«Παφ» και δύο ευρώ επιπλέον: νέος φόρος στα τσιγάρα για να κλείσει η τρύπα στην Υγεία

Τσιγάρο

Τσιγάρο

«Παφ» και δύο ευρώ ενδέχεται να σημαίνει σε λίγο καιρό για τους καπνιστές κάθε πακέτο τσιγάρων, εάν γίνει δεκτή η πρόταση να αντισταθμιστεί η «μαύρη τρύπα» στη δημοσιονομική κατάσταση της Υγείας  (η οποία εκτιμάται ότι βρίσκεται στο ένα δισ. ευρώ ή και λίγο παραπάνω) με επιπλέον φόρο δύο ευρώ σε κάθε πακέτο.

Ο συσχετισμός βέβαια του νέου φόρου καπνίσματος με την Υγεία είναι προφανής, καθώς η συγκεκριμένη βλαβερή συνήθεια εκτιμάται ότι έχει δυσμενείς συνέπειες και στα οικονομικά της Υγείας, λόγω των επιπτώσεων που επιφέρει.
Ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται συνδυαστικά ή και ανεξάρτητα είναι η μείωση μεν του ΦΠΑ εστίασης κατά 10%, όπως είναι πάγια απαίτηση των επαγγελματιών του κλάδου, με την παράλληλη  όμως καθιέρωση αντίστοιχης  φορολογικής επιβάρυνσης στις τιμές των καταστημάτων όπου επιτρέπεται το κάπνισμα (σε αντικατάσταση προφανώς της αποτυχημένης  σε βάθος χρόνου προσπάθειας για είσπραξη ειδικού τέλους καπνίσματος στα ίδια καταστήματα).

Το παράδοξο (;) είναι πάντως ότι θετικά φαίνεται να αντιμετωπίζουν  οι ίδιοι οι  καπνιστές το ενδεχόμενο καθιέρωσης νέου φόρου στα τσιγάρα, ευελπιστώντας ίσως ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να κόψουν την επιβλαβή συνήθεια!  Όπως αποτυπώνεται μάλιστα σε δημοσκόπηση της Κάπα Research, το 64% συμφωνεί με την καθιέρωση ειδικού φόρου…

email
Πηγή άρθρου: star.gr