Νέες Πρωτοβουλίες για τη Στήριξη της Πλατείας Καμπάνας

Πανό στην Πλατεία Καμπάνας

Πανό στην Πλατεία Καμπάνας

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Η συνάντηση του Σαββάτου 8 Ιουνίου 2013 της Πρωτοβουλίας για τη Στήριξη της Καμπάνας πραγματοποιήθηκε εκτάκτως σε χώρο εκτός της Πλατείας Καμπάνας λόγω της αιφνίδιας απόσυρσης των υπαίθριων τραπεζοκαθισμάτων του Καφενείου, γεγονός που αναδεικνύει εντονότερα την ανάγκη για την άμεση επαναλειτουργία του, προκειμένου να αποφευχθεί η απαξίωση και η εγκατάλειψη του Καφενείου και της Πλατείας.

Στην συνάντησή μας αποφασίστηκε η συνέχιση των παρεμβάσεων της Πρωτοβουλίας ως εξής:

Α) Με την ατυχή ευκαιρία της απόσυρσης των τραπεζοκαθισμάτων του Καφενείου από την Πλατεία Καμπάνας ο χώρος προσφέρεται για νέες δραστηριότητες αφού δημιουργήθηκε (ελπίζουμε μόνο προσωρινά) μια υπέροχη… πίστα χορού. Ως εκ τούτου η Πρωτοβουλία για τη Στήριξη της Καμπάνας σας καλεί σε ανοιχτή χορευτική εκδήλωση με τίτλο

«Θα (σας) χορέψουμε στην Καμπάνα» την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακών και σύγχρονων χορών από όλη την Κεφαλονιά και φυσικά όλοι οι παριστάμενοι, ενώ στην ορθο-κινητική εκδήλωση διαμαρτυρίας θα μας συνοδεύει και θα μας στηρίζει γνήσιο κεφαλονίτικο κρασί!

Β) Η Πρωτοβουλία για τη Στήριξη της Καμπάνας καλεί όλους τους συμπολίτες μας που επιθυμούν να συμβάλλουν άμεσα, έμπρακτα, χωρίς περιστροφές ή αναβλητικότητα στην αξιοποίηση και αναβάθμιση του Καφενείου της Καμπάνας να συνυπογράψουν την συνημμένη Αίτηση-Πρόταση προς τον Δήμαρχο, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την προσωρινή παραχώρηση της χρήσης του Καφενείου της Καμπάνας προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ως πολιτιστικός χώρος εκδηλώσεων με την παρουσία και ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων μελών του συνεταιρισμού και των οικογενειών τους. Θεωρείται αυτονόητο ότι όσοι συνυπογράψουν θα συμμετέχουν ενεργά στην αυτο-οργάνωση των εκδηλώσεων μέχρι να εξευρεθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση. Η επιστολή έχει ήδη κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία και έχουμε προσκαλέσει να δηλώσουν την ενεργό συμπαράσταση τους στο αίτημα.

Η συγκέντρωση των υπογραφών της συνημμένης αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά αποστέλλοντας email στην διεύθυνση kinimakambanas [at] gmail [dot] com με ονοματεπώνυμο, ιδιότητα και στοιχεία επικοινωνίας (email, τηλέφωνο), ενώ ταυτόχρονα συλλέγονται υπογραφές σε βιβλίο που έχει ανοίξει και είναι διαθέσιμο ώρες καταστημάτων στον πεζόδρομο της Καμπάνας επί του Λιθοστρώτου.

Η συλλογή υπογραφών θα συνεχιστεί και την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η χορευτική εκδήλωση στον εξωτερικό χώρο του Καφενείου της Καμπάνας. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να συμβάλλετε περισσότερο, ενημερώνοντας οικείους σας και συλλέγοντας υπογραφές, μπορείτε:

α) να προωθείτε αυτό το email,

β) να τυπώσετε το συνημμένο Φύλλο Έντυπων Υπογραφών και να το φέρετε συμπληρωμένο από όσους το επιθυμούν στην εκδήλωση της Παρασκευής. Παρακαλούμε τα στοιχεία των υπογραφόντων να είναι πλήρη και ευκρινή. Η υπογεγραμμένη αίτηση θα υποβληθεί στον Δήμο και τη γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.

Ανοιχτή Επιστολή προς τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεφαλονιάς

Καλούμε τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεφαλονιάς να στηρίξουν την αίτηση – πρόταση της Πρωτοβουλίας για τη Στήριξη της Καμπάνας και πολιτών του Δήμου Κεφαλονιάς που αποσκοπεί στην αξιοποίηση του Καφενείου της Καμπάνας, μέχρι την εξεύρεση οριστικής και βιώσιμης λύσης και την αναβάθμιση του ρόλου του και της σχέσης του με την τοπική κοινωνία.

Η στήριξη σας μαζί με την υποστήριξη των συμπολιτών μας που συνυπογράφουν την αίτηση – πρόταση που επισυνάπτουμε, μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στο να διασωθεί η Καμπάνα από την απαξίωση και το οριστικό κλείσιμο.

WhichSquare

Τυπώστε τα παρακάτω:

Αίτηση – Πρόταση

Προς:

1. Τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρο Παρίση

2. Τον Αντιδήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Ευάγγελο Κεκάτο

3. Τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεφαλονιάς

Θέμα: Παραχώρηση του Καφενείου της Καμπάνας για Εκδηλώσεις

Αξιότιμοι Κύριοι,

Η τοπική κοινωνία της Κεφαλονιάς παρακολουθεί με αγωνία και προβληματισμό τις εξελίξεις στο θέμα του «ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ» και του «Καφενείου της Καμπάνας». Ο λαός της Κεφαλονιάς απέδειξε έμπρακτα με την συμμετοχή και υποστήριξη του προς το Αυτό-οργανωμένο Φεστιβάλ «Καμπάν(ι)α του Λαού» όχι μόνο την επιθυμία του να παραμείνουν ανοιχτές και ενεργές οι δομές στήριξης των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, αλλά και την πρόθεση του οι δομές να αναβαθμιστούν και η Πλατεία και το Κτίριο της Καμπάνας να αποτελέσουν χώρο πολιτιστικής, πνευματικής και κοινωνικής δημιουργίας και ανταλλαγών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας περιοχής της πόλης που ολοένα και περισσότερο γνωρίζει την εγκατάλειψη και την αδιαφορία. Το Αυτό-οργανωμένο Φεστιβάλ «Καμπάν(ι)α του Λαού» που οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία για τη Στήριξη της Καμπάνας – μιας αυθόρμητης, αυτο-οργανωμένης και αδέσμευτης ομάδας πολιτών – κατέδειξε με περίτρανο τρόπο ότι η στήριξη των δομών και των υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας πέρα και πάνω από χρήματα και τεχνοκρατικούς μηχανισμούς απαιτεί την βούληση, την συναίνεση και την στήριξη της κοινωνίας: μέσω αυτής όλα τα άλλα προβλήματα λύνονται χωρίς ατέρμονες και ατελέσφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η κοινωνία της Κεφαλονιάς κατανοεί πλέον κάτι που δεν κατέστη δυνατό να αναδειχθεί στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου και των άλλων θεσμικών οργάνων: η εργασιακή και κοινωνική ένταξη των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα δεν είναι μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία που μπορεί να περιμένει Επιτρόπους, Οργανισμούς και Συμβούλια να συντονίσουν τις όποιες ευαισθησίες τους για να βρεθεί λύση. Η περιθωριοποίηση των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα έστω και για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, αρκεί για να καταστρέψει δουλειά και κατακτήσεις πολλών ετών που κερδήθηκαν με προσωπικό αγώνα, αγωνία και κόστος. Και αυτό γιατί δυστυχώς η ανθρώπινη ψυχή γιατρεύεται με φροντίδα, με αγάπη και με άμεσο πλησίασμα και όχι με ανέξοδες υποσχέσεις και βολικές μεταθέσεις του προβλήματος. Επιπλέον, η τοπική κοινωνία συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Αυτό-οργανωμένου Φεστιβάλ, κατανόησε ότι τελικά είναι στα δικά της χέρια η διάσωση του Καφενείου, η στήριξη του συνεταιρισμού και των μελών του, αλλά και η αναβάθμιση της ζωής όλων των πολιτών, μέσω των πολλαπλών δραστηριοτήτων που μπορούν να αναπτυχθούν γύρω από την ιστορική Πλατεία Καμπάνας.

Σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό οι κάτωθι υπογράφοντες την παρούσα αίτηση ζητούμε από τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο, τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεφαλονιάς να μας παραχωρήσουν προσωρινά την χρήση για εκδηλώσεις του κτιρίου του Καφενείου της Καμπάνας μέχρι να βρεθεί οριστική και βιώσιμη λύση, η οποία να επιτρέπει την κανονική λειτουργία του προς όφελος των μελών του ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Στόχος μας είναι αυτό το διάστημα να συμμετέχουν οι μέχρι τώρα εργαζόμενοι, οι οικογένειες τους και εθελοντικά ειδικοί σε θέματα ψυχοκοινωνικής μέριμνας, προκειμένου να μην υπάρξει περίοδος απομάκρυνσής και απομόνωσής τους που μοιραία οδηγεί στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Δηλώνουμε ότι καθ’ όλη την διάρκεια της παραχώρησης του το Καφενείο θα λειτουργήσει ως πολιτιστικός, πνευματικός και κοινωνικός χώρος συνάντησης για τους πολίτες της Κεφαλονιάς, τους συλλόγους και τις κινήσεις πολιτών. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του ως πολιτιστικού χώρου υπό την δική μας ευθύνη, στο Καφενείο της Καμπάνας θα αυτο-οργανωθούν από συμπολίτες μας και ομάδες πολιτών πολιτιστικές, πνευματικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που θα αναδείξουν περαιτέρω, τόσο ένα εναλλακτικό μοντέλο λειτουργίας της κοινωνικής επιχείρησης, όσο και ανάδειξης της περιοχής της Πλατείας.

Καλούμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου από όλες τις δημοτικές παρατάξεις να στηρίξουν ανοιχτά αυτή μας την πρωτοβουλία που στόχο έχει να συμβάλει στην διατήρηση του Καφενείου της Καμπάνας και την στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού του μέχρι να εξευρεθεί μια πραγματικά βιώσιμη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές ψυχοκοινωνικής στήριξης στο νησί μας.

Ζητούμε η αίτηση μας να τεθεί σε συζήτηση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προτιθέμεθα άπαντες να παραστούμε προκειμένου να υποστηρίξουμε και προφορικά το αίτημα μας.

Οι υπογράφοντες

Φύλλο Υπογραφών

Δηλώνω υπεύθυνα ότι διάβασα την αίτηση-πρόταση της Πρωτοβουλίας για τη Στήριξη της Καμπάνας προς το Δήμο Κεφαλονιάς που αφορά στην παραχώρηση του Καφενείου της Καμπάνας για εκδηλώσεις, συμφωνώ με το περιεχόμενό της και προσυπογράφω ως έπεται:

Ονοματεπώνυμο

Τηλέφωνο

Email

Ιδιότητα

email