Κεφαλονιά: Απεγκλωβισμός άνδρα στην κοιλάδα της Κριτονού

Η Κριτονού

Η Κριτονού

Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό και στην συνέχεια τον απεγκλωβισμό ένος άνδρα στην περιοχή Κριτονού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας πεζοπορούσε και εν συνεχεία καθώς είναι κάπως απότομη η περιοχή δεν μπορούσε να ανέβει στον κεντρικό δρόμο.

Και επειδή τέλος καλό όλα καλά ευκαιρία να διαβάσετε και λίγα λόγια για την κοιλάδα της Κριτονού όπως τα διαβάζουμε στην ιστοσελίδα kritonou.gr

Η Κριτονού είναι μια κοιλάδα 300 στρεμμάτων με 2500 δέντρα, και ένα σκεπαστό από τη βλάστηση φαράγγι 1200 μέτρων που καταλήγει σε ένα απόμερο λιμανάκι. Στο κτήμα Κριτονού υπάρχουν 30 καλύβες από ψαθί και καλάμι, 2 θέατρα ανοιχτού τύπου και ένας βιολογικός λαχανόκηπος που καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών. Η Κριτονού βρίσκεται στην Κεφαλονιά στον κόλπο Αργοστολίου και στα μισά περίπου της διαδρομής Αργοστολίου-Ληξουρίου.

Η Κριτονού είναι ένας μαγικός τόπος που δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να βιώσει την ένωση του εαυτού του με τη φύση και να αποκτήσει εσωτερική αρμονία και ηρεμία. Αυτό που μένει στην σκέψη και την καρδιά κάποιου που μας έχει επισκεφθεί είναι αυτό που ο φίλος Βαγγέλης Τζήμας, καθηγητής Πανεπιστημίου, έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων

«Η Κριτονού είναι ξυπόλητη σκέψη και αναγέννηση των αισθήσεων».

Ο καλύτερος τρόπος για να αποδώσει κανείς τη μυρωδιά του ξυλόφουρνου όταν καίγεται για να ψήσει την χορτόπιττα.

Τα πολύχρωμα λουλούδια και τα αγριολούλουδα, τη ζάλη του νυχτολούλουδου και του τζατζαμινιού.

Τη γεύση της ρηγανάδας με ξυνοντομάτα από παραδοσιακό σπόρο κομμένης πριν 10’ από τον κήπο.

Το αχνιστό ψωμί από σκληρό στάρι της περιοχής με παρθένο αγουρέλαιο, κοροναίικο και την πρόβεια φέτα από το διπλανό τυροκομείο.

Το χάδι στον ουρανίσκο από τη μαρμελάδα της γιαγιάς.

Το άκουσμα του γρύλλου, του γκιώνη, και το ασταμάτητο τρεαγούδι του τζίτζικα.

Το ξύπνημα από τα χελιδόνια όταν βουτούν στο νερό για να παίξουν και να ξεδιψάσουν.

Το άγγιγμα του αγεριού που κατεβάζει το φαράγγι και σε κάνει να ξεχνάς το λιοπύρι του καλοκαιριού.

Το ζεστό χαμόγελο της οικοδέσποινας και την αγάπη που βάζει στα νόστιμα φαγητά της.

Τα μουσικά ακούσματα του παραδοσιακού Μέρμηγκα και του Μπάλλου και οι στροφές του ζεμπέκικου στην πίστα από τον οικοδεσπότη μετά από 2-3 ποτηράκια μπρούσκας μαυροδάφνης Θηνιάτικης.
Το αθώο βλέμμα της Καλλονής (πόνυ) και της οικογένειας της και η χαρά των παιδιών που παίζουν μαζί της.

Τον ατρόμητο Αντώνη το σκατζόχοιρο, που δεν μαζεύεται όταν τον χαιδεύεις και τα παγώνια που κορδώνονται ποιο να σε εντυπωσιάσει περισσότερο.

Αλλά αυτό που θα μείνει αποτύπωμα στη ψυχή σου είναι η τεράστια αγκαλιά της σοφής Κουτσουπιάς (άγρια χαρουπιά) που, έχοντας πάνω από τρεις αιώνες ζωή, σου «μιλάει» και κάθε φορά που λέει κάποιος κάτι σημαντικό ρίχνει για επιβεβαίωση και ένα κούτσουπο.

Τα λόγια δεν έχουν τελειωμό όταν η σκέψη είναι ξυπόλητη, γι αυτό θα κλείσουμε με το εκκλησάκι του Αγίου Αντρέα, προστάτη του κτήματος και της περιοχής. Εδώ οι προσευχές σου θα ακουστούν και η επαφή σου με τον πνευματικό σου εαυτό θα είναι απόλυτη. Θα νοιώσεις ευλογημένος επισκέπτη, και έτσι είναι!

email