Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων η 1η Οκτωβρίου

 Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων.

Η 1η Οκτωβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων. Σε μία εποχή που η Ελλάδα γερνάει, το στοίχημα είναι τα επιπλέον χρόνια να αποτελούν χρόνια με ποιότητα ζωής. Όπως ανεφέρει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία η χώρα μας εμφανίζεται ως ο «φτωχός συγγενής της ΕΕ».

Σύμφωνα με τα κριτήρια του ΟΗΕ, όταν το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 χρόνων μιας χώρας είναι άνω του 7%, χαρακτηρίζεται ως γερασμένη.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των ηλικιωμένων είναι μεγαλύτερο του 17% και να αναμένεται να φτάσει το 24% το 2030.

Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, καθώς και η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ηλικιωμένων ατόμων που πάσχουν από χρόνιες νόσους.

Όπως ανεφέρει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, η χώρα μας είναι απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές και αποτελεί «φτωχό συγγενή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημαντική θεωρείται η έλλειψη Προπτυχιακής και Μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στην Γηριατρική, καθώς και η μη ύπαρξη της Γηριατρικής ειδικότητας στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2010 το 22% των 2.2 εκατομμύριων Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήκουν στην Τρίτη Ηλικία.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990.

Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, εφόσον οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

  • Δείτε τη μικρού μήκους ταινία «Ονείρων Σύντροφοι» του Μανώλη Παπαχρήστου για το θέμα

email
Πηγή άρθρου: in.gr