Κεφαλλονιά: Βρετανοί τουρίστες και Αφρικάνικη σκόνη

Λασποβροχή

Λασποβροχή

Ένα κατακόκκινο ουρανό αντικρίσαμε σήμερα λόγω της Αφρικανικής σκόνης που υπάρχει στο νησί μας αλλά και στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας.

Υπομονή συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες, καθώς, όπως επισημαίνουν, το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης από την αφρικανική ήπειρο στην Ελλάδα δεν είναι ασύνηθες.

“Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο, που παρουσιάζεται υπό ιδανικές καιρικές συνθήκες. Όταν ο καιρός είναι βροχερός, βιώνουμε το φαινόμενο ως λασποβροχή. Τις τελευταίες μέρες, η άνοδος της θερμοκρασίας σε ασυνήθιστα για την εποχή επίπεδα, οι διαρκείς νοτιάδες και η υγρασία, έχουν ως αποτέλεσμα, τα σωματίδια της σκόνης που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική να μένουν εγκλωβισμένα στην υγρή ατμόσφαιρα, βαραίνοντάς την και δίνοντας στον ουρανό αυτή τη γαλακτώδη όψη, η οποία μας προκαλεί την εντύπωση ότι περιμένουμε βροχή”, εξηγεί η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασιλική Κοτρώνη.

Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη επίδρασή του στον ανθρώπινο οργανισμό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, είναι σαφής: “Σε τίποτε δεν μας βλάπτει. Είναι φαινόμενο φυσικό, δοκιμασμένο και ακίνδυνο. Μόνο για τους ανθρώπους, που πάσχουν από χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες ή άσθμα θα υπήρχε, ενδεχομένως, κάποιος κίνδυνος, αλλά κι αυτός μόνο στην περίπτωση που κουραστούν”.

Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team