Μη ξεχνάτε τον Τειρεσία

Μάυρη Λίστα

Τι καταχωρεί ο Τειρεσίας;

Ο Τειρεσίας το πιο επίκαιρο πρόσωπο της αρχαιότητας στις μέρες μας. Όχι για τις μαντικές του ικανότητες, αλλά ως η φοβερή μαύρη λίστα που «καταπίνει» δανειολήπτες και οφειλέτες του δημοσίου.

Τι καταχωρεί ο Τειρεσίας;

Ως μαύρη λίστα, ο Τειρεσίας περιλαμβάνει τα δεδομένα που προκύπτουν από τη μη εκπλήρωση των οικονομικών μας υποχρεώσεων, όπως οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές και οι πτωχεύσεις, πλειστηριασμοί και κατασχέσεις.

Στο ίδιο αρχείο καταχωρούνται οι καταγγελίες συμβάσεων από δάνεια και κάρτες καθώς και τα σχετικά με τη δικαστική ρύθμιση οφειλών και μια σειρά από άλλα στοιχεία που προκύπτουν από την αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων. Στον Τειρεσία οδηγούν και διοικητικές κυρώσεις για παράβαση φορολογικών νόμων.

Η λεγόμενη λευκή λίστα είναι διαφορετική και περιλαμβάνει τα στοιχεία μας που αφορούν τις οφειλές που έχουμε σε τράπεζες από δάνεια και κάρτες, ακόμη και αν είναι ενήμερες και στην ουσία χρησιμεύουν στην αξιολόγησή μας κατά τις επόμενες συναλλαγές μας.

Πότε βγαίνω από την μαύρη λίστα;

Κατά βάση όταν περάσει ο χρόνος που ορίζει ο νόμος, ακόμη για παράδειγμα, και αν εξοφλήσω την επιταγή που σφραγίστηκε και με «έβαλε» στον Τειρεσία. Ο στόχος είναι να γνωρίζουν οι άλλοι συναλλασσόμενοι την προηγούμενη οικονομική συμπεριφορά μου.

Ετσι, για τις ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, τα στοιχεία αυτά θα είναι στον Τειρεσία για 2 χρόνια, όπως και για τις καταγγελίες συμβάσεων για δάνεια και κάρτες από τις τράπεζες ή εταιρείες leasing και factoring. Για φορολογικές παραβάσεις, η περίοδος είναι 4 χρόνια.

Αρα, βγαίνω από τη μαύρη λίστα, μετά το διάστημα αυτό και αφού έχω εξοφλήσει τις υποχρεώσεις μου. Πάντως το γεγονός ότι έχω τουλάχιστον αποπληρώσει τις υποχρεώσεις μου, μπορώ να ζητήσω να προστεθεί στα δεδομένα μου ώστε να βελτιώσω την «εικόνα » μου στη μαύρη λίστα. Σε κάθε περίπτωση, βγαίνω από τον Τειρεσία, σε μια δεκαετια.

Οι πληροφορίες για αθέτηση υποχρεώσεων εφόσον συνολικά δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ ή τα 3.000 ευρώ αν όμως έχουν εξοφληθεί, δεν εμφανίζονται στη λίστα, παρά μόνο αν ακολουθήσει νέα αθέτηση.

Υπάρχει άλλος τρόπος να διαγραφώ νωρίτερα;

Μόνο πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπουν τη διαγραφή πριν την πάροδο του ορισμένου χρόνου κυρίως μετά από πρόταση της τράπεζας στην περίπτωση λάθους της.

Πώς θα μάθω αν είμαι στον Τειρεσία;

Την ενημέρωση θα την πάρω μόνο από τα γραφεία του Τειρεσία και όχι από την τράπεζα που είναι απλώς αποδέκτης των δεδομένων. Συμπληρώνω μια αίτηση και την καταθέτω αυτοπροσώπως στα γραφεία εξυπηρέτησης της εταιρείας.

Εκανα το λάθος, όπως αποδεικνύεται, να είμαι εγγυητής σε δάνειο ή πιστωτική κάρτα. Υπάρχει περίπτωση να καταχωρηθώ στη μαύρη λίστα;

Ναι! Σε περίπτωση καταγγελίας του δανείου ή της σύμβασης της πιστωτικής κάρτας η σχετική πληροφορία εμφανίζεται στο αρχείο του Τειρεσία καθώς και κάθε πληροφορία που αφορά στην έκδοση διαταγής πληρωμής,  με τη σχετική ένδειξη ότι πρόκειται για εγγυητή ή την αναγκαστική εκτέλεση που τυχόν επισπεύσθηκε λόγω της καταγγελίας του δανείου ή της κάρτας.

email
Πηγή άρθρου: imoney.gr