Έκθεση ψηφιδωτού από την Λαμπρινή Παπαδάτου

Νυχτερινό-καφενείο

Νυχτερινό-καφενείο

«Η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν»…   Edgar Degas, 1834-1917

«…Έτσι κι εγώ “είδα” μέσα στα έργα των μεγάλων αυτών καλλιτεχνών, απ’ όπου  δανείστηκα ορισμένα θέματα, έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης.

Κι ήταν αυτός ο τρόπος  που θέλησα να αναδείξω στην ψηφιδωτή τους απόδοση: Την ισχυρή, δηλαδή, συνεργασία των επιμέρους για να επιτευχθεί το Όλον.

Αυτή είναι η γοητεία του ψηφιδωτού. Τα μέρη, όσο απομακρυσμένα η ασύνδετα κι αν φαίνονται  σε κοντινό πλάνο, οδηγούν τη ματιά μας, καθώς παίρνει απόσταση από το έργο, σε μια εκπληκτική εικόνα, πλούσια, λεπτομερή, ζωηρή και ευφάνταστη.

Αποτελεί, θα μπορούσε να πει κανείς, ένα κοινωνικό καθρέφτισμα, αλλά και προτροπή και παράδειγμα, αφού όλοι μας είμαστε ψηφίδες μιας κοινωνικής εικόνας, που ξεπερνά τον καθένα μας μεμονωμένα, σε μέγεθος και έννοια. Είμαστε όμως σημαντικοί στην δημιουργία  της Μεγάλης κοινωνικής εικόνας, που χαράζεται στις σελίδες της ανθρώπινης Ιστορίας».
Η Λαμπρινή Παπαδάτου, στην πρώτη της προσωπική έκθεση στην Αθήνα, μας συναντά στη γκαλερί του Black Duck από την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, και παρουσιάζει τη δουλειά της  που αποτελείται από απομιμήσεις ρωμαϊκών έργων, κατά κύριο λόγο των ελληνιστικών χρόνων, από αποδόσεις σε ψηφιδωτό έργων μεγάλων ζωγράφων του 20ου αι., αλλά και πιο σύγχρονων πηγών και από δοκιμές σε εντελώς μοντέρνα εικαστικά πεδία.

Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι πέτρα, γρανίτης, μάρμαρο, κεραμικό πλακάκι, οπαλίνα, υαλόμαζα, γυαλί αλλά και βίδες, πλήκτρα και ο, οτιδήποτε μπορεί να αποδώσει το ιδανικό αποτέλεσμα.

 

Την ημέρα των εγκαινίων, η Αναστασία Μουτσάτσου συνοδευόμενη από τον πιανίστα Ανδρέα Βουδούρη, θα ερμηνεύσει τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων συνθετών αλλά και δικές της επιτυχίες.

Βιογραφικό Λαμπρινής Παπαδάτου

Η Λαμπρινή Παπαδάτου γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά, το 1967. Φοίτησε στην Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών.Επαγγελματικά, έχει ασχοληθεί με τον αθλητισμό από το 1990 ως το 2002 και με τουριστικές επιχειρήσεις, από το 1998 έως σήμερα.

Με το ψηφιδωτό ασχολείται από το 2006. Φοίτησε στο εργαστήρι ψηφιδωτού των Εικαστικών Εργαστηρίων ΛΕΣΧΗ της Μάτως Ιωαννίδου, η οποία, με την εικαστική της οπτική και η διδακτική της ικανότητα, την βοήθησε να βρει τον δικό της προσωπικό δρόμο.

Έχει ασχοληθεί με πιστό αντίγραφο αρχαίου ψηφιδωτού και με κλασσική ψηφοθέτηση, ενώ αργότερα προσέγγισε πιο μοντέρνα θέματα, με τεχνική ανάλογη, όπως στο έργο «Καφενείο» του Van Gogh, με το οποίο συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση Ψηφιδωτού, που έγινε στην Αθήνα το 2010.

Επίσης έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις της Σχολής της Μάτως Ιωαννίδου και στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Πυλαρέων στην Κεφαλονιά.

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 8.00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 26 Φεβρουαρίου – 10 Μαρτίου 2013
Καθημερινές και Σάββατα: 13.00 – 22.00
Κυριακή: 19.00 – 22.00

Black Duck Multiplarte –Ντόρα Ρίζου
Cafe-Bar-Restaurant-Gallery
Χρήστου Λαδά 9α
210 3234760
www.blackduck.gr / [email protected]r

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Δήμητρα Αποστόλου dimitra [dot] apostolou [at] gmail [dot] com 6946 264122

email
Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team