στην προηγούμενη αρνητική γνωμάτευσή τους – έγγραφο του Τομέα και συντήρηση ευρημάτων – δεν ίσχυαν, κατέφυγαν στην ερώτηση της χρηματοδότησης της ανασκαφής, βέβαιοι όντας ότι η προγραμματική σύμβαση, που έχει υπογραφεί από την κ. Μενδώνη, καθυστερεί τρία χρόνια και είναι άγνωστο πότε θα υλοποιηθεί, λόγω γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων και δυσκολιών.

Κύριε υπουργέ, έγινε πια σαφές ότι το ΚΑΣ δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει τη συνέχιση της ανασκαφής, γι αυτό την λύση στο πρόβλημα αυτό είμαστε σίγουροι ότι μόνο εσείς μπορείτε να την δώσετε και θέλετε να το κάνετε!

Σας παρακαλούμε μην επιτρέψετε να καταστραφεί ο σημαντικός αυτός αρχαιολογικός χώρος, που έχει απαλλοτριωθεί με χρήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των φτωχών Ιθακησίων.

Είναι μία στρατηγικής σημασίας προϊστορική ακρόπολη, όπου, κατά την άποψη των ανασκαφέων καθηγητών βρίσκεται το Οδυσσειακό Ανάκτορο.

Πέραν όμως τούτου ο αρχαιολογικός αυτός χώρος αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης τουριστών, όλο το χρόνο και κατά προέκταση πηγή εσόδων ενώ η επισκεψιμότητά του τετραπλασιάσθηκε από τη στιγμή που οι αρχαιολόγοι ανασκαφείς ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για Οδυσσειακό Ανάκτορο.

Ο χώρος μέχρι τώρα παραμένει απροστάτευτος από αρχαιοκάπηλους η δε έρευνά του ημιτελής.

Ας αφήσουμε τους αρχαιολόγους και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να συνεχίσουν και να περατώσουν την έρευνά τους και σε καιρό κρίσης ενωμένοι, χωρίς έριδες και μικροψυχίες, όλοι να βοηθήσουμε για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Όπως ορθώς υποστηρίζει ο κ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην επιστολή του προς την κ. Μενδώνη, «…ο πολιτισμός και τα μνημεία της πατρίδας μας μπορούν να δώσουν σε περίοδο κρίσης, ώθηση για δημιουργία, αισιοδοξία και οικονομική ανάταξη. Ο πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθάκης Οδυσσέας περιμένει το ενδιαφέρον σας για το όμορφο νησί του!

Ευελπιστώντας ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο επείγον αίτημά μας για συνάντηση μαζί σας, διατελούμε με εξαιρετική τιμή.

Η Δήμαρχος Ιθάκης: Νίκη Παναγιωτοπούλου

Ο πρώην Δήμαρχος Ιθάκης: Γεώργιος Βασιλόπουλος

Η τ. Αντιπεριφερειάρχης και νυν Περιφερειακή Σύμβουλος: Σμαράγδα Σαρδελή

Ο τ. Έπαρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος: Ιωάννης Ανδριανάτος

Η Πρόεδρος των Απανταχού Ιθακησίων: Κατερίνα Μαρούλη

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης και τ. Δήμαρχος Ιθάκης: Σπύρος Αρσένης

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών: Νίκος Αλεξανδρόπουλος

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας για την Ανάδειξη της Οδυσσειακής μας Κληρονομιάς, (ΔΕΠΟΚ) τ. Διευθυντής της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Οικονομολόγος, Μsc: Δημοσθένης Συρμής

Ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας για την Ανάδειξη της Οδυσσειακής μας Κληρονομιάς, (ΔΕΠΟΚ) Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής Phd: Πάνος Συκιώτης

Ο Πρόεδρος Κοινότητας Σταυρού: Γεράσιμος Μαρούδας

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πλατρειθιά: Ξενοφών Διγαλέτος

Ο Πρόεδρος Κοινωφελούς Ομίλου Πλατρειθιά: Βασίλης Κατωπόδης

Ο νομικός, πλοίαρχος Ε.Ν. και Επιχειρηματίας: Νίκος Αναγνωστάτος

Παρακαλούμε να παρίσταται και η Διευθύντρια της Ανασκαφής Αναπλ. Καθ. Λίτσα Κοντορλή – Παπαδοπούλου μετά του δικηγόρου της Στυλ. Αλευρά.

email
Πηγή άρθρου: ithacanews.gr