Μια βιβλιοθήκη κλειστή-Σημεία των καιρών;

Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη

Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη

Η Ιστορία είναι πάντοτε αυτή που δίνει τις απαντήσεις στους γρίφους και στις απορίες του σήμερα.

Έτσι, αν κάποιος ανυποψίαστος ή, ας πούμε, υπερβολικά… καλοπροαίρετος συμπολίτης μας αναρωτιέται γιατί οι κυβερνώντες μας αδιαφορούν για την παιδεία του λαού, ας ανατρέξει σε μία ομοιοπαθή με τη δική μας περίοδο της ελληνικής ιστορίας: σε αυτήν της βαυαροκρατίας (γερμανικό προτεκτοράτο η Ελλάδα τότε όπως και σήμερα).

Θα διαπιστώσει με ευκολία τις αγωνιώδεις προσπάθειες της αλλόφυλης αυλής να μείνουν οι Έλληνες απαίδευτοι, προκειμένου η γερμανική καμαρίλα και οι ντόπιοι βασιλικοί κύνες της να αλωνίζουν απρόσκοπτα. Στην εφημερίδα «Αθηνά» (20-2-1835) ένας ευσυνείδητος και συνειδητοποιημένος αρθρογράφος επι-σημαίνει:

«Αυτή η παραμέλησις, αυτή η αδιαφορία, αυτό το μίσος, αυτή η απέχθεια, αυτή η ανήκουστος καταδρομή κατά της παιδείας και των φώτων […] όταν η αμάθεια δεσμεύη το πνεύμα, τότε αποχαιρέτα ελευθερίαν, ευτυχίαν, πατρίδα και τρέξε να παραχωθής ογρήγορα ζωντανός δια να μην ατιμάσης τον Έλληνα και τον άνθρωπον».

Τούτα ήρθαν στο νου με αφορμή τον προβληματισμό για τις προτεραιότητες ή και τις σκοπιμότητες των κρατούντων, όταν στο Αργοστόλι, στα 2012 μ.Χ., η μοναδική βιβλιοθήκη, κόσμημα και έρμα πολιτιστικό, είναι κλειστή.

Οι εργαζόμενες στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, επί 11 μήνες απλήρωτες, προέβησαν σε επίσχεση εργασίας. Και με το δίκιο τους. Αυτές οι υπάλληλοι, που, με υποδειγματική την εργατικότητα, την προθυμία, την ευγένειά τους, προσέφεραν αφειδώς τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους όποτε τους ζητήθηκε, όσο και αν αγαπούν αυτό που κάνουν, πρέπει να επιβιώσουν.

Οι καθηγητές του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου:

  • αρνούμενοι την αμάθεια και την πνευματική μυωπία,
  • οργιζόμενοι με τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και την ατιμωρησία των φαύλων που την πληρώνει πάντα ο απλός λαός,
  • συναισθανόμενοι το κόστος – ηθικό και πνευματικό – μιας κλειστής βιβλιοθήκης,
  • έχοντας οι ίδιοι πάντοτε και ποικιλοτρόπως ευεργετηθεί στην εκπαιδευτική και μαθησιακή μας προσπάθεια από την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη,
  • γνωρίζοντας τα δεινά της οικονομικής απαθλίωσης,
  • εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των υπαλλήλων της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης.
  • Εκφράζουμε, επίσης την οργή και τη ντροπή μας για την ανερυθρίαστη αδιαφορία των αν-εύθυνων απέναντι στα χτυπήματα που δέχονται ο πολιτισμός και η ιστορία σ’ αυτήν την πόλη:
  • μία ιστορική γέφυρα κατέρρευσε…
  • μία Βιβλιοθήκη είναι κλειστή…
  • …έπονται τα Μουσεία και τα Σχολεία;

Οι καθηγητές του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου:

Γαλιατσάτος Νικόλαος -Πετεινάτος Διονύσης

Λάμπρη Βασιλική- Μπάστα Αικατερίνη

Θωμάτου Ρεγγίνα -Πολλάτου Ελένη

Δελλαπόρτα Αγγελική -Κουλουμπής Δημοσθένης

Γεωργοπούλου Ελένη- Ιγγλέση Αγγελική

Γκλεζάκου Αρχοντούλα- Αντωνίου Ιωάννης

Μητσόπουλος Δημήτρης- Ποδηματά Αναστασία

Πηγή άρθρου: kefaloniaphotonews.gr