Οι Κερκυραίοι διαμαρτύρονται για λαθρομετανάστες σε εγκαταλελειμμένα κτίρια

Περιφέρεια  Ιονίων Νήσων

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία, περιέγραψαν σήμερα στους Περιφερειακούς Συμβούλους οι κάτοικοι Μαντουκίου δια του Προέδρου της Αδελφότητας, Γιάννη Γιούργα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούργα «υπάρχει μαζική παρουσία λαθρομεταναστών, οι οποίοι έχουν καταλάβει πολλά εγκαταλειμμένα ακίνητα της περιοχής, όπου διαμένουν σε συνθήκες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία».

Επίσης, όπως είπε ο κ. Γιούργας, «αναφέρθηκαν και καταγγέλθηκαν περιστατικά κλοπών, ληστειών, διαρρήξεων, βιαιοπραγιών, παρενοχλήσεων, επαιτείας και διατάραξης κοινής ησυχίας και όλα αυτά δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους».

Οι κάτοικοι ζήτησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει θέση, το οποίο, μετά από διαλογική συζήτηση, κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα.

Το ψήφισμα

Το πανελλήνιο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης έχει λάβει ιδιαίτερες διαστάσεις στη ΠΙΝ και κυρίως στην Κέρκυρα.

Το τουριστικό αυτό νησί της Περιφέρειάς μας πλήττεται από φαινόμενα παραβατικότητας, κινδύνου για τη δημόσια υγεία και ασφάλειας των κατοίκων, λόγω της μεγάλης παρουσίας λαθρομεταναστών σε αυτό.

Ως Περιφερειακό Συμβούλιο Ι.Ν ΟΜΟΦΩΝΑ για το λόγο αυτό:

1) Εξουσιοδοτούμε τον Περιφερειάρχη να συγκαλέσει σύσκεψη στην Κέρκυρα, λόγω και του ιδιαίτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει η περιοχή Μαντουκίου στην είσοδο του λιμένα, όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Δημάρχου, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιόνιων Νησιών, Αστυνομικού Διευθυντή Κέρκυρας, Λιμενάρχη) προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα και συντονισμένα  οι σχετικές ενέργειες.

2) Να θέσει ο Περιφερειάρχης το θέμα στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Θεωρούμε ότι επιβάλλεται:

  Α) Η έκδοση Υπουργικής απόφασης περί μη επιτρεπτής διαμονής λαθρομεταναστών και στο νομό της Κέρκυρας, όπως ισχύει σε άλλες περιοχές.

   Β) Η Frontex, ως αποτρεπτική δύναμη που διαφυλάττει τα σύνορα της Ευρώπης, πρέπει να περιπολεί στο Αιγαίο εντατικότερα, καθώς η απουσία της ευθύνεται και για την εισροή και μετάβαση των λαθρομεταναστών στο Ιόνιο.

Επίσης ενίσχυση φύλαξης των συνόρων και σκληρή διεκδίκηση στην Ε.Ε για περαιτέρω πόρους για την προστασία των κοινών μας συνόρων

3) Η επίσπευση ολοκλήρωσης των Κέντρων Υποδοχής Λαθρομεταναστών.

4) Άμεση εφαρμογή των διεθνών και διμερών συμφωνιών και ειδικότερα της εφαρμογής πρωτοκόλλου επανεισδοχής λαθρομεταναστών που έχουν υπογραφεί.

5) Κοινή πολιτική της Ε.Ε που να εγγυάται την ισότιμη ανάληψη βαρών των πολιτικών προσφύγων από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε και όχι μόνο των χωρών εισόδου των προσφύγων.

email
Πηγή άρθρου: ΚefaloniaTodayTeam