Να επαναλειτουργήσει η ακτοπλοϊκή γραμμή Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη – Ψήφισμα πολιτών

 

Σάμη

Σάμη

Καλούμε όλους τους Έλληνες και ειδικότερα όσους έχουν επαφή με τα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης να υπογράψουν αυτό το ψήφισμα προκειμένου να σταλθεί στον Υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ώστε να τους πιέσουμε με αυτόν τον τρόπο να ενδιαφερθούν για την ακτοπλοϊκή γραμμή που ενώνει την Πάτρα με την Ιθάκη απευθείας.

Το αν θα υπάρξει αυτή η γραμμή δεν είναι απλά ζήτημα εμπορικό, ούτε πολιτικό, παρόλο που το εκμεταλλεύτηκαν αρκετά οι πολιτικοί και θα το εκμεταλλευτούν ακόμα περισσότερο στις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Λεπτομέρειες:

Από το χειμώνα του 2013 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ανοικοδόμηση του νέου λιμανιού της Ιθάκης στον Πίσω Αητό, η γραμμή που υπήρχε πάνω από 30 χρόνια Πάτρα – Ιθάκη διακόπηκε, διότι δεν υπήρχαν πλέον τα οικονομικά συμφέροντα για την πλοιοκτήτρια εταιρία που είχε αναλάβει την γραμμή. Πλέον οι μεταφορά των Ιθακήσιων γίνεται δύσκολα μέσα από διαδρομές χρονοβόρες και όλο αυτό για να φτάσουν απλά μέχρι την Πάτρα.

Ούτε συζήτηση για κάποιον που θέλει από την Βόρεια, Ανατολική και Νότια Ελλάδα να φτάσει στο νησί της Ιθάκης, το ταξίδι του μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο μέρες, αν αναλογιστούμε τα δρομολόγια των υπόλοιπων μέσων μεταφοράς που πρέπει να πάρει, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι διαδοχικά. Αυτό σημαίνει ότι αν ξεκινήσει κάποιος από Αθήνα με προορισμό την Jakarta της Ινδονησίας μπορεί να φτάσει μέχρι και δέκα ώρες νωρίτερα από κάποιον που ταυτόχρονα θα ξεκινούσε από την Κρήτη να πάει Ιθάκη!

Τα αεροδρομικά δρομολόγια, μέσω του αεροδρομίου της Κεφαλονιάς, είναι ασύμφορα. Οι πρόσφατες απαντήσεις του Υπουργού σε ερώτηση που του κατατέθηκε σχετικά με το ζήτημα είναι οι απαντήσεις που έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε από όλους τους πολιτικούς που δεν έχουν κανένα λόγο να ευαισθητοποιηθούν επί οποιουδήποτε θέματος: η γραμμή Πάτρα-Κεφαλονιά- Ιθάκη, διακόπηκε ως μη βιώσιμη επιχειρηματικά. Δηλαδή το να αποκόψεις την Κεφαλονιά και την Ιθάκη από την υπόλοιπη Ελλάδα είναι βιώσιμο επιχειρηματικά!

Ούτε λόγος βέβαια για τους δυνατούς σεισμούς που έγιναν πρόσφατα και ακόμα γίνονται στην περιοχή, άλλωστε οι πολιτικοί που ήρθαν με τα κανάλια τους για να διαφημίσουν την φιλευσπλαχνία τους για τους σεισμόπληκτους δεν ήρθαν μέσω Κυλλήνης, ήρθαν από τον ουρανό!

Η μεταφορά είναι δημόσιο αγαθό και όχι πεδίο επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων, αλλά ακόμα κι αν δεν θέλουμε να το δούμε έτσι τότε οι κάτοικοι της Ιθάκης θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να δικαιωθούν από Ιταλούς εφοπλιστές που θα ένωναν την Ιθάκη με τη Ανκόνα της Ιταλίας, παρά από τα μυαλά των Ελλήνων πολιτικών που ούτε καν επιχειρηματικά δεν μπορούν να είναι.

Ψήφισμα Πολιτών στο https://secure.avaaz.org/el/petition/Pros_ton_Ypoyrgo_Naytilias_kai_Aigioy_kai_to_Naytiko_Epimelitirio_Ellados_Na_epanaleitoyrgisei_i_aktoploiki_grammi_Patra/?dSZqdfb&pv=5

email