Και η ΕΛΜΕ-ΚΙ στον αγώνα για καλύτερη ακτοπλοία

Δεμένα τα πλοία

Δεμένα τα πλοία

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ παίρνοντας υπόψη τα δεδομένα που διαμορφώνονται για την ακτοπλοϊκή σύνδεση στο Νομό , τον ουσιαστικό αποκλεισμό των νησιών και κυρίως της Ιθάκης, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να γίνει παγκεφαλληνιακή – πανιθακησιακή λαϊκή υπόθεση η αντιμετώπιση του προβλήματος

Να συντονιστούμε και να κινητοποιηθούμε άμεσα οι εργαζόμενοι ως επιβάτες που πλήττονται από τα ακριβά εισιτήρια, από την αραίωση των δρομολογίων, την μείωση της αξιοπλοΐας και την αύξηση του χρόνου στο ταξίδι, οι ναυτεργάτες που βρίσκονται στο δρόμο και οι λιμενεργάτες που φτωχοποιούνται, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που επιβαρύνονται από το κόστος της μεταφοράς, οι μεταφορείς, οι σπουδαστές της ΑΕΝ και οι μαθητές του ναυτικού ΕΠΑΛ Ιθάκης.

Να υψώσουμε μέτωπο στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ και την εφοπλιστική ασυδοσία. Με το πλαίσιο που εγκρίθηκε στη σύσκεψη των φορέων στον Πειραιά, μετά από πρόσκληση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων να κινητοποιηθούμε άμεσα και συντονισμένα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θα επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους των ναυτεργατών (ΠΕΜΕΝ) προκειμένου να περιοδεύσουν στο Νομό μας και να συμμετάσχουν σε μια μαζική σύσκεψη όσων πλήττονται από την κατάσταση. Καλούμε όλους τους φορείς που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μαζί μας, να εκδώσουν ανακοινώσεις, να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αναδειχθεί το πρόβλημα. Το Σάββατο 19 Γενάρη 2013, στις 5 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο δίνουμε μαζικό παρόν.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να συμβάλουν με τη μαζική συμμετοχή τους στην ενδυνάμωση της λαϊκής συμμαχίας και του αγώνα  για τη διεκδίκηση του παρακάτω ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ της πρωτοβουλίας:

  • Ενιαίος, δημόσιος φορέας ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, που θα λειτουργεί με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των νησιών και γενικότερα του λαού μας και όχι το κέρδος των εφοπλιστών.
  • Πλοία σύγχρονα και ασφαλή, αξιοποιώντας και τη διεύρυνση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, που θα υπηρετεί πρώτα και κύρια τις κοινωνικές ανάγκες, για θαλάσσιες μεταφορές, με διασφάλιση της δουλειάς των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα (ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική οργάνωση)  και βελτίωση – κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Όχι στην άρση του Καμποτάζ.
  • Απρόσκοπτη και τακτική σύνδεση (ακτοπλοϊκή και αεροπορική) των νησιών μας μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα.
  • Ουσιαστική μείωση των ναύλων μεταφοράς επιβατών – οχημάτων – εμπορευμάτων, χωρίς η μείωση να αντισταθμιστείμε επιδοτήσεις, ή με άλλους τρόπους, στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Κατάργηση των φόρων στα αεροδρόμια και λιμάνια.
  •  Δωρεάν εισιτήρια για τους άνεργους, ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχοι, ΝΑΤ, πολύτεκνοι, φοιτητές, φαντάροι, ΑΜΕΑ, άνεργοι, εκπαιδευτικοί κ.λ.π.).
  • Βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων ορισμένων νησιών – με ευθύνη του κράτους – που σήμερα είναι σε απαράδεκτη κατάσταση.
  • Καμία παραχώρηση λιμανιών, αεροδρομίων, μαρίνων, νησιών, βραχονησίδων σε ιδιώτες.
  • Κατάργηση των νόμων για την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης. Άμεση, έκτακτη χρηματοδότηση για τις ανάγκες των ΑΕΝ, επαναφορά της σίτισης, της κάρτας μειωμένου εισιτηρίου (πάσο) των σπουδαστών και εξασφάλιση της ναυτολόγησης για τα εκπαιδευτικά ταξίδια. Βελτίωση των όρων εκπαίδευσης των ναυτικών ΕΠΑΛ, κάλυψη όλων των υλικοτεχνικών υποδομών.
  • Πάλη για ένα ενιαίο δημόσιο φορέα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, ο οποίος θα στηρίζει και θα συνεργάζεται με τους αντίστοιχους φορείς στις μεταφορές, στην ενέργεια, στην μεταποίηση. Για να εξασφαλιστεί η πλήρης σταθερή εργασία, η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία των εργαζομένων, η κάλυψη των αυξανόμενων λαϊκών αναγκών, με κεντρικά σχεδιασμένη χρησιμοποίηση και ανάπτυξη των σημερινών υποδομών των ναυπηγείων.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να αναδειχθούν τα ζητήματα αυτά και να αποτελέσουν μέτωπο δράσης από τους τοπικούς φορείς του Νομού. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θα στηρίξει κάθε τέτοια συντονισμένη δράση για ένα πλατύ άνοιγμα στους τόπους δουλειάς και στις λαϊκές γειτονιές των νησιών μας.

Πρόγραμμα επίσκεψης  ΠΕΜΕΝ

Σάββατο 19/1

3 μμ Αργοστόλι: Επίσκεψη σε ΑΕΝ Ιονίων Νήσων και συζήτηση με καθηγητές και σπουδαστές

5 μμ Αργοστόλι: Λαϊκή Συγκέντρωση – Σύσκεψη Φορέων για τα προβλήματα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης

8.30 μμ Σβορωνάτα: Συμμετοχή στη συνεστίαση – χορό – κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, του Συλλόγου Ναυτικών Κεφαλονιάς «Νίκος Καββαδίας», στο κέντρο διασκέδασης «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»

Κυριακή 20/1

7 πμ Λιμάνι Πόρου: συζήτηση με ναυτεργάτες του πλοίου ΙΟΝΙΑΝ ΣΤΑΡ της γραμμής Πόρος – Κυλλήνη

10 πμ Βαθύ Ιθάκης: Συγκέντρωση για τα προβλήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης στο Δημοτικό Κινηματογράφο

1 το μεσημέρι Εν πλω: συζήτηση με το πλήρωμα του πλοίου ΙΟΝΙΣ (γραμμή Σάμη – Πάτρα)

1.30 το μεσημέρι Λιμάνι Σάμης: συζήτηση με το πλήρωμα του πλοίου ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ (γραμμή Σάμη – Ιθάκη)

6 μμ Αργοστόλι – αίθουσα Εργατικού Κέντρου: Συνέντευξη Τύπου ΠΕΜΕΝ – ΕΛΜΕΚΙ για τη Ναυτική Εκπαίδευση και ειδικότερα για ζητήματα που αφορούν την ΑΕΝ Ιονίων Νήσων και το ΕΠΑΛ (Ναυτικό Λύκειο) Ιθάκης)

email