Η Κύπρος βοηθά την Ελλάδα

Η βοήθεια της Κύπρου στην Ελλάδα

Η βοήθεια της Κύπρου στην Ελλάδα.(Πηγή φώτο:pro.com.gr)

Το ΚΥΠΕ αναλαμβάνει την πρωινή σίτιση παιδιών Σχολείου της Θεσσαλονίκης.

Την πρωινή σίτιση παιδιών του Διαπολιτισμικού Σχολείου Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ως ένδειξη συμπαράστασης στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.

Την απόφαση για παροχή βοήθειας στους μαθητές αποφάσισε το προσωπικό και το ΔΣ του ΚΥΠΕ, θέλοντας να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και συμπαράσταση τους στα θύματα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Το ΚΥΠΕ, ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε με τη συνδρομή του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) καθώς και του Δήμου Θεσσαλονίκης, επέλεξε να καλύψει τις ανάγκες της πρωινής σίτισης του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, στη Ξηροκρίνη, όπου φοιτούν 45 μαθητές από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, την Αλβανία και τη Ρουμανία.

Με τα χρήματα που συγκεντρώνονται από το προσωπικό και το ΔΣ του ΚΥΠΕ, θα καλυφθούν οι ανάγκες για παροχή πρωινού στους μαθητές, από την 1η Μαρτίου 2012 μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς περί τα μέσα Ιουνίου.

«Η πρωτοβουλία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων συνιστά μία αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης απέναντι στην Ελλάδα και ειδικότερα απέναντι στους μαθητές, τους αυριανούς ενεργούς πολίτες της», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου.

Ο κ. Λάρκου εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι η συνεργασία του ΚΥΠΕ με το ΑΜΠΕ αποδίδει καρπούς.

«Η συνεργασία αυτή οδήγησε στην έκφραση αλληλεγγύης προς τους μαθητές του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου μίας πόλης, όπως η Θεσσαλονίκη, που έχει

γνωρίσει σημαντικά ιστορικά βιώματα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως στην Κύπρο αναπτύσσεται μία ολοένα και μεγαλύτερη δραστηριότητα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

”Οι Ελληνοκύπριοι μέσα από ποικίλες δράσεις εκφράζουν την αλληλεγγύη

τους, παίρνουν πρωτοβουλίες για να συμβάλουν, στο μέτρο του εφικτού, στο ξεπέρασμα της κρίσης, ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά μία χώρα της δημιουργίας και της ανάπτυξης” ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Λάρκου έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης του ΚΥΠΕ προς κάθε σκληρά δοκιμαζόμενο πολίτη.

«Εκ μέρους όλου του ΔΣ και του προσωπικού του Πρακτορείου εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι σταδιακά και με τη συστηματική προσπάθεια όλων, η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα», τόνισε.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής και Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ, Γιώργος Πενηνταέξ ανέφερε ότι τα χρήματα για την αγορά του πρωινού των παιδιών θα δοθούν από έρανο του προσωπικού και του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου.

«Το ΚΥΠΕ θέλει να σταθεί σε ανθρώπινο επίπεδο δίπλα στην Ελλάδα και κυρίως στα παιδιά που βιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο την οικονομική κρίση. Για το λόγο αυτόν προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια», σημείωσε.

Ο Διευθυντής του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Αβραάμ Βασιλειάδης, με τον οποίο ήρθε σε συνεννόηση του ΚΥΠΕ για τον τρόπο και το είδος της βοήθειας, δήλωσε ότι το σχολείο αριθμεί 45 μαθητές, ενώ πριν το 1990 αριθμούσε περισσότερους από 200.

Όπως εξήγησε, λόγω της φθίνουσας πορείας που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των παιδιών περιορίστηκε στους 45, ενώ λόγω έλλειψης μαθητών, την τρέχουσα σχολική περίοδο δεν υπάρχει η τετάρτη τάξη.

Ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε πως οι οικονομικοί μετανάστες και κυρίως τα παιδιά των οικονομικών μεταναστών, είναι αυτά που αντιμετωπίζουν πρώτοι τις συνέπειες της κρίσης.

Όπως εξήγησε ο Διευθυντής του Σχολείου, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στο σχολείο του, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού υπάρχουν μαθητές που δεν παίρνουν όχι μόνο κολατσιό, αλλά ούτε και μεσημεριανό, δεδομένου ότι το σχολείο λειτουργεί ως ολοήμερο.

«Υπήρξαν μαθητές που παρουσίασαν λιποθυμικές τάσεις», είπε ο κ. Βασιλειάδης. «Κάθε μέρα η Μητρόπολη στέλνει πέντε μερίδες φαγητού, καλύπτοντας έτσι τους μαθητές που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Είναι κρίμα να βλέπεις παιδιά να μην έχουν ούτε τα βασικά», σημείωσε.

Ο Διευθυντής του Σχολείου ανέφερε πως τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι γονείς «έχουμε εντυπωσιαστεί με την κίνηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και τους ευχαριστούμε».

Πανγκοινοτικό έρανο για τη συλλογή ξηράς τροφής έχει αρχίσει από χθες Τρίτη και μέχρι την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Αραδίππου, για να αποσταλεί μαζί με εκατοντάδες κιλά βοδινού κρέατος, χαλλουμιών και τυριών στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό που περνά δύσκολες ώρες.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι «την περασμένη Δευτέρα η Διαχειριστική Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρία με κύριο θέμα συζήτησης την προσφορά βοήθειας προς τον ελληνικό λαό σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα».

Πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η κήρυξη πανγκοινοτικού εράνου στο Δήμο Αραδίππου, για να συγκεντρωθούν τρόφιμα, τα οποία θα αποσταλούν στους Ελληνες αδελφούς μας.

Ο έρανος θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και η έκκληση μας προς τους δημότες της Αραδίππου είναι να προσφέρουν μόνο στερεά τροφή, δηλαδή ρύζι, μακαρόνια, ζάχαρη, όσπρια, δημητριακά και φαγώσιμα σε τενεκεδάκια» είπε.

Ο κ. Ευαγγελίδης σημείωσε ότι «ο έρανος του Δήμου Αραδίππου διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου η οποία και θα αποστείλει τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «έχει ήδη γίνει έκκληση προς όλα τα οργανωμένα σύνολα της Αραδίππου προκειμένου να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα. Ταυτόχρονα συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Αραδίππου, ο οποίος και συμφώνησε να κάνει μια αρκετά μεγάλη εισφορά προς τον ιερό αυτό σκοπό».

Είπε ακόμα ότι «το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Μαρτίου θα τοποθετηθεί ειδικό περίπτερο στα φώτα τροχαίας του Δήμου Αραδίππου, απ’ όπου θα διατίθενται ειδικά κουπόνια, προσφοράς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, για συγκέντρωση χρημάτων.

Επίσης οι αγελαδοτρόφοι του Δήμου έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περίπου μισό τόνο βοδινό κρέας για να αποσταλεί και αυτό στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα εξακολουθούν να συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος οι οποίες θα γίνουν χαλούμια και τυρί για αποστολή στους έλληνες που τα έχουν ανάγκη» σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος Αραδίππου είπε ότι «προτεραιότητα μας είναι προς το παρών η συγκέντρωση τροφίμων και στη συνέχεια ενδεχομένως να απευθυνθούμε στον κόσμο για άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Μέχρι το τέλος της εκστρατείας αυτής, θα αξιολογήσουμε την όλη κατάσταση και θα δούμε πως θα πράξουμε στη συνέχεια» είπε υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «υπάρχουν αρκετές ενέργειες τις οποίες και θα διαμορφώσουμε στο μέλλον προκειμένου να παράσχουμε στους έλληνες αδελφούς μας, οτιδήποτε χρειάζονται και μπορούμε να προσφέρουμε».

Ανέφερε τέλος ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου θα συνεχίσει να συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για να αποσταλεί στην Ελλάδα, ακόμα και όταν τα άλλα οργανωμένα σύνολα σταματήσουν την πρωτοβουλία αυτή».

Καθολικά ανταποκρίθηκαν οι υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών στο κάλεσμα της εταιρείας για συλλογή βοήθειας, που θα σταλεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΚΑ, οι εργαζόμενοι της εταιρείας στη Λευκωσία και στη Λάρνακα προσήλθαν σήμερα στους χώρους συλλογής της ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν καθοριστεί και πρόσφεραν τα πακέτα τους.

Ολα τα πακέτα που συγκεντρώθηκαν και περιείχαν κυρίως τρόφιμα, ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα τα επόμενα εικοσιτετράωρα με πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών.

Παγκύπριος έρανος σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Κύπρου για ενίσχυση των άπορων μαθητών της Ελλάδας πραγματοποιείται σήμερα.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας μετά από πρόταση του Προέδρου της Νίκου Τορναρίτη, ομόφωνα αποφάσισε και διαβίβασε στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού το αίτημα για πραγματοποίηση παγκύπριου εράνου σήμερα Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Κύπρου για ενίσχυση των άπορων μαθητών της Ελλάδας.

Το αίτημα, το οποίο έγινε αποδεκτό από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, αποτελεί «μια ελάχιστη ένδειξη προσφοράς προς τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα, η οποία ήταν πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου, σε όλες τις δύσκολες στιγμές που διήλθε ο τόπος μας».

Γι΄ αυτό, συμπληρώνει η ανακοίνωση, «η Επιτροπή καλεί όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, κολλέγια και πανεπιστήμια) δημόσια και ιδιωτικά, να συνεισφέρουν και αυτά μέσω του παγκύπριου εράνου στην ενίσχυση των άπορων μαθητών της Ελλάδας».

Ερανο για συλλογή τροφίμων τα οποία θα αποσταλούν στην Ελλάδα για ενίσχυση των άπορων οικογενειών αρχίζει σήμερα το ποδοσφαιρικό σωματείο «Ανόρθωση» Αμμοχώστου. Συλλογή τροφίμων που περιλαμβάνουν στερεά κυρίως τροφή, θα γίνεται στη Λάρνακα, τη Λεμεσό και τη Λευκωσία.

Οπως ανέφερε ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του σωματείου «Ανόρθωση» Δημήτρης Σούγλης «το Σωματείο μας, πιστό στην ιστορία του αλλά και στη διαχρονική παράδοση να συμπαρίσταται στη μητέρα πατρίδα, διοργανώνει αυτό τον έρανο που ξεκινά από σήμερα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012».

Καλούμε, συνέχισε «όλους τους φίλους μας αλλά και γενικά το κοινό να συνδράμει έτσι ώστε να στηρίξουμε τις προσπάθειες του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού στις δύσκολες ώρες που περνά.

Η κοινή πρωτοβουλία των αθλητικών μας τμημάτων έχει και συγκεκριμένο στόχο, αφού μέσα από τη συνεργασία που υπάρχει με τα προσφυγικά Σωματεία ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στην Ελλάδα, θα επιδιώξουμε τα τρόφιμα αυτά να διανεμηθούν πρωτίστως στον κόσμο των προσφυγικών αυτών ομάδων και στις περιοχές που προσωρινά εδρεύουν» σημείωσε.

Κληθείς να αναφέρει τι είδους τρόφιμα συλλέγονται είπε πως «ο κόσμος μπορεί να φέρει οτιδήποτε υπάρχει σε στερεά τροφή, δηλαδή μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη, άλλα δημητριακά προϊόντα καθώς και τρόφιμα σε τενεκεδάκια, όπως ντομάτες, λουκάνικα, φασόλια και άλλα».

Πρόσθεσε ότι «αυτή είναι μια πρώτη απόπειρα για συλλογή τροφίμων με αποστολή την Ελλάδα. Αναλόγως της ανταπόκρισης του κοινού θα ακολουθήσουν και άλλοι έρανοι με ρούχα, κουβέρτες, σεντόνια και άλλα είδη ρουχισμού. Ταυτόχρονα δεν αποκλείεται και η συλλογή χρημάτων» είπε και σημείωσε ότι «ως κύρια μας προτεραιότητα είναι η άμεση συλλογή τροφίμων».

O κ. Σούγλης ανέφερε ότι σημεία συλλογής τροφίμων θα υπάρχουν στη Λάρνακα, στο κατάστημα αναμνηστικών στο στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος» ώρες καταστήματος, στη Λευκωσία στο κλειστό γήπεδο «ΑΤΙ» καθημερινά από τις επτά το βράδυ μέχρι τις δέκα το βράδυ και στα παιγνίδια της γυναικείας ομάδας πετόσφαιρας και στη Λεμεσό στο κλειστό γήπεδο «Θεμιστόκλειο» καθημερινά από τις τέσσερις το απόγευμα μέχρι τις δέκα το βράδυ.

Αυτή μας η ενέργεια, σημείωσε ”είναι το λιγότερο που μπορούμε να πράξουμε, συμπαραστεκόμενοι στους αδελφούς Έλληνες και τιμώντας την ιστορία του Σωματείου μας που διαχρονικά πάλεψε, μόχθησε και θυσιάστηκε για το καλό του Ελληνισμού.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλο το κόσμο να σταθεί στο πλευρό της Ανόρθωσης και να προσφέρει ό,τι μπορεί για να βοηθήσουμε τους έλληνες συνανθρώπους μας» κατέληξε.

Το συμβολικό “παρών” της στις διεθνείς συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα έδωσε σήμερα η Κύπρος, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου στη Λευκωσία.

Κρατώντας την ελληνική σημαία, πολλοί πολίτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τον ελληνικό λαό, που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, και διαμαρτυρήθηκαν για τη σκληρή στάση Ευρωπαίων ηγετών και της τρόϊκας κατά της Ελλάδας.

«Είμαστε όλοι Έλληνες», «Συμπαράσταση στην Ελλάδα», «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό», έγραφαν στα πλακάτ τους οι διαδηλωτές.

Χαρακτήρισαν «επαίσχυντα τα μέτρα» κατά της Ελλάδας και δήλωσαν εξοργισμένοι.

Επίσης, τόνισαν ότι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών «στρέφεται όχι μόνο κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, αλλά και της κυριαρχίας άλλων λαών».Με εγκύκλιο του που θα διαβαστεί την ερχόμενη Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, στις εκκλησίες της περιφέρειας του, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος καλεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα να συνδράμει στο έργο της αποστολής τροφίμων στην Ελλάδα.

”Παράλληλα με τη συνεισφορά μας ως Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας και ως Ιερά Μονή Κύκκου, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε και στα φιλάνθρωπα αισθήματα όλων σας και να σας καλέσουμε να συνδράμετε στο έργο τούτο της αλληλεγγύης προς τους δυσπραγούντες αδελφούς μας”, αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Για την επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής της Μητρόπολης, συστάθηκαν συνεργεία και έγινε η κατάλληλη οργάνωση ώστε να παραλαμβάνονται τρόφιμα από τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, μέχρι την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, και μεταξύ των ωρών 10:00 έως 17:00 σε συγκεκριμένα σημεία.

Πρόκειται για το Μετόχιο Κύκκου (Αγίου Προκοπίου) και Μετόχιο Αρχαγγέλου (Αρχάγγελος) στη Λευκωσία, στον Κάτω Πύργο στην πλατεία της κοινότητας (οίκημα Ανδρέα Λαζάρου Χριστοφή) για τις κοινότητες Κάτω Πύργου, Ανω Πύργου, Πηγαινιών και Μοσφιλίου, στον Κάμπο στο προαύλιο της εκκλησίας Αγίου Κυριακού, στη Τσακίστρα στο καφενείο της κοινότητας και στο Μηλικούρι στο εφημέριο της κοινότητας.

Σημειώνεται ότι θα παραλαμβάνονται τρόφιμα συσκευασμένα, όπως όσπρια, ρύζι, μακαρόνια, ζάχαρη, καφέ και άλλα, και παντός είδους κονσέρβες.

 

Πηγή άρθρου: pro.com.gr