Η Χαλυβουργία Ελλάδας κλείνει το εργοστάσιο Ασπροπύργου

Χαλυβουργία Ελλάδας

Χαλυβουργία Ελλάδας.

Λουκέτο στο ιστορικό εργοστάσιο Ασπροπύργου προτίθεται να βάλει η Χαλυβουργία Ελλάδας εάν δεν λήξει η εννιάμηνη απεργία των εργαζομένων που έχει κριθεί παράνομη και καταχρηστική από την ελληνική δικαιοσύνη. Εάν συμβεί αυτό θα απολυθούν 240 εργαζόμενοι ανάμεσα στους οποιους και 120 άτομα που ποτέ δε συμφώνησαν στην απεργία.

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον τομέα της Χαλυβουργίας καθώς μέσα στις επόμενες μέρες εκπρόσωπος του ομίλου Μάνεση της “Χαλυβουργίας Ελλάδας” θα καταθέσει αίτηση διαβούλευσης στο Υπουργείο Εργασίας με την οποία θα ζητά ομαδικές απολύσεις καθώς και το κλείσιμο του εργοστασίου του Ασπροπούργου.

Οπως επισήμανε στο Νewsit εκγυρότατη πηγή του Ομίλου Μάνεση “εάν δεν εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος και δε λήξει η εννιάμηνη απεργία που έχει ούτως ή αλλως κριθεί παράνομη και καταχρηστική, τότε δυστυχώς θα αναγκαστούμε να κλείσουμε το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο”.

Αυτό σημαίνει πως θα απολυθούν 240 άτομα, ανάμεσα στα οποία δυστυχώς θα περιλαμβάνονται και όσοι δε συμφώνησαν ποτέ στην απεργία και όσοι επανηλλειμένως έχουν επιχειρήσει να επιστρέψουν στην εργασία τους και τους έχουν εμποδίσει οι απεργοί”.

Θυμίζουμε πως έχουν ήδη απολυθεί 120 άτομα από τα 360 που αρχικά απασχολούσε η επιχείρηση.

Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε στο Νewsit πως η “Χαλυβουργία Ελλάδας” προτίθεται να κλείσει μόνο το εργοστάσιο του Ασπροπύργου. Ολες οι υπόλοιπες μονάδες της επιχείρησης, δηλαδή το χαλυβουργείο Βελεστίνου, το ελασματουργείο Βόλου καθώς και τα κεντρικά γραφεία του Ομιλου στην Κηφισιά θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πρώτη ελληνική βιομηχανία χάλυβα, που έφερε τον τίτλο “Ελληνική Χαλυβουργία”, ιδρύθηκε από την οικογένεια Σταύρου Σαλαπάτα στην οδό Πειραιώς στην Αθήνα το 1937, ο οποίος προηγουμένως είχε ιδρύσει την εταιρεία “Ελληνικά Συρματουργεία” το 1932.

Το 1951 το εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας μετακόμισε στον Ασπρόπυργο Αττικής, όπου λειτουργεί ακόμα ως μία από τις δύο μονάδες της “Χαλυβουργίας Ελλάδος” με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 400.000 τόνους χάλυβα από ανάτηξη παλαιοσιδήρου.

Το 1963 η οικογένεια Μάνεση ίδρυσε τη “Χαλυβουργία Βόλου” η οποία το 1974 μετονομάστηκε σε “Θεσσαλική Χαλυβουργία”. Οι εγκαταστάσεις της “Θεσσαλικής Χαλυβουργίας” περιλαμβάνουν χαλυβουργείο στο Βελεστίνο ετήσιας δυναμικότητας 700.000 τόνων χάλυβα από ανάτηξη παλαιοσιδήρου και ελασματουργείο στην Βιομηχανική Ζώνη Βόλου.

Το 2006, η “Θεσσαλική Χαλυβουργία” εξαγόρασε την “Ελληνική Χαλυβουργία” και ο νέος όμιλος ονομάσθηκε “Χαλυβουργία Ελλάδος”.

email
Πηγή άρθρου: newsit.gr