“Καλό Ταξίδι” στον Παπα – Παναγή τση Σάμης

Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Αλεξατος από το αρχείο Γεωργίου Τζανετατου. Μονή Αγριλιων

Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Αλεξατος από το αρχείο Γεωργίου Τζανετατου. Μονή Αγριλιων

Η Παρασκευή 11 Οκτωβρίου,2013 ήταν μια συγκλονιστική μέρα για μένα. Έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος που μου δίδαξε τι είναι η ζωή από μικρή ηλικία.

Από το καιρό που θυμάμαι τον εαυτό μου ήταν εκεί για να μας στηρίξει και να μας προσφέρει την ζωή του σαν παράδειγμα. Ότι υπάρχει αιωνία ζωή και ελπίδα αν αφιερώσεις το όλο σου είναι στην υπηρεσία του θεού και του ανθρώπου, του συνανθρώπου σου.

Με ανιδιοτέλεια, ταπεινοσύνη και αγάπη έκανε το έργο του. Από μικρό παιδί πίστεψε ότι ήταν αποστολή της ζωής του το θεάρεστο έργο. Ο παπά Παναγής σε μια απίστευτη περιπέτεια υγείας του όταν ήταν νεαρό παιδί οι γιατροί είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά και περίμεναν από ώρα σε ώρα να τελειώσει.

Στη συνείδηση του θυμάται ότι ενώ κατέβαινε στη γη ένα χέρι παρουσιάστηκε το κράτησε και τον ξανανέβασε επάνω. Ήταν μια γλυκιά μορφή που αργότερα τη ξανασυνάντησε στην εικόνα του Άγιου Νικολάου.

Οι γιατροί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο νεαρός ετοιμοθάνατος άρχισε να συνέρχεται. Ήταν νύχτα. Στην Αθήνα όταν γινόταν όλα αυτά. Αλλά στο λόφο πάνω από τη Σάμη στο εκκλησάκι του Αγίου Νικόλα στους Άγιους Φανέντες υπήρχε φως.

Ολονύχτια από τους συγγενείς και αγαπημένους του παπά Παναγή να βοηθήσει το παιδί στην Αθήνα. Στη σιγαλιά της νύχτας οι προσευχές γινόταν ένα με το σύμπαν και το σύμπαν έκανε το θαύμα του. Στη μεταφυσική διάσταση της ζωής που η σημερινή τεχνολογία προσπαθεί και εκεί να δώσει φως θα υπάρχουν ίσως πάντα πράγματα που παραμένουν μυστήρια.

Αυτά τα μυστήρια η φύση τα έχει διάσπαρτα ανάμεσα μας σαν φωτεινά παραδείγματα Ανθρωπισμού και Αυτοθυσίας προς τον συνάνθρωπο. Χαρισματικοί θεάνθρωποι Επαναστάτες προικισμένοι με χαρισματικοτητα, δύναμη και θέληση ζωής να τα δώσουν όλα γι αυτόν που πόνεϊ και υποφέρει.

Ο Che Guavara είχε πει ότι «Ανασκοπώντας τη ζωή μου, πιστεύω ότι δούλευα με αρκετή τιμιότητα και αφοσίωση για να εδραιώσω την επαναστατική κατάκτηση» .

Ο παπά Παναγής ήταν ένας επαναστάτης που είχε τη δύναμη τη ψυχική του Che και τη γαλήνη του MahatmaGandi για ειρηνικές κατακτήσεις στον Ανθρωπιστικό τομέα πάντα αφιερωμένος σε μια υπέρτατη δύναμη που αποκαλούσε ΘΕΕ ΜΟΥ.

Παρολες τις περιπέτειες της υγείας του πάσχιζε να βοηθήσει πάντα εκεί που μπορούσε αθόρυβα και να προσφέρει τα πάντα σε όλους που είχαν ανάγκη.

Για μένα ο Παπα Παναγής δεν ήταν οι λόγοι του στην εκκλησία και η πίστη του προς αυτήν αλλά το παράδειγμα της ταπεινής ζωής του που μου δίδαξε ότι ο Ανθρωπισμός δεν έχει σύνορα και ιδεολογία αλλά επικεντρώνετε στον άνθρωπο, τον συνάνθρωπο δίνοντας του ελπίδα έκφρασης ότι η ζωή αποκτά νόημα μόνο με πράξεις αυτοθυσίας και αγάπης.

Ο Γάλλος υπαρξιστής Jean Paul Sartre στήριξε όλη του τη φιλοσοφία πάνω στη δύναμη του ανθρώπου και στις πράξεις των ανθρώπων να επηρεάσουν και να μεταβάλουν περιβάλλον τους.

Η αίσθηση του αποπροσανατολισμό και σύγχυση στο πρόσωπο της ενος φαινομενικά ανούσιου ή παράλογου κόσμου.

Ο παπά Παναγής για μένα έδενε όλες αυτές της ανθρωποκεντρικές έννοιες με τις πράξεις του και έδινε υπόσταση στην ανθρωπινή ζωή. Η μνήμη του θα είναι αιώνια. Ήταν Άγιος. Ηταν Επαναστάτης συγχρόνως

Σε μπόλιαζε με τη δύναμη να πολεμήσεις για κάτι καλύτερο. Ψυχικά ορμημένος από μια ανωτέρα δύναμη αλλά με το βλέμμα και τις πράξεις πάντα στραμμένες στο ανθρώπινο και καθημερινό πόνο. Έννοιες που αντηχούν στη ψυχή μας και τις έχουμε τόσο ανάγκη όταν μια πατρίδα υπόδουλη στις ξένες δυνάμεις πάλι αναζητά τη λευτεριά της και τη λύτρωση από τη πείνα, το πόνο, τη καταπίεση.

Σε χρειαζόμαστε Παπά Παναγή τώρα περισσότερο από ποτέ. Μη φεύγεις. Μείνε μαζί μας. Ο ανθρώπινος πόνος ξεχειλίζει από παντού. Κάνε μετερίζι σου τα Αγριλια και τους Άγιους Φανέντες. Η Σαμη,Η Κεφαλονιά και η Ελλάδα χρειάζονται Επαναστάτες . Μη φεύγεις Παπά Παναγή. Μη φεύγεις.

Καλό Ταξίδι στο σπίτι σου στα ουράνια Παπά Παναγή.

Στο Παπά Παναγή της Σαμης. (Σεβάσμιο Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Αλεξατο)

Γιωργος Τζανετατατος/ ΗΠΑ

email