Πολεμική Αεροπορία: Η αλήθεια για τους «ψεκασμούς» από αεροσκάφη

Η αλήθεια για τους «ψεκασμούς»

Η αλήθεια για τους «ψεκασμούς».Φωτογραφία:5election.com

Το ΓΕΑ, όπως και το γραφείο του αρχηγού της αεροπορίας, έχει δεχθεί πληθώρα ερωτήσεων πολιτών, που ζητούσαν να πληροφορηθούν εάν πράγματι στον ελληνικό εναέριο χώρο πετούν αεροσκάφη, που ψεκάζουν τους πολίτες.

Πρόκειται για τα περίφημα «λευκά ίχνη», που αφήνουν πίσω τους αεροσκάφη πετώντας στον αέρα και για τα οποία έχουν γραφτεί πολλά…

Αυτά, λοιπόν, τα «περίεργα» ίχνη, δεν είναι παρά νερό υπό τη μορφή σταγονιδίων ή μικροσκοπικοί παγοκρύσταλλοι, σημειώνουν από το ΓΕΑ.

«Οφείλονται στη συμπύκνωση των υδρατμών, που περιέχονται στα καυσαέρια των πολιτικών αεροσκαφών τα οποία κινούνται σε αεροδιαδρόμους άνωθεν της χώρας μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΑ σε μια προσπάθεια να λυθεί το «μυστήριο».

Τέλος, σημειώνεται ότι οι πτήσεις των αεροσκαφών εγκρίνονται και ελέγχονται ανά πάσα στιγμή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας μας, ενώ η Πολεμική Αεροπορία εξασφαλίζει ότι δεν εισέρχεται άλλο ίχνος στον ελληνικό εναέριο χώρο για κάποια άλλη δραστηριότητα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΓΕΑ για τους «αεροψεκασμούς» έχει ως εξής:

Καμία πτήση ψεκασμού με χημικές ουσίες δεν εκτελείται πάνω από ελληνικό έδαφος, εκτός ελάχιστων που αφορούν ψεκασμούς σε περιορισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις από πολύ χαμηλό ύψος, οι οποίες πάντως δεν έχουν αρχίσει ακόμη για το έτος 2012.

Τα λευκά ίχνη που παρατηρούνται και ενδεχόμενα προκαλούν ανησυχία, αποτελούνται από νερό υπό τη μορφή σταγονιδίων ή μικροσκοπικών παγοκρυστάλλων και οφείλονται στη συμπύκνωση των υδρατμών, που περιέχονται στα καυσαέρια των πολιτικών αεροσκαφών τα οποία κινούνται σε αεροδιαδρόμους άνωθεν της χώρας μας.

Η συμπύκνωση των υδρατμών των καυσαερίων αποτελεί φυσικό φαινόμενο και οφείλεται στη χαμηλή θερμοκρασία του αέρα στα μεγάλα ύψη όπου κινούνται τα αεροσκάφη αυτά. Το ίδιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων τις πολύ ψυχρές ημέρες. Ο χρόνος κατά τον οποίο είναι ορατά τα ίχνη συμπύκνωσης μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στο ύψος πτήσης.

Οι πτήσεις των αεροσκαφών αυτών εγκρίνονται και ελέγχονται ανά πάσα στιγμή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας μας, ενώ η Πολεμική Αεροπορία εξασφαλίζει ότι δεν εισέρχεται άλλο ίχνος στον ελληνικό εναέριο χώρο για άλλη δραστηριότητα.

email
Πηγή άρθρου: newsbomb.gr