Και οι Ζακυνθινοί έχουν προβλήματα με…Γέφυρα

Γέφυρα Αγ. Χαραλάμπη

Γέφυρα Αγ. Χαραλάμπη

Υπό την διακριτική παρουσία αστυνομικών πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου ο διαγωνισμός για το έργο με τίτλο «Στατική Ενίσχυση, Αρχιτεκτονική και Λειτουργική Αποκατάσταση της Γέφυρας Αγίου Χαραλάμπη» που είχε ματαιωθεί πριν ένα μήνα, εξαιτίας των αντιδράσεων των κατοίκων.

Πρόκειται για μια παλιά βενετσιάνικη γέφυρα που η Περιφέρεια επιχειρεί να την στερεώσει και να την αναπαλαιώσει ενώ οι κάτοικοι των γύρω χωριών διαφωνούν με το έργο και ζητούν την κατασκευή μιας νέας γέφυρας που να εξυπηρετεί τις κυκλοφοριακές ανάγκες της περιοχής τους, τις οποίες αδυνατεί να καλύψει η συγκεκριμένη γέφυρα τους θερινούς μήνες.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, όταν τα μέλη της επιτροπής διαγωνισμού παρέλαβαν το σύνολο των προσφορών από 14 ενδιαφερόμενους εργολάβους. Το έργο κατακυρώθηκε σε εταιρεία που προσέφερε έκπτωση 48%.

Ο αντιπεριφερειάρχης Διον. Μυλωνάς, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή και υπογράμμισε πως η έκπτωση της τάξης του 48% αποτελεί την καλύτερη δυνατή απάντηση σε όσους έκαναν λόγο για… εκατομμύρια.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, είναι 799.500,00 ευρώ (με το Φ.Π.Α.).

Να θυμίσουμε ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα με την συγκεκριμένη δημοπρασία και σας παραθέτουμε άρθρο από το http://ermisnews.gr στις 11 Σεπτεμβρίου

Με επεισοδιακό τρόπο ακυρώθηκε ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός για την στατική ενίσχυση και την αρχιτεκτονική και λειτουργική αποκατάσταση της γέφυρας του Αγίου Χαραλάμπη, ο οποίος  επρόκειτο να γίνει χθες το πρωί,  αφού δύο συμπολίτες μας απέκλεισαν την είσοδο της αίθουσας όπου θα συνεδρίαζε η Επιτροπή Διαγωνισμού.

Αποτέλεσμα ήταν η πόρτα να μείνει κλειστή ως τις 10.00 το πρωί, την ώρα δηλαδή που είχε οριστεί για τη  διεξαγωγή του διαγωνισμού και η επιτροπή να μην μπορεί να συνεδριάσει και να εξετάσει τις προσφορές που θα κατέθεταν οι εργολάβοι.

Την είσοδο απέκλεισαν ο τ. Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βασιλικού Πέτρος Γιαννούλης, μαζί με τον κ. Τάκη  Κοτσώνη από το Αργάσι και στόχος τους ήταν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το έργο που πρόκειται να κατασκευαστεί.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα μας ο κ. Γιαννούλης, ο λόγος για τον οποίο αποφάσισαν να αποτρέψουν τη δημοπρασία, ήταν πως το έργο που προβλέπεται να γίνει δε θα καλύπτει τις ανάγκες της πρόσβασης  προς Αργάσι και Βασιλικό, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες οπότε και οι δύο περιοχές υποδέχονται χιλιάδες τουρίστες!

«Η μελέτη προβλέπει την πλακόστρωση της γέφυρας  που θα έχει πλάτος 3,30 μέτρα. Δεν είναι δυνατόν η πρόσβαση σε όλο το Νοτιοανατολικό  Τμήμα του νησιού, που κάθε Καλοκαίρι δέχεται χιλιάδες τουρίστες να γίνεται μέσα από ένα καλντερίμι! Κανείς δεν λέει όχι στο έργο, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα! Θα είναι λειτουργικό;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννούλης, τονίζοντας πως προτεραιότητα θα έπρεπε να δοθεί σε ένα έργο που θα εξασφάλιζε την πρόσβαση και την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων στο νοτιονατολικό τμήμα του νησιού, ειδικά κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, οπότε και η κίνηση είναι αυξημένη.

Ο κ. Γιαννούλης, έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προβλήματα που προέκυψαν φέτος το Καλοκαίρι, μετά την μονοδρόμηση της κυκλοφορίας πάνω στην γέφυρα.

«Με την διακοπή της κυκλοφορίας σε δύο ρεύματα, τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές από το τουριστικό περίπτερο μέχρι το Αργάσι!» είπε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών κάλεσαν τον Αντιπεριφερειάρχη Διονύση Μυλωνά, που παρενέβη αλλά δεν κατάφερε να τους μεταπείσει, ενώ στο Διοικητήριο έφτασε και δύναμη της Αστυνομίας που όμως δεν προχώρησε σε συλλήψεις αφού ο διαγωνισμός είχε ήδη ακυρωθεί!

email