Κόβουν εξαγωγές ενέργειας προς Ελλάδα εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών

Κόβουν εξαγωγές ενέργειας προς Ελλάδα εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών

Κόβουν εξαγωγές ενέργειας προς Ελλάδα εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών.

Εταιρίες παραγωγής ενέργειας σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες έχουν περιορίσει ή παύσει τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ελλάδα εξαιτίας της μη καταβολής πληρωμών, δημιουργώντας πιέσεις στην αγορά που οδηγούν σε αυξήσεις τιμών και εντείνοντας τον κίνδυνο συσκοτίσεων (blackout) κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αναφέρει το Reuters.

Ο λειτουργός του ηλεκτρικού συστήματος ΛΑΓΗΕ οφείλει σε ξένους και εγχώριους προμηθευτές 327 εκατ. ευρώ, αναφέρει δικαστικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, καθώς τα έσοδα μειώνονται εξαιτίας της ύφεσης και της άρνησης πολλών Ελλήνων να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Πηγές των εταιριών είπαν στο Reuters ότι τουλάχιστον τέσσερις εταιρίες παραγωγής στην Ελβετία, την Ιταλία, την Βουλγαρία και την Γερμανία έχουν μειώσει ή διακόψει τις πωλήσεις προς την Ελλάδα, εξαιτίας του υψηλού πιστωτικού κινδύνου και των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους τελευταίους 2-3 μήνες.

«Έχουμε σταματήσει τις πωλήσεις ρεύματος προς την Ελλάδα», είπε ο Claus Urbanke, επικεφαλής νέων αγορών στην Statkraft, σκανδιναβική εταιρία κοινής ωφέλειας που εμπορεύεται ρεύμα σε όλη την Ευρώπη.

«Έχουμε μειώσει σημαντικά τους όγκους, ώστε να ελέγξουμε την έκθεση στο κίνδυνο της Ελλάδας εξαιτίας των καθυστερήσεων σε πληρωμές από τον διαχειριστή της αγοράς», είπε trader που έχει την βάση του στην Ελβετία.

Οι πηγές, σημειώνει το Reuters, ζήτησαν να μην κατονομαστούν και να μην δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των εταιριών, καθώς δεν έχουν την δικαιοδοσία να κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

email
Πηγή άρθρου: tanea.gr