Μηνύματα – Ψήφισμα και παραστάσεις από την ΕΛΜΕ-ΚΙ

Δ.Γεωργόπουλος

Δ.Γεωργόπουλος

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ, η Ένωση Γονέων Κεφαλονιάς, Σύλλογοι Γονέων των σχολείων του Νομού, η Λαϊκή Επιτροπή Παλικής και συνάδελφοι έδωσαν μαχητικό «παρών» στην παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις περικοπές τμημάτων σε σχολεία. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Δρακουλόγκωνα, τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Κεφαλλονιάς κ. Κεκκάτο και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) κ. Μιχόπουλο.

Οι φορείς καταδίκασαν απερίφραστα την περικοπή των ολιγομελών τμημάτων στο ΓΕΛ Ληξουρίου, στο ΓΕΛ Σάμης και στο 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Γκούση. Τόνισαν πως πρόκειται για τρία σχολεία που υφίστανται με τραγικό τρόπο τις συνέπειες από το σεισμό και τις πλημμύρες. Η ενέργεια αυτή, είπαν, ευθυγραμμίζεται με τη γενικότερη πολιτική της συγκυβέρνησης για μείωση των δαπανών για την παιδεία που οξύνει τα ήδη μεγάλα προβλήματα (κενά, μεταφορές, αναλογία μαθητών / εκπαιδευτικών στο τμήμα, υποδομές, χρηματοδότηση σχολικών επιτροπών κλπ.). Ευθυγραμμίζεται, ακόμη, με τις λεγόμενες βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και τις αξιολογήσεις δομών της εκπαίδευσης.

Η απαράδεκτη απόφαση του κ. Περιφερειακού παρακάμπτει τις ανάγκες των μαθητών, καταργεί το καθεστώς του σεισμόπληκτου για τις σχολικές μονάδες, ανοίγει δρόμο για νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, επιβαρύνει περαιτέρω την εκπαιδευτική διαδικασία. Δρα σωρευτικά σε όσα υποφέρουν τα σχολεία από τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, τους σεισμούς και τις πλημμύρες.

Στην παραπάνω βάση οι μαζικοί φορείς κάλεσαν τους εκπροσώπους της Περιφερειακής και της Δημοτικής Αρχής, καθώς και της ΔΔΕ, να παρέμβουν και να απαιτήσουν με τη σειρά τους την ανάκληση της απόφασης.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης δεσμεύτηκαν να θέσουν το θέμα στα συλλογικά όργανα (Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο) και να διαμαρτυρηθούν άμεσα για το γεγονός. Ο εκπρόσωπος της ΔΔΕ είπε ότι η υπηρεσία συνηγορεί στο αίτημα που επανακατατέθηκε επικαιροποιημένο από τα σχολεία και ότι έχει παρέμβει διοικητικά προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί γονείς – μαθητές – εκπαιδευτικούς σε επαγρύπνηση και δράση προκειμένου να ανακληθεί η επαίσχυντη απόφαση και ενάντια στο σύνολο της βάρβαρης πολιτικής συγκυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου

Ψήφισμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς ΟΜΟΦΩΝΑ καταδικάζει απερίφραστα την περικοπή ολιγομελών τμημάτων στο ΓΕΛ Ληξουρίου, στο ΓΕΛ Σάμης και στο 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Γκούση. Πρόκειται για τρία σχολεία που υφίστανται με τραγικό τρόπο τις συνέπειες από το σεισμό και τις πλημμύρες. Η ενέργεια αυτή ευθυγραμμίζεται με τη γενικότερη πολιτική της συγκυβέρνησης για μείωση των δαπανών για την παιδεία που οξύνει τα ήδη μεγάλα προβλήματα (κενά, μεταφορές, αναλογία μαθητών / εκπαιδευτικών στο τμήμα, υποδομές, χρηματοδότηση σχολικών επιτροπών κλπ.). Ευθυγραμμίζεται, ακόμη, με τις λεγόμενες βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και τις αξιολογήσεις δομών της εκπαίδευσης.

Η απαράδεκτη απόφαση του κ. Περιφερειακού παρακάμπτει τις ανάγκες των μαθητών, καταργεί το καθεστώς του σεισμόπληκτου για τις σχολικές μονάδες, ανοίγει δρόμο για νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, επιβαρύνει περαιτέρω την εκπαιδευτική διαδικασία. Δρα σωρευτικά σε όσα υποφέρουν τα σχολεία από τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, τους σεισμούς και τις πλημμύρες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς καλεί τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων να ανακαλέσει πάραυτα την απόφαση και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των σχολικών μονάδων του Νομού.

Μήνυμα για την 28 Οκτώβρη 1940:

Ο λαός έγραψε το ΌΧΙ στο φασισμό με το αίμα του.

Να μην ξαναγραφτεί με βρώμικο μελάνι η ιστορία

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, καλεί κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να ανταποκριθεί στην απαίτηση των καιρών: να μάθει την πραγματική ιστορία στους μαθητές και τη νεολαία, να αντισταθεί στο επιχειρούμενο ξαναγράψιμο της ιστορίας με βρώμικο μελάνι. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ήταν μια προσπάθεια για ξαναμοίρασμα του κόσμου ανάμεσα στις μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις. Δεν ήταν έργο κάποιου τρελού. Η απαράμιλλη εποποιία στο μέτωπο της Αλβανίας, η αντίσταση στον ιταλό, το βούλγαρο και το γερμανό καταχτητή, το έπος της αντίστασης και ο μεγάλος αντιφασιστικός αγώνας των λαών αποτελούν σημαντική και ανεξάντλητη παρακαταθήκη. Αλήθεια μπορεί να θεωρηθεί ότι στήριξαν το ΟΧΙ εκείνοι που έλεγαν ότι «θα ρίξωμεν μερικές τουφεκιές διά την τιμή των όπλων», όπως η ανώτατη ηγεσία του στρατού ή εκείνοι που πίστευαν, όπως ο δικτάτορας Μεταξάς, ότι «η Ελλάδα δεν πολεμά για τη νίκη»; Μπορεί να είπαν το ΟΧΙ που τιμούμε όσοι διάλεγαν το στρατόπεδο του ενός ιμπεριαλιστή απέναντι στον άλλο; Το ΟΧΙ που τιμούμε μόνο ο λαός και οι οργανώσεις που εξέφραζαν τα συμφέροντά του μπορούσαν να το πουν.

Αλήθεια έχει καμία σχέση ο όρκος του ΕΛΑΣ με εκείνον των «εθνικιστών» των ταγμάτων ασφαλείας;

Ορκίζονταν οι ΕΛΑΣίτες, ο στρατός του ΕΑΜ:

«Ορκίζομαι ότι θα αγωνιστώ έως την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για την πλήρη απελευθέρωση, ακεραιότητα και ανεξαρτησία της πατρίδας. Για την περιφρούρηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και την αποκατάσταση και κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του».

Κι οι ταγματασφαλίτες:

«Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αρχηγού του Γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ».

Κι όμως τα σχολικά βιβλία αποσιωπούν το ρόλο των ταγματασφαλιτών ενώ κρύβουν και το σάλπισμα του Νίκου Ζαχαριάδη: «…ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, σπίτι με σπίτι, πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα… Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι, και θα είναι, μια καινούρια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό». Με το όπλο στο χέρι ο λαός μας πολέμησε τον ξένο κατακτητή και τους ντόπιους δυνάστες. Απελευθέρωσε την Ελλάδα. Με την πολιτική απεργία απέτρεψε να σταλούν Έλληνες εργάτες στα εργοστάσια της Γερμανίας. Αξιοποίησε κάθε μορφή πάλης. Οργάνωσε νέους λαϊκούς θεσμούς, Λαϊκή Αυτοδιοίκηση και Παιδεία. Κατάχτησε για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες και τους νέους.

Στην Ελλάδα απέναντι στη λαϊκή πάλη βρέθηκε η πλουτοκρατία και το αστικό κατεστημένο. Οι πρόγονοι των σημερινών καπιταλιστών και των κομμάτων που τους υπηρετούν έφυγαν για το Κάιρο, παίρνοντας μαζί τους τεράστιες ποσότητες κρατικών αποθεμάτων σε χρυσό. Κάποιοι παρέμειναν στην Ελλάδα, συνεργάστηκαν με τους κατακτητές και συνέχισαν να καταληστεύουν το λαό. Τον καλούσαν να υποταχθεί. Και μετά την απελευθέρωση οι ταγματασφαλίτες που υμνούσαν το Χίτλερ (όπως και η ΠΟΚ τοπικά), υπηρέτησαν τα νέα τους αφεντικά, τους άγγλους και τους αμερικάνους σφάζοντας, βιάζοντας και τρομοκρατώντας. Υπηρετήσαν τους φυγάδες αστούς πολιτικούς, που επανέκαμψαν. Αυτός ήταν ο πατριωτισμός τους. Έγιναν κράτος εν κράτει και τροφοδότησαν το μετεμφυλιακό καθεστώς και αργότερα τη χούντα των συνταγματαρχών με παρακρατικούς, στελέχη και βασανιστές.

ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ! ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Η ΕΕ με τα επαίσχυντα προγράμματα για το ξαναγράψιμο της ιστορίας, μοιράζει εκατομμύρια για να διδάσκεται η νεολαία ότι πρέπει να μισεί τους απελευθερωτές του τόπου της, όσους έδωσαν αίμα στην αντίσταση και τον αντιφασιστικό αγώνα. Μοιράζει εκατομμύρια για να εξισώσει τους αγωνιστές με τους φασίστες και να θάψει την τεράστια συμβολή των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα του φασισμού. Καλλιεργούν συστηματικά τη θεωρία των άκρων για να στήσουν ξανά το λαό και τη νεολαία στον τοίχο. Το σάπιο κατεστημένο κρύβει την ταξική ουσία του φασισμού, που ήταν και είναι παιδί του, γιατί ξέρει ότι μπροστά του θα βρει όπως τότε «τους νέους με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες». Να συνεχίσουμε, πιο έμπειροι, για την οριστική νίκη ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.

Αργοστόλι 27/10/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Φαρακλός Βαγγέλης
email