Κριτήριο… ΕΝΦΙΑ για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης

Διανομή πετρελαίου

Διανομή πετρελαίου

Σε τροποποίηση της απόφασης που καθορίζει τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Στόχος είναι να τροποποιηθεί το περιουσιακό κριτήριο που πρέπει να πληροί ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να εισπράξει το επίδομα θέρμανσης. Η περυσινή απόφαση, προέβλεπε ότι για το περιουσιακό κριτήριο, θα λαμβάνονταν υπόψη οι τιμές του ΦΑΠ έτους 2011. Με την νέα απόφαση, θα λαμβάνονται υπόψη οι τιμές που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα ευνοηθούν και κάποιοι θα ζημιωθούν καθώς θα βρεθούν να ξεπερνούν το περιουσιακό κριτήριο που έχει τεθεί.

Ο ΕΝΦΙΑ, υπολογίστηκε με βάση την περιουσιακή κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί την 1/1/2014. Μια ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι οι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να δηλώσουν ως κύριους χώρους, όλους τους ημιυπαίθριους, τις σοφίτες, τα πατάρια και τους αυθαίρετους χώρους που είχαν τακτοποιήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δηλώθηκαν περισσότερα τετραγωνικά και ότι αυξήθηκε η αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Ποιοι θα βγουν χαμένοι; Όσοι ξεπεράσουν τα όρια που έχουν τεθεί και τα οποία είναι:

  • 200.000 ευρώ για τον άγαμο και
    300.000 ευρώ για τον παντρεμένο

Για τους δικαιούχους του επιδόματος, θα υπάρξει και άλλο εμπόδιο. Αυτό είναι τα εκατοντάδες χιλιάδες λάθη που έχουν γίνει στο Ε9 και τα οποία έχουν έρθει τώρα στην επιφάνεια. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που θα μπουν στη διαδικασία να διορθώσουν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου (σ.σ είναι η προθεσμία μέσα στην οποία θα πρέπει να γίνουν οι διορθώσεις για να μην καταλογιστούν πρόστιμα και προσαυξήσεις) θα μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους μετά καθώς το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό και φέτος μέχρι τις 30 Μαΐου του 2015.

Και φέτος δεν θα εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης όσοι πέσουν στις «παγίδες» που προβλέπει η σχετική απόφαση.

Έτσι, χάνουν το επίδομα:

  • Οι φοιτητές που ζουν σε νοικιασμένο σπίτι καθώς όλα τα προστατευόμενα μέλη εξαιρούνται του επιδόματος.
    Όσοι χαρακτηρίστηκαν στην περυσινή φορολογική δήλωση ως «φιλοξενούμενοι».
    Όσοι δεν πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο το οποίο διαμορφώνεται στις 30.000 ευρώ για τον άγαμο, στις 40.000 ευρώ για τον άγαμο ενώ το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3000 ευρώ για κάθε παιδί.

Οι έλεγχοι

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται από τον περασμένο Μάιο, οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί ποιοι από αυτούς που πήραν προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης πέρυσι, προχώρησαν τελικώς και σε αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Η απόφαση προβλέπει ότι όποιος δεν έχει ολοκληρώσει τη συναλλαγή, θα κληθεί να επιστρέψει την προκαταβολή του επιδόματος ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.

Πηγή άρθρου: thetoc.gr