ΟΛΕΣ οι αλλαγές και οι οδηγίες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων

Πανελλαδικές εξετάσεις

Πανελλαδικές εξετάσεις

Οι φετινοί τελειόφοιτοι θα έχουν μία και μοναδική ευκαιρία να ξαναχρησιμοποιήσουν τη βαθμολογία τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για να εισαχθούν στα Α.Ε.Ι.

Δικαίωμα να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν στις Εξετάσεις του ερχόμενου Μαΐου – Ιουνίου, θα έχουν μόνο την επόμενη χρονιά, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2015.

Αυτές είναι δύο από τις αρκετές αλλαγές που παρουσιάζει, σήμερα, ο Ελεύθερος Τύπος, μετά την αποστολή των σχετικών Εγκυκλίων προς τα Λύκεια όλης της Χώρας, από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Από το 2016 και μετά, όσοι εκ των φετινών τελειοφοίτων θελήσουν να είναι ξανά υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν εκ νέου τη δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Φέτος, με τη διαδικασία του 10% μπορούν να είναι υποψήφιοι μόνο οι περσινοί εξετασθέντες.

Εκτός Μηχανογραφικού Δελτίου οι Αστυνομικές Σχολές

Μία από τις δημοφιλέστερες Ομάδες Σχολών – οι Αστυνομικές – δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο φετινό Μηχανογραφικό Δελτίο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική Εγκύκλιο, στο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2014, δεν θα υπάρχει επιλογή προτίμησης από πολίτες, των Σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Η Σχολή Αξιωματικών θα υπάρχει ως επιλογή, μόνο για τους υπηρετούντες αστυνομικούς, που θα πάρουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ε.Τ.» δεν αποκλείεται – μετά από συμφωνία με την Τρόικα – να «ξεκλειδωθεί» τελικά η επιλογή των Αστυνομικών Σχολών, αλλά μόνο για όσους μπορούν να περιμένουν να εισαχθούν δύο χρόνια μετά, όπως έγινε με τους περσινούς επιτυχόντες, οι οποίοι θα εγγραφούν στις Αστυνομικές Σχολές του χρόνου.

Υποβολή δήλωσης υποψηφίων

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η ακριβής προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης του Φεβρουαρίου, την οποία πρέπει να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι.

Στη δήλωσή τους οι υποψήφιοι πρέπει να αναφέρουν:

1. Το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, όπου θα εξετασθούν, Πανελλαδικά. Επιλέγουν μεταξύ Μαθηματικών, Βιολογίας, Φυσικής και Ιστορίας.

2. Αν θα εξεταστούν Πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

3. Αν θα εξεταστούν σε κάποιο / α από τα Ειδικά Μαθήματα (Ξένες Γλώσσες, Σχέδιο, Μουσική).

4. Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές (δεν έχουν δικαίωμα οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΓΕΛ).

5. Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

6. Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.).

Επιπρόσθετα, οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών πρέπει να δηλώσουν και την «κατεύθυνση» στα μαθήματα της οποίας θα εξετασθούν.

Η δήλωση υποψηφιότητας θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. http://www.minedu.gv.gr/exams και θα μπορεί να εκτυπώνεται, είτε από το Λύκειο, είτε από τον ίδιο τον υποψήφιο.

Η υποβολή της θα γίνει στο Λύκειο, ηλεκτρονικά.

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Όσοι προτίθενται να δηλώσουν το 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Τμήματα Οικονομικών Σπουδών) είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν και να εξετασθούν, Πανελλαδικά, στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, δεύτερο μάθημα βαρύτητας για τα Τμήματα του 5ου Πεδίου.

Πρώτο μάθημα βαρύτητας για το ίδιο Πεδίο, είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Επιπλέον, ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε Πανελλαδικό επίπεδο και στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Σε αυτήν την περίπτωση, τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι επτά (7).

Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει το 5ο Επιστημονικό Πεδίο αν δεν έχει εξεταστεί ή δεν έχει δηλώσει ότι, θα εξεταστεί σε Πανελλαδικό επίπεδο, στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του Πεδίου, αυτού.

Πηγή άρθρου: epoli.gr