Μεγάλο φιάσκο με τις τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης

Διανομή πετρελαίου

Διανομή πετρελαίου

«Πρεμιέρα» με δυο τιμές στην αγορά κάνουν από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης παρά την εξίσωση των φόρων τους. Συγκεκριμένα, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται με τα σημερινά δεδομένα να πωλείται από 1,35 έως 1,40 ευρώ το λίτρο, ενώ το ντίζελ κίνησης θα πωλείται από 1,41 έως 1,48 ευρώ το λίτρο.

Και αυτό θα συμβεί, λόγω της ποιοτικής διαφοράς των δύο προϊόντων, καθώς το ντίζελ κίνησης είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και περιέχει μόλις 10 ppm θείου, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης περιέχει 1.000 ppm. Επιπρόσθετα, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, το ντίζελ κίνησης που διατίθεται στην αγορά περιέχει υποχρεωτικά μια ποσότητα βιοκαυσίμων, η οποία επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τελική του τιμή.

Υπολογισμοί δείχνουν, ότι αν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εξισωθεί με τον ΕΦΚ στο ντίζελ όπως ισχύει σήμερα, τότε το ντίζελ θα είναι ακριβότερο κατά περίπου 16 λεπτά το λίτρο, σε σχέση με το θέρμανσης. Σε περίπτωση που η εξίσωση του ΕΦΚ γίνει σε χαμηλότερα επίπεδα, στο 80% του σημερινού EΦΚ, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, τότε η διαφορά τιμής θα κυμανθεί γύρω στα 8 λεπτά το λίτρο. Στελέχη των ΕΛ.ΠΕ. και εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών υπογραμμίζουν τον κίνδυνο έκρηξης του λαθρεμπορίου παρά την εξίσωση των δύο φόρων στα δύο προϊόντα.

Όπως εξηγούν, οι επιτήδειοι θα επιδιώξουν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο θέρμανσης με το φθηνότερο και αφορολόγητο ναυτιλιακό ντίζελ, το οποίο έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το πετρέλαιο θέρμανσης. Για τον λόγο αυτό, οι παράγοντες της αγοράς ζητούν να καθιερωθεί ένας τύπος πετρελαίου, δηλαδή να υπάρχει ίδια ποιότητα πετρελαίου για θέρμανση, κίνηση και ναυτιλία, έτσι ώστε να κλείσουν όλα τα «παράθυρα» λαθρεμπορίας.

Η επιστροφή
Ωστόσο τέσσερις ημέρες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τη νέα τιμή, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη την υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιστρέφεται ο επιπλέον φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης σε ειδικές κατηγορίες νοικοκυριών, οι οποίες πληρούν εισοδηματικά, γεωγραφικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η επιστροφή φόρου θα κυμαίνεται από 180 έως και 900 ευρώ επί των τιμολογίων αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης. Δικαιούχοι θα είναι όσοι:

Έχουν ατομικό εισόδημα 14.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα τρία πρώτα προστατευόμενα τέκνα. Για τις οικογένειες το όριο εισοδήματος καθορίζεται στα 23.350 ευρώ με προσαύξηση επίσης κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τρία.

Άγαμοι που διαθέτουν περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ και οικογένειες με περιουσία έως 150.000 ευρώ.

Ωστόσο ακόμη δεν είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου οι δικαιούχοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση για την επιστροφή του φόρου με βάση τα τιμολόγια αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης. Επίσης τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την εξίσωση των δύο φόρων.

Εν τω μεταξύ, ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο, καθώς αναμένεται σημαντική πτώση στα φορολογικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης εξαιτίας της «βουτιάς» πάνω από 50% των παραγγελιών. Εκτιμούν δηλαδή ότι αν και ο Ειδικός Φόρος αυξήθηκε, τελικά τα ταμεία του κράτους θα μείνουν άδεια, αφού οι πρατηριούχοι αναφέρουν ότι λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου οι παραγγελίες έχουν «παγώσει».

Οι γενικές συνελεύσεις στις πολυκατοικίες καταλήγουν στην απόφαση να κλείσουν τη θέρμανση, με τις περισσότερες οικογένειες να επιλέγουν φθηνότερες λύσεις για τον Χειμώνα. Παράλληλα, πολλά κτίρια έχουν «φουλάρει» με πετρέλαιο από πέρυσι σε τιμές κάτω από 1 ευρώ, γι’ αυτό και δεν κάνουν παραγγελίες.

email
Πηγή άρθρου: imerisia.gr