Πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας στην Ελλάδα

Super Market

Super Market.(Πηγή φωτογραφίας;voria.gr)

Αγοράζουμε έως και 31,5% ακριβότερα από όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές το γάλα, το τυρί, τα αβγά, καθώς και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις τηλεοράσεις. Ομως και σε άλλα βασικά αγαθά, όπως ψωμί, δημητριακά, ψάρια, έλαια και λίπη, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, η Ελλάδα βρίσκεται στις 10 ακριβότερες χώρες της ΕΕ

Μόνο την ακρίβεια δεν νίκησε η οικονομική ύφεση στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρωπαϊκή Eνωση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, οι Eλληνες αγοράζουμε έως και 31,5% ακριβότερα από όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές το γάλα, το τυρί, τα αβγά, καθώς και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις τηλεοράσεις. Oμως και σε άλλα βασικά αγαθά, όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα ψάρια, τα έλαια και τα λίπη, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, η Ελλάδα βρίσκεται στις 10 ακριβότερες χώρες της ΕΕ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούσε την κατάταξη της χώρας μας τις χρονιές 2011 και 2010, είπε: «Είμαστε ακριβοί. Η κατάσταση με τις τιμές είναι πολύ χειρότερη από αυτή που νομίζαμε». Μάλιστα αποκαλύπτει πως «όταν η τρόικα βλέπει την ακαμψία των τιμών θεωρεί ότι τα πραγματικά εισοδήματα έχουν περιθώριο και για άλλες μειώσεις, πιστεύοντας ότι υπάρχει ακόμη μαύρο… χρήμα στην αγορά».

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αποδίδουν τις υψηλές τιμές και τη βραδεία αποκλιμάκωσή τους σε παθογένειες της εγχώριας αγοράς, όπως στη χαμηλή εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων, στην πληθώρα γραφειοκρατικών εμποδίων, στις προβληματικές μεταφορές και υποδομές, καθώς και στην έλλειψη της συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία για την επίλυση προβλημάτων.

Κύκλοι του υπουργείου έφερναν ως παράδειγμα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λέγοντας ότι «πρέπει να ενθαρρύνει και να κατευθύνει την εγχώρια αγροτική παραγωγή, ενώ οφείλει να δει και το θέμα της χρονικής επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος».

Aλλοι λόγοι για τους οποίους οι τιμές δεν πέφτουν είναι οι υψηλοί έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, ΕΦΚ στα καύσιμα και στην ενέργεια), καθώς και το ότι οι πολυεθνικές συνεχίζουν να αξιολογούν την Ελλάδα ως χώρα που έχει τη δυνατότητα να διατηρούνται υψηλές οι τιμές.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, απαντώντας στη θέση του ΣΕΒ πως δεν μπορούν οι επιχειρήσεις-μέλη του να ρίξουν τις τιμές, τόνισε: «Οι επιχειρήσεις έχουν περιθώρια να ρίξουν τις τιμές. Εμείς από την πλευρά μας προχωρούμε στην άρση κανονιστικών εμποδίων, αλλά και στην εντατικοποίηση των ελέγχων».

Πηγή άρθρου: ethnos.gr