Ιόνια: ο τουρισμός αυξάνεται, το ίδιο και η ανεργία

Ιόνια Νησιά

Ιόνια Νησιά

Το παράδοξο να παρουσιάζουν οι δείκτες του τουρισμού αύξηση τα τελευταία χρόνια και μαζί με αυτούς, και οι δείκτες της ανεργίας η οποία διατηρείται πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, αντιμετωπίζουν τα Επτάνησα…

Αυτό προκύπτει –μεταξύ άλλων- από την αναπτυξιακή ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα στην Κέρκυρα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με θέμα την εξειδίκευση των στόχων του νέου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΠΣΑ 2014 – 2020). Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Επιμελητήριο όπου, εκτός από την ηγεσία της ΠΙΝ, το παρών τους έδωσαν ο Γ.Γ του Υπ. Τουρισμού Τάσος Λιάσκος, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περιφέρεια και τη Διαχειριστική Αρχή. Αντίθετα, απουσίαζαν σχεδόν στο σύνολό τους εκπρόσωποι των οικονομικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων αλλά και φορέων των πολιτών, την ώρα που η δημόσια διαβούλευση υποτίθεται ότι έχει ως στόχο τη ζύμωση των προτάσεων φορέων και κοινωνίας…

Ζούμε κατά τα 9/10 από τον τουρισμό, ανύπαρκτη η γεωργία…

Τα στοιχεία που παρουσίασε η Διαχειριστική Αρχή φανερώνουν κάτι που, ούτως ή άλλως, είναι γνωστό: ο τομέας του τουρισμού και των παράπλευρων δράσεων και επαγγελμάτων αποτελεί τη δραστηριότητα από την οποία παράγεται το μεγαλύτερο μέρος –σχεδόν καθολικό- εισόδημα των κατοίκων των Ιονίων: ανέρχεται στο 89%. Την ίδια ώρα, ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία) έχει συρρικνωθεί περεταίρω τα τελευταία χρόνια στο ανύπαρκτο επίπεδο του 2,6%! Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε στους συμμετέχοντες της ημερίδας το στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής Θανάσης Σπίγγος, ενώ αναλυτικά δημοσιεύονται και στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας (www.pepionia.gr).

Και αν τα ποσοστά σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα στα Επτάνησα σοκάρουν, ακόμα πιο σκληρά είναι για την Κέρκυρα: η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία από τον τουρισμό ανέρχεται στο 92,1% και από τη γεωργία στο 1,7%!..

Η ανεργία αυξάνεται. Που πάει το χρήμα του τουρισμού;

Την ίδια ώρα, με τους δείκτες του τουρισμού να αυξάνονται και την «πίτα» να μεγαλώνει λόγω της αύξησης των επισκεπτών και του εισοδήματος, η ανεργία διογκώνεται προκαλώντας έντονο προβληματισμό σχετικά με τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, τα κέρδη που αποκομίζουν και την εκμετάλλευση των εργαζομένων του νησιού…

Οι δείκτες της ανεργίας παραμενουν σταθερά τα τελευταία χρόνια πάνω από το μέσο όρο της χώρας την ώρα που το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών των Ιονίων είναι από τα χαμηλότερα της Ελλάδας: κατέχει την 7η επίδοση, κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο που είναι 19.646 και ανέρχεται στα 17.189 ευρώ…

Οι Επτανήσοι οι δεύτεροι πιο φτωχοί στην Ελλάδα, οι Κερκυραίοι, οι πιο φτωχοί στα Επτάνησα!

Μπορεί να προκαλέσει έκπληξη, κι όμως, η Κέρκυρα έχει την… πρωτιά στους φτωχότερους πολίτες του Ιονίου. Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι κατά πολύ μικρότερο από τον περιφερειακό μέσο όρο, ευρισκόμενο κάτω και από τις 15.000 ευρώ!

Ελάχιστα πλέον τα χρήματα για «σίδερο – μπετόν»!

Όσο για τις προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργίας νέων ευκαιριών, επαγγελματικών και οικονομικών; Ένας βασικός δείκτης για να δει κανείς αν αυτό μπορεί να συμβεί, είναι αυτός της καινοτομίας, όπου στη σχετική λίστα τα Επτάνησα καταλαμβάνουν περήφανα τη δεύτερη θέση… από το τέλος!

Η ηγεσία της Διαχειριστικής Αρχής δίνει εδώ το βάρος στον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, όχι αυθαίρετα αλλά με εντολές της Κομισιόν, η οποία έχει δώσει εντολή να μην ξεπεράσει το 35% η χρηματοδότηση σε τομείς κατασκευών (δηλαδή στα δημόσια έργα και τις υποδομές) και το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων να διατεθεί σε χρηματοδότηση επιχειρήσεων, soft ενέργειες, στην εκπαίδευση αλλά και τις κοινωνικές δομές για την ανακούφιση ομάδων πληθυσμού από την οικονομική ύφεση.

Ωστόσο, επικρατει έντονος προβληματισμός καθώς αφενός μεν, η Κέρκυρα και τα Ιόνια δεν κατόρθωσαν να εκμεταλλευτούν δύο ΜΟΠ και 4 Κ.Π.Σ. μέσα σε δύο δεκαετίες ώστε να αποκτήσουν σύγχρονες και επαρκείς υποδομές και σήμερα εμφανίζονται στους περισσότερους τομείς γυμνά, αφετέρου οι ντόπιες επιχειρήσεις δεν έχουν κατορθώσει να δείξουν μέχρι σήμερα σημάδια ότι είναι ικανές να προχωρήσουν σε καινοτόμα σχέδια ανάπτυξης ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να δημιουργήσουν ικανό αριθμό θέσεων εργασίας.

Αυτό που υπογράμμισε ο επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής Πέτρος Οικονόμου, ο οποίος είπε ότι υπολογίζει πολύ στην στις προτάσεις των μικρών επιχειρήσεων, είναι χαρακτηριστικό: «Ευχής έργο και στόχος είναι, κάθε μια από τις 8.000 μικρές επιχειρήσεις των Επτανήσων, να δημιουργήσουν από μια τουλάχιστον θέση εργασίας ώστε οι άνεργοι να μειωθούν εντυπωσιακά».

email
Πηγή άρθρου: corfupress.gr