Εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα: Χαρίζουν την Αγροτική σε ιδιώτες;

Αγροτική τράπεζα

Αγροτική τράπεζα.

Το τελευταίο διάστημα η ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας απασχολεί τα ΜΜΕ καθώς πλήθος σεναρίων που είδαν το φως της δημοσιότητας αφορούν στη μορφή και το μέλλον της Τράπεζας.

Εφ’ όσον οι πληροφορίες που «διαρρέονται» και δημοσιεύονται έχουν κάποια βάση, τότε βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα εκκολαπτόμενο, πολλαπλών επιπέδων, σκάνδαλο.

Οι κυβερνώντες φέρονται να οδηγούν τη μοναδική κρατική τράπεζα σε εξαφάνιση αδιαφορώντας παντελώς για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στους αγρότες και στους μικρομεσαίους επαγγελματίες της περιφέρειας.

Παρουσιάζονται να υπαναχωρούν, πλήρως, τόσο από τις πρόσφατες προεκλογικές δεσμεύσεις τους, όσο και από τη μετεκλογική κοινή προγραμματική διακήρυξή τους.

Προβάλλουν ως επιχείρημα ότι η ΑΤΕ είναι προβληματική και ταυτόχρονα διαρρέουν στον Τύπο ανακριβή στοιχεία που επιχειρούν να «στηρίξουν» αυτήν την άποψη. Η αλήθεια όμως είναι ότι :

  • Η ΑΤΕ απέκτησε πλήρη κεφαλαιακή επάρκεια, εφαρμόζοντας από το 2010 ειδικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης εγκεκριμένο από την Ε.Ε, το οποίο περιείχε τις μεγαλύτερες περικοπές αποδοχών και δικαιωμάτων εργαζομένων που έγιναν στο Δημόσιο Τομέα.
  • Με απόφαση της κυβέρνησης μπήκε στο PSI και έμεινε χωρίς κεφάλαια, λόγω της απομείωσης της αξίας κρατικών ομολόγων που κατείχε.

Τώρα, αντί το Κράτος – μέτοχος να ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα, τουλάχιστον με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τις άλλες τράπεζες, εμφανίζεται να επιλέγει τον κατακερματισμό της ΑΤΕ και το «χάρισμά» της στους ιδιώτες !

Πέρα από την πολιτική διάστασή του, το εκκολαπτόμενο «σκάνδαλο ΑΤΕ» – εφ΄ όσον τα «δημοσιοποιούμενα» σχέδια υλοποιηθούν – έχει και την οικονομική του πλευρά, που συνίσταται στο γεγονός ότι  το Δημόσιο, δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος, θα επωμιστεί το βάρος της ζημιάς από το «κούρεμα των ομολόγων», αλλά και το «χάρισμα»  του υγιούς κομματιού σε ιδιώτες.

Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να μην περάσουν τα όποια σχέδια ξεπουλήματος της τράπεζας. Θα εξακολουθήσουμε, αταλάντευτα, τις προσπάθειές μας, για την ενίσχυση της Αγροτικής Τράπεζας, με την οφειλόμενη αποκατάσταση των Κεφαλαίων της, ώστε να διαδραματίσει ένα ουσιαστικό και αναπτυξιακό ρόλο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

email
Πηγή άρθρου: KefaloniaTodayTeam